Hogyan válaszd ki a tökéletes színeket a babaszobához?

Hogyan válaszd ki a tökéletes színeket a babaszobához?

2016. sze 27.

Amikor egy babaszoba megtervezésére kerül sor, akkor elsőként az uralkodó színeket kell meghatározni. Íme néhány tanács ehhez!

orchard_3_piece_cot_landscape_ls.jpg

Azt már régóta tudjuk, hogy a babaszobák nem csak kékek vagy rózsaszínek lehetnek, sőt! Van, aki az erőteljes színekre esküszik, míg más pasztell árnyalatokban gondolkozik, de mostanában nagy népszerűségnek örvendenek a fekete-fehér összeállítások is. Mindenkinek az ízlésére van bízva, hogy milyen színekben pompázik a kicsi birodalma, azonban a tapasztalataim alapján néhány dolgot érdemes figyelembe venni. 

Nyugalom, meghitt hangulat

Amikor a babaszobát terveztük, akkor először leültünk és elképzeltük, hogy milyen hangulatot szeretnénk elérni. Az "őrült megoldások" helyett ekkor még a nyugalom és a meghittség a legfontosabb kulcsszavak. A baba sokat alszik, ezért egy olyan csendes zugra van szüksége, ahol tud pihenni. Gondold át, hogy milyen színek, anyagok és minták jelennek meg a szemeid előtt, ha arra a szobára gondolsz, ahova majd hazaviszed a gyermeked! Ha ez megvan, akkor ezekhez ragaszkodj a későbbiekben is. Ez egy nagyon fontos lépés a tervezésben, mert így elkerülheted a totális káoszt a végeredményben. 

home_cot_baby_ls2.jpg

2+1 szabály

Van egy aranyszabályom, ha a lakás színeiről van szó: mindig 2 alapszínt határozok meg és egy kiegészítőt. Természetesen ennek a különböző árnyalatai is szóba jöhetnek, de ezt a keretet igyekszem sosem átlépni. Így lett végül nálunk a babaszobában uralkodó szín a szürke és a fehér, amit mindig egy élénkebb színnel egészítünk ki: ez volt már türkizkék és sárga is, most pedig a sötétkék szín vonz, amióta megláttam a Mamas & Papas őszi újdonságait.

home_teal_star_roomset_portrait_ls.jpg

A kevesebb több

Találkoztam már olyan babaszobával, ahol az egyik fal erőteljes zöld volt, a másik pedig erőteljes narancssárga, mindezt harsány falmatricák díszítették. Ahogy igaz az, hogy a kevesebb szín jobb hatást kelt, úgy igaz az is, hogy kerülni kell a harsány színek halmozását. Ha 3 színt választasz a babaszobának, akkor abból kettő legyen pasztelles, halvány és természetes, inkább az adott szín különböző árnyalataival játssz!

7485b6801_home_wall_stickers_ls.jpg

Évszakok, ízlés

A színek megválasztásánál érdemes úgy alakítani a szobát, hogy a nagyobb felületek (például a falak, szekrények) semleges színűek legyenek, míg a könnyen cserélhető dolgok színesebbek. Ha a karaktert adó színt inkább a párnákon, a takarón vagy a függönyön éled ki, akkor ez később sokkal könnyebben módosítható, mint ha az egész szobát újra kellene festeni. Én például télen a türkizkéket szerettem a babaszobában, nyáron viszont az évszakhoz passzolva napsárgára cseréltem a textiltárolókat, a párnát és a takarót. 

Ugyanakkor az ember ízlése is változhat. Lehet, hogy a baba megszületése előtt jó ötletnek tűnik világoszöld szekrényeket beszerezni, de könnyen előfordulhat, hogy pár hónappal később már ki nem állhatod. 

chevron_diagonal_roomset_landscape_ls.jpg

Tehát a színt inkább a játékok, a textilek és az egyéb kiegészítő dekoráció adja meg a szobának, ne a fal és a bútor! 

 

A lakás többi része

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a babaszoba egy otthon része, tehát ugyanúgy illeszkednie kell a többi helyiség stílusához, és harmonizálnia kell az otthon színeivel. 

home_knitted_blankets_ls2.jpg

Hamar megnőnek 

Elcsépeltnek tűnik, de a gyerekek tényleg nagyon hamar nőnek. Így a babaszoba megtervezésénél gondolni kell arra, hogy kis átalakításokkal jól funkcionáljon 1 hónaposan, 1 évesen és akár később is. Ez vonatkozik a színekre is. Elképzelhető, hogy egy újszülött számára cukinak tűnik a világoskék falszín, de lehet, hogy a vadul rohangáló egyéves gyereknek már mást képzelnénk el (a későbbiekben pedig ez csak fokozódik). 

Így ismét visszakanyarodhatunk oda, hogy inkább a takaró, a lepedő és pelenkázó matrac kapjon egy karakteres színt, és ne a falak illetve a bútorok. Hasonló elveket vall a Mamas & Papas is, ezért szeretem nagyon az általa megálmodott enteriőröket, amelyeket példaként felhoztam most. 

>>>A márka rajongói számára jó hír, hogy szeptember 30-án új Mamas & Papas üzlet nyílik az Aréna Plazaban, sőt most egy szelfivel egy Armadillo FlipXT babakocsit is nyerhettek.<<<

Fotók: Mamas & Papas