A kacatmentes otthon titkai

A kacatmentes otthon titkai

2016. aug 26.

Mostanában az életem fő mozgatórugója mindennek a "minimalizálása". Kevesebb ruha, kevesebb holmi, igaz ez a lakásra is. 

dsc_0034.JPG

A férjem gyakran viccelődik azzal, hogy ha nem talál valamit, akkor biztos kidobtam. Bár nem dobálok ki így dolgokat, de van alapja annak, amit mond... Igyekszem mindentől megválni, amire nincs igazán szükség. Ezért hoztam létre például néhány hónapja a blog zárt csoportját a Facebookon, ahol gazdát cserélhet minden olyan tárgy, ami valakinek már nem hasznos, másnak viszont az lehet. Bár a csoport hamvában halt, jó lenne feléleszteni, úgyhogy gyertek nyugodtan :)

Gyerekkoromban szerettem gyűjtögetni. Mindent eltettem, amihez valamilyen emlék fűzött, lehetett az egy levél vagy egy csomag ropi zacskója. Gyűjtöttem matricákat, szalvétákat, képeket... Aztán egyszer eljött az a pont, amikor mindentől megváltam és annyira felszabadítónak találtam az érzést, hogy ez teljesen belém égett.

Most csak az igazán fontos dolgokat tartom meg, például a fiam újszülött karszalagját vagy az első pici cipőjét. Amikor elszaporodtak a lakásban a gyertyatartók és mécsesek, akkor nyugodt szívvel söpörtem le mindet a polcról és döntöttem el, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. 

Miért jó ez? Ha a lakásban nincs káosz, akkor a gondolataidban sem. Felszabadító érzés, ha nem a port kell törölgetni ilyen-olyan tárgyakról, amelyekhez nem is kötődik az ember, hanem van 1-2 különleges darab és azok így méltó helyet és figyelmet kapnak. Harmadrészt úgy érzem, kevésbé válok a fogyasztói társadalom rabjává, ha kevesebb holmit engedek az otthonomba, az életembe.

Létezik 3 alapszabály, amiket betartva jó úton haladunk a kacatmentes otthon felé.

1. A dolgoknak legyen helyük, és mindig ide tedd vissza őket! Mindennek legyen meg a helye! A rendetlenség és a káosz ott kezdődik, ha használat után nem a helyére tesszük vissza a dolgokat. Számomra mindennek megvan a helye a lakásban, lehet az épp az asztalnak egy bizonyos sarka, de a megfelelő tárolás kialakításától lesz otthon az otthon. 

2. Szabadulj meg azoktól a dolgoktól, amiket nem használsz! Időről időre szeretem kinyitni az előszobai, nagy "mindenes" szekrényt, kipakolni és átnézni, hogy mik vannak benne. Furcsa módon mindig találok olyan holmikat, amiket már hónapok óta nem használtam és nem is hiányoztak. Ilyenkor átgondolom, hogy elő fogom ezt még venni valaha? Ha nem, akkor mehet, mert semmi keresnivalója itt! Nézd át hány szatyrot, magazint, bizsut, krémet és nem hordott ruhát tárolsz otthon, mert biztos, hogy nagy részét elajándékozhatod, elviheted adománynak vagy kidobhatod. 

3. Ha valamit 2 perc alatt meg lehet csinálni, ne halaszd másnapra! Hajlamos vagyok halogatni az otthoni teendőket, de fontos szabály, hogy ha valamit 2 vagy annál kevesebb percbe telik elpakolni, kivenni, letörölni, akkor azt igyekszem azonnal megcsinálni. Máskülönben halmozódik a feladat és egyre kevesebb az esély arra, hogy időben nekikezdjek.

És ti hogyan őrzitek meg a kacatmentes otthont? Kíváncsi vagyok a bevált szokásokra!