Miért vonz a minimalista életmód?

Miért vonz a minimalista életmód?

2016. nov 05.

A kevesebb tényleg több!

mini.jpg

Bár már többször írtam a minimalizmusról a blogon, mégis a múltkori Project 333 kihívásról szóló bejegyzés után kaptam tőletek a legtöbb üzenetet. A sokféle kérdés között talán az volt a legérdekesebb, hogy többen érdeklődtetek, miért vonz ez az egész minimál-dolog és miért vágtam bele. Itt az ideje válaszolnom erre :)

Van egy lelki háttere és van egy egészen prózai oka is. Egyrészt nagyon pörgős az életem, főleg amióta Dávid megszületett. Féléves kora óta intenzíven dolgozom ismét, és social media managerként, bloggerként a legtöbb időmet a laptop előtt vagy a telefonomat nyomkodva töltöm. Az internet nem alszik, rengeteg információt kell nap mint nap feldolgoznom. Azt hiszem, természetes, hogy ezek után inkább az egyszerű, letisztult és nyugodt dolgok felé fordulok, főleg ha az otthonomról van szó. Épp elég "zsúfoltság" van a fejemben, nem kell még a lakásban is :) 

A gyakorlatiasabb része pedig az, hogy egy eléggé kicsi, másfél szobás lakásban élünk, tehát a tárolóhely véges. Amióta hárman vagyunk komoly problémát jelent a cuccaink tárolása, a rendrakás, a takarítás, ezért úgy éreztem, nincs más megoldás, mint megszabadulni minden olyan tárgytól, amit nem használunk rendszeresen. Szeretem, ha mindennek megvan a helye és átlátom a tereket.

A minimalizmus tehát nem valaminek a hiányáról szól, hanem a tökéletes egyensúly megtalálásáról. 

Ugyanakkor mindez tudatosságra nevel, megtanítja azt, hogy a fontos dolgokra koncentráljak az életben és ne fogyasszak feleslegesen. Nagyon jó érzés például mostanában úgy végigsétálni a bevásárló központokban, hogy rá se nézek a ruhaboltok kirakataira, mert tudom, hogy nem vásárolhatok új ruhát, sőt nincs is rá szükségem. Egyszerűen felszabadító érzés, érdemes kipróbálni!