Így tudok baba mellett dolgozni

Így tudok baba mellett dolgozni

2016. aug 11.

Többször kértétek már tőlem, hogy írjak a gyerekszülés utáni munkába való visszaállásról. Erről csak részben tudok mondani valamit ...

haton.jpg

Ugyanis a szó hagyományos értelmében én még nem álltam vissza a munkába, ugyanakkor nem is hagytam abba. Ezt úgy kell érteni, hogy a munkahelyemre nem ültem vissza napi 8 órába, viszont itthonról, szabadúszóként Dávid egészen kis kora óta dolgozom. 

Mostanra sikerült kialakítanom azt, ami ezt lehetővé teszi, ez pedig a napirend! A születése előtt sok gyereknevelési könyvet olvastam, ami hangsúlyozta ennek a fontosságát, de nem igazán értettem. Eleinte ennek megfelelően eléggé össze-vissza teltek a napjaink: hol ekkor mentünk sétálni, hol akkor. Dávid folyton órákat aludt séta közben a babakocsiban és mire hazaértünk, én fáradt voltam, ő pedig nagyon eleven. Amikor itthon kellett volna játszanunk, akkor állandóan emaileket próbáltam írni, és így tovább. Valahogy nem állt össze rendesen ez a folyamat és azon vettem észre magam, hogy egyre idegesebb vagyok a sok kapkodástól. 

Aztán szépen rájöttem, hogy akkor tudok igazán dolgozni, ha Dávid alszik. Másrészről akkor érzem úgy, hogy mindent megadok neki, ha azokban az órákban, amikor ébren van, csak vele foglalkozom. Úgyhogy az elmúlt időszakban a napirend szent és sérthetetlenné vált. Elmondom, hogy telik egy átlagos napunk:

6:00 Felkelek, kimegyek a konyhába, reggelizek és kávét főzök 
6:30 Dávid is felkel és innentől a reggel csak az övé
10:00 A Férfi elmegy dolgozni, Dávid pedig visszaalszik 1-2 órára, én pedig dolgozom
12:00 Elmegyünk bevásárolni, ügyeket intézni, találkozunk valakivel vagy takarítok
15:00 Délutáni alvás ideje, én ismét dolgozom 1-2 órát
17:00 Esti játék, a Férfi hazajön a munkából, fürdetés, vacsora stb.
20:00 Altatás és utána pihenés vagy még egy kis munka

Ennek a menetrendnek tehát az az előnye, hogy amikor Dávid alszik, akkor el tudom intézni a saját dolgaimat, így ha felébredt, teljesen rá tudok koncentrálni.

Persze tudom, hogy van olyan ismerősöm, aki sehogy sem tudja rávenni a gyerekét a napi rutinra és nem alszik napközben. Én annyit tettem ennek érdekében, hogy megadtam neki rá az esélyt. Elhalkulunk, mesét olvasunk, kicsit lehúzom a redőnyt, kinyitom az ablakot és összebújunk... Így napközben most már körülbelül 5 perc alatt elalszik.