"A sikernek inkább ára van, mint titka"

"A sikernek inkább ára van, mint titka"

2016. sze 02.

Volt már veletek úgy, hogy megláttatok egy tortát és miközben nagyon szerettétek volna megkóstolni, arra gondoltok, ez túl szép ahhoz, hogy felvágjuk? Én valahogy így vagyok az Egy csipet torta alkotásaival.

img_5530.jpg

A márka mögött Horváth Alexandra áll, akivel egy újlipótvárosi kávézóban találkoztam beszélgetni. Kezdetben egy picit visszahúzódó fiatal lány benyomását keltette bennem (bár lehet, hogy csak Dávid folyamatos visítása rémítette meg), aztán ahogy egyre többet beszélgettünk, kezdett a felszínre törni az a szenvedély és lelkesedés, mivel a tortáit készíti.

Bár trendi az a stílus, amit képviselve ő is dolgozik, mégsem másol, rengeteg terve van és folyamatosan megújul. Elmesélte, hogy időről-időre francia és más nemzetközi cukrász oktatókönyveket rendel és ez alapján autodidakta módon fejleszti a sütési tudását. Keveset pihen, keményen dolgozik és szerintem, amikor nem dolgozik, akkor is azon agyal, hogy milyen tortát kreáljon legközelebb. Ismerjétek meg!

alexandra01.JPG

Úgy érzem, virágkorát élik a letisztult, természet közeli torták. Neked mi volt előbb, a sütés iránti szeretet vagy a stílus iránti rajongás?

Inkább a stílus iránti rajongás. Nagyon szeretem a szép dolgokat, korábban, még a gimi alatt virágboltban dolgoztam, már akkor is vonzott, hogy a természetesen szép kreációkat alkossak.

160410_mg_3978.jpg

Hogyan kezdtél sütni? Eleinte otthon a családnak sütöttél tortákat?

Nálam ez kicsit fordítva alakult. Nagyon érdekelt a gasztronómia, Vendéglátóipari Főiskolára jártam, ott még játszottam a gondolattal, hogy szakács legyek, de hamar rájöttem, hogy az nem nőknek, legalábbis nem nekem való szakma. Aztán egy belvárosi cukrászdában kezdtem el dolgozni, mint üzletvezető és ott bontakozott ki a sütés iránti szeretetem. Egy picit azért sajnálom, hogy az éttermi cukrászat kimaradt az életemből. Egyébként úgy vettem észre, hogy most minden téren megyünk vissza a gyökerekhez…

Igen, én is ezt vettem észre, például a lakberendezés terén is.

A skandináv trendek most nagyon mennek, mert annyira egyszerűen közelítenek mindenhez. Ha az ember túl akar bonyolítani valamit, az már nem lesz jó. Láttam a blogodon, hogy nálad is nagy favorit ez az irány. Másik nagy kedvencem az ausztrál vonal, a tortáikon és mindenen, amihez nyúlnak, látszik a rájuk annyira jellemző lazaság és pozitív szemlélet. Volt szerencsém Sydney-ben élni 2 évig, talán innen a nagy rajongás.

Visszatérve kicsit arra, hogy egy cukrászdában dolgoztál… Emlékszel még arra a pontra, amikor úgy döntöttél, hogy saját lábra állsz? Ez mindig egy nehéz helyzet.

Nálam ez kimaradt, mert problémák voltak a munkahelyemen és egyszerűen eljöttem, abszolút nem azzal a céllal, hogy „saját lábra állok”. Rengeteg szabadidőm lett, úgyhogy otthon elkezdtem sütögetni, fotózgatni és létrehoztunk nekem egy Facebook oldalt, ahol megosztottam a tortákról készített képeket. Tetszett az embereknek és elkezdtek rendelni tőlem.

Tehát akkor az élet hozta ezt a váltást. Mikor volt ez pontosan?

Az oldalt 2015 januárjában indítottam el. Közben elvégeztem egy cukrászképzést és nem sokkal később egy kedves barátunk, aki több éttermet is üzemeltet, beállt mögénk, neki köszönhető, hogy ma itt tartunk.

Az nem volt túl régen, mondhatni friss a vállalkozás.

Igen, engem is máig meglep, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora sikere lett. Persze sok tudatosság is van mögötte, például a rengeteg esküvő is a jól átgondolt stratégia miatt jöhetett össze. 20-at tűztem ki erre az évre és 50 lett belőle.

1.jpg

3_1.jpg

4.jpg

Szerinted mi lehet a siker titka?

Egy cukrászdában az a megszokott, hogy valaki felveszi a rendelést, abból a fix repertoárból lehet választani, ami ott van, majd valaki elkészíti a tortát, egy harmadik feldíszíti, egy negyedik pedig kiadja. Ezzel szemben nálam az elképzelések alapján megtervezzük, majd én magam készítem el a tortát. Az egyeztetések során felépítek egy képet a megrendelőről, menyasszonyról, esküvőről vagy arról, akinek a tortát szánják, így személyre szólóan készítem és biztosan egyedi lesz a torta. Ez a személyesség nagyon fontos szerintem. És a rengeteg befektetett munka és alázat. A sikernek inkább ára van, mint titka.

img_0714.jpg

img_2015.jpg

Milyen ízeket szoktak általában rendelni tőled?

Az ízvilágot sem szeretem túlbonyolítani, tehát az a cél, hogy egy-egy íz karakteresen érződjön. Nagyon fontosak ebben az alapanyagok, csak jó minőségűekkel érdemes dolgozni. A vaj, a gyümölcsök és a valódi belga csokoládé a legfontosabb összetevők.

160410_mg_4646.jpg

160410_mg_4343.jpg

160410_mg_4270.jpg

Úgy tudom, hogy már vannak segítőid is a sütésben, ugye?

Igen, egy idő után már nem bírtam egyedül a munkát és nem akartam a fejlődés útjában állni azzal, hogy csak annyit vállalok, amire egymagam képes vagyok. Jelentkezett hozzánk egy gyakornok, aki a tanulási szakasz után is maradt nálam, illetve van még egy lány, aki nagyon sokat segít, történetesen a húgom. Ők főként a beszállítói feladatainkat látják el, azzal foglalkoznak, hogy egy szálloda és egy étterem megrendeléseit napi szinten teljesíteni tudjuk, én pedig az esküvői tortákat és egyéb egyéni megrendeléseket készítem. Illetve van egy alapító társam, aki a legtöbb terhet veszi le a vállamról azzal, hogy a beszerzést, kiszállítást, adminisztrációt intézi, erre én biztosan nem lennék képes.

Sokan azt gondolják, hogy tortákat sütni csupa móka és kacagás, de kemény munka áll mögötte. Hogy néz ki egy átlagos napod?

Eddig nagyon rendszertelenek voltak a napjaim. Ha munka volt, akkor azt megcsináltam, akár éjszakába nyúlóan is, ha úgy volt nem aludtam, de ez hosszú távon nem kivitelezhető. Augusztus elején volt egy kis szünet és nagyon tudatosan elkezdtem rendszert vinni az életembe. Most 5-kor kelek, 6-ra edzeni megyek, 9-10-kor kezdek el dolgozni és addig csinálom, ameddig munka van. Mivel a két lány segít, így már előfordul egy-egy szabad este is. :) A hétvégék telnek a legtöbb munkával, mert ha esküvő van, márpedig minden hétvégén van,  akkor hajnalig dolgozom, hiszen mindent előtte rakok össze, hogy biztosan minden friss legyen. Mi szállítjuk ki a tortákat és egyéb desszerteket és a legtöbb esetben a helyszínen díszítek. Vasárnap már készülni kell a következő hétre, így nekem a hétfő a hétvégém. :)

Általában virágokkal és gyümölcsökkel díszíted a tortákat. Mást is használsz?

Macaronokat, egyéb saját készítésű díszeket, nagyon ritkán cukorvirágot, a legfontosabb a természetesség.

20160618_desert_styled_shoot_small_092_mg_7104.jpg

beton_torta.png

betti_toon_wedding_web_713.jpg

Hogyan jellemeznéd az Egy csipet torta stílusát?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert folyamatosan változnak a fejemben a dolgok… Ami állandó, az a  letisztultság, a minimalizmus, hogy „sok” semmiképp ne legyen. Vigyázni kell, mert könnyen elkapja az embert a hév és bár közhely, de a kevesebb tényleg mindig sokkal több. :) 

img_3832.jpg

Trendi ma cukrásznak lenni. Szerinted meddig tart ez?

Nem mostanában lesz vége ennek, hiszem, hogy a minőség mindig megállja a helyét és legalább 15 évvel le vagyunk maradva a nemzetközi cukrászattól, bőven van mit tanulni és mutatni az embereknek. És erre végre kereslet is van. Ugyanakkor a hagyományos süteményeket nem kell ettől félteni, megférnek egymás mellett.

Mik a jövőbeli terveid? Hogyan tovább?

Ősszel még bőven vannak esküvők, de számos új projekt, fotózás, együttműködés áll előttünk, amiről még nem beszélhetek, de izgatottan várom. Télen elkezdem majd megtervezni és tesztelni a jövő évi esküvői kínálatot, valamint a karácsonyi időszak is tartogat munkát bőven. Év elején pedig már elkezdek konzultálni a menyasszonyokkal, hihetetlen, de már most rengetegen jelentkeztek be hozzám. Hosszútávon pedig a folyamatos megújulás és tanulás mellett szeretnék valami maradandót is alkotni, de ezt majd legközelebb elmesélem. :)

Ha kedvet kaptatok a gyönyörű tortákhoz, akkor kövessétek az Egy csipet tortát a Facebookon

Fotók:

1., 10., 11., 13.: Jágity Fanni Fotográfus
14.: Pinewood Weddings
2., 7., 8., 9.,12., 15.: just stay natural