Ezért hordok 33 ruhadarabot 3 hónapig

Ezért hordok 33 ruhadarabot 3 hónapig

2016. okt 12.

Mi értelme ennek? Kérdezhetitek sokan... Elmondom. 

gardrob.png

Csatlakoztam a Project 333 elnevezésű kihíváshoz, amelynek röviden az a lényege, hogy olyan minimál gardróbot kell kialakítani, ami mindössze 33 (vagy kevesebb) darabból áll. És ebben a ruhákon kívül benne vannak a cipők, a kiegészítők, a táskák, ékszerek vagy kalapok is. Három hónapig csak ebből a készletből öltözködhetek. 

Könnyebbség, hogy a fehérnemű, az otthoni ruházat, a pizsama, a sportfelszerelés és a jegygyűrű nem számít bele ebbe a picike gardróbba. 

A kihívás jelmondatát valahogy úgy tudnám magyarra fordítani, hogy légy több a kevesebb által! A projekt 2010-ben indult, és a kitalálója, Courtney akkor még nem sejtette, hogy mekkora nemzetközi szerveződéssé fog válni ötlete. 

Fontos megjegyeznem, hogy mindez nem a szenvedésről szól! Nem arról szól, hogy szívassam magamat pár hónapig, majd utána megveregessem a saját vállamat, hogy ezt is kibírtam, úgyhogy most irány valamelyik bolt és  megjutalmazom magam pár új ruhával. 

Itt az a lényeg, hogy egy olyan gardróbot állítsak össze, ami életképes. Legyen benne laza ruha a játszóterezéshez, csinos ruha a rendezvényekre, kényelmes ruha a munkához és így tovább. Ha jól van összeválogatva, akkor szinte minden passzol mindenhez és mivel kevesebb a ruhám, így megengedhetem azt, hogy ezek jó minőségűek legyenek. Kevesebbet vásárolok, kevesebbet fogyasztok,kevesebb időm megy el a vásárlásra és arra, hogy a szekrény előtt állva reggel mégis azt mondjam, hogy nincs egy rongyom se, amit felvehetek...

5 napja kezdtem bele a kihívásba és máris sokkal jobb érzés tölt el, ha a ruhatáramra gondolok. 

Az első lépések

Azzal kezdtem, hogy kiválogattam azokat a ruhákat, amiket jó ideje nem hordtam már és azokat, amiket hordani szoktam. Sok ruhához érzelmi szálak kötöttek, pedig valószínűleg már sose lesznek az én méretem vagy stílusom. A rossz állapotú ruhák mentek a kukába, néhány darab a ruhagyűjtő konténerbe, pár dolog barátnőkhöz, a jobb darabokat pedig hamarosan megpróbálom eladni (ha lesz időm befotózni és feltenni a gardrobcsere.hu oldalára). 

Ezután a megmaradt ruhák közt kezdtem szortírozni és írtam egy listát az új gardróbom 33 darabjáról. A listát a legfontosabbakkal kezdtem: kell egy kabát, sapka, sál, kesztyű. Kell nadrág, kell szoknya, kell elegáns ruha, kell sportos, kell laza, kellenek réteges öltözetek. Kellenek cipők és táskák (na ezeket volt a legnehezebb kiválasztani). 

Végül összeállt a teljes lista:

 1. fekete nadrág
 2. farmer nadrág
 3. fehér ing
 4. kék blúz
 5. rózsaszín hosszú ujjú felső
 6. szürke hosszú ujjú felső
 7. csíkos póló
 8. sötétkék póló
 9. fekete trikó
 10. mintás trikó
 11. zöld pulóver 
 12. lila pulóver
 13. fekete ruha
 14. szürke ruha
 15. csíkos ruha
 16. napszemüveg
 17. sapka
 18. sál
 19. kesztyű
 20. karóra
 21. zöld őszi kabát
 22. szürke kardigán
 23. sárga kardigán
 24. fekete-fehér blézer
 25. szürke blézer
 26. fekete harisnya
 27. hátizsák
 28. elegáns táska 
 29. nagy táska
 30. magas sarkú csizma
 31. cipő
 32. csizma
 33. sportcipő

Először azt hittem, hogy egyszerű lesz ezt a listát összeállítani, végül néhány lemondással járt. Ahogy az talán látszik is belőle, igyekeztem ügyesen bánni a színekkel. A minimál gardrób leginkább fekete, fehér és szürke színekből áll, amit időnként kiegészít egy-egy élénkebb szín. Így passzol minden mindenhez és könnyedén el lehet játszani a darabokkal. Például egy fehér ing lehet laza viselet farmer nadrággal, fekete szoknyával viszont elegáns.

Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy legyenek a stílusodat meghatározó elemei a gardróbnak, például egy ékszer, a napszemüveged vagy egy feltűnő táska. 

Ez a játék rendkívül szórakoztató!

Annyi engedményt tettem magamnak, hogy a tél beálltával az őszi kabátot természetesen lecserélem majd télire. 

Miért jó ez?

Nagyon felszabadító érzés! A ruhásszekrényemben rend van, átlátható és letisztult. Csak olyan ruhák vannak benne, amiket szívesen felveszek. 

Felszabadult egy csomó hely a szekrényben, ahova más dolgokat tudtam pakolni.

Reggelente sokkal kevesebb időbe telik kiválasztanom a megfelelő darabokat és felöltözni. 

Kevesebb pénzt költök azáltal, hogy nem veszek ruhákat. 

A mennyiség helyett a minőségre helyeztem a hangsúlyt. 

A vásárlás, öltözködés, halmozás helyett sokkal lényegesebb dolgokra koncentrálok most. Nem nézem, hogy mi van a boltokban, nem olvasom el a leárazásokról szóló hírleveleket és nem böngészem a webshopokat. 

Rájöttem, hogy mennyi felesleges dologgal veszem magam körbe, legyen az bizsu, táska vagy ruha. Más szemmel nézek a tárgyakra. 

A 3 hónap végén majd beszámolok az eredményekről, addig pedig csatlakozzatok, ha van kedvetek!

 

fotó: Noanire.com