Tanácsok kezdő bútorfelújítóknak

Tanácsok kezdő bútorfelújítóknak

2016. aug 05.

Mostanában sokat foglalkoztat a bútorfelújítás gondolata, ezért a téma szakértőihez fordultam, hogy megosszák velem tapasztalataikat. 

krem01_1.JPG 

A Krem-home lakberendezési üzletében mindig van min ámulnom, amikor ott járok. Eklektikus a felhozat, a csapat szereti a rusztikus felületeket, de emellett szívesen játszanak a színekkel, formákkal. Most épp ez a zöldre festett komód a kedvencem. 

krem02_1.JPG

Én az egyszerű bútorfestésnél egyelőre nem merészkednék tovább, most már hónapok óta tervezem, hogy átfestem az egyik asztalunkat, de még nem mertem hozzáfogni. Annak érdekében, hogy semmit ne rontsak el, elmentem a Krem-home üzletébe és a társtulajdonossal, Fitos Györgyivel beszélgettem. 

Miket vesztek figyelembe, amikor kiválasztotok egy bútort a felújításhoz? Van kizáró ok? Adj kérlek tanácsot azoknak, akik ilyen célból vennének bútort! 

Elsőre mindig a látvány, ami dönt. Meglátni és megszeretni. Aztán az ára. Mivel nem mindig tudjuk személyesen is ellenőrizni a bútorokat, így benne van a dologban, hogy mikor kézhez kapjuk, akkor derül ki, hogy sokkal több rajta a javítandó, mint ahogy azt gondoltuk, vagy megérné. Első sorban a szerkezete legyen masszív.

Ha neten veszed, kérdezz rá, hogy nem szuvas-e bútor, hol tárolták? (Pincében tárolt bútorok esetében gyakori, hogy az alja megszívta magát vízzel, felázott, elkorhadt.) Bár került már hozzánk olyan szú rágta komód, amit miután lekezeltünk, végül egy igazán szép, patinás felületet kaptunk, amire a festéssel még rásegítettünk. „Modernebb” bútorok esetében érdemes figyelni arra, hogy lehetőleg ép legyen a furnér, mert nem kis munka megválni tőle, hogy szép, sima felületet kapjunk.

krem03_1.JPG

Hogyan készítitek fel a bútort a felújításhoz?

Mindig az asztalos átvizsgálással, a javítások elvégzésével kezdjük. Amennyiben ép a szerkezet és a felület, akkor festés előtt egy alapos vegyszeres lemosással zsírtalanítjuk a bútort, egy igazán bio, ecetes, szódabikarbónás keveréket használunk. A kisebb javításokat már mi magunk is megtanultuk elvégezni: ragasztás vagy fatapaszolás a felületi hibáknál, de már a fúrótól sem rettenünk vissza. A száradási idők letelte után csiszoljuk és portalanítjuk a bútort festés előtt.

Milyen színekkel szerettek dolgozni?

Jelenleg a kék és árnyalatai a favoritok nálunk, a nyári szezonban ezek kaptak fő szerepet az üzletben is. Szívesen használjuk a szürkét, feketét, zöldet, okkert is. Mivel közel áll hozzánk a rusztikus stílus, ha az belefér az üzletünk aktuális arculatába, akkor gyakran és szívesen hagyjuk meg a bútorok eredeti színét, amit waxolással mélyítünk, teszünk újra élettel telivé.

krem04_1.JPG

Azonnal látjátok magatok előtt a végeredményt, vagy szoktatok ötletelni a felújításról?

Sok esetben azonnal tudjuk, hogy milyen színnel állunk neki, főleg, ha már meglévő bútor mellé szánjuk. De persze előfordult már párszor, hogy akár többször is átkentük egy-egy darabot, mire megtaláltuk a hozzá illő igazi színt (na, itt úszott el a haszon... :)) Ha mintát is alkalmazunk, akkor vagy a kedvenc kárómintánkhoz nyúlunk, vagy a bútor formáját vesszük alapul, de nem vagyunk azok a mindenáron mintázgatósak.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb bútor vagy átalakítás?

A legkülönlegesebb átalakított bútoraink egy zongorából készült tálaló, egy játékgépből újra álmodott bárszekrény, és legutóbb egy régi tv-ből lett polc, ami lehet éjjeli- vagy bárszekrény, akár egy kis házi kedvenc helye. Nyitottak vagyunk az újszerű, meglepő ötletekre.

krem06_1.JPG

Mi az, amivel egy tapasztalatlan bútorfelújító egycsapásra elronthatja a munkáját?

A túldekorálás gyakori hiba, ha mindent szeretnénk egyszerre... annyi technika létezik, annyi dekorálási lehetőség rejlik a bútorfestésben. Érdemes szelektálni! Nem egy otthoni felújítást láttunk, ahol jó volt a szín, az elgondolás, de végül egy csicsás összhatás lett a nem oda illő vagy túl sok minta, esetleg a durva színválasztás miatt. De nem szeretnék senki felett pálcát törni, mert nem lehet mindenkinek egyforma az ízlése. Ami nekem szép, az lehet másnak nem.  

krem05_1.JPG

Szerintetek mi az a 3 fő kérdés, amit minden felújítás előtt érdemes feltegyen magának az ember?

Hová szeretnéd elhelyezni az adott bútort? Megéri-e a gyakran sok munkát, ráfordított pénzt? Van-e helyed, időd és energiád az elkészítésére?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

KREM-home Lakberendezés & Galéria 
Budapest, 1056 Szarka utca 6.