5 szomorú igazság az otthoni munkavégézésről

5 szomorú igazság az otthoni munkavégézésről

2016. máj 31.

Dolgok, amiket csak akkor tudsz igazán megérteni, ha otthonról dolgozol. 

home-office-4.jpg

Mivel online munkát végzek, így mindig a munkahely és a home office között "ingáztam". Volt időszak az életemben, amikor ügynökségnél dolgoztam és minden nap ugyanakkor mentem dolgozni, majd jöttem haza. Most itthonról dolgozom, de olyan is volt, amikor ez a kettő vegyült és heti két napot be kellett mennem egy szerkesztőségbe, a maradék napokon pedig itthonról dolgozni. Mindegyik megoldásnak megvan az előnye és a hátránya. Az, hogy ki melyiket szereti jobban (ha egyáltalán van választási lehetősége) abszolút személyiség függő. 

Nálam életszakaszonként változik, hogy éppen szeretnék-e bejárni egy munkahelyre, mindenesetre most Dávid mellett itthonról dolgozom. Eleinte nagyon élveztem a helyzetet, örültem mint egy gyerek a cukorka boltban, aztán elkezdett néhány dolog hiányozni... Így picit ki kell ábrándítanom azokat, akik irodában dolgoznak és azt gondolják, hogy otthonról dolgozni a világ legjobb dolga. Noha tényleg szabadabb az ember, ennek is megvannak a hátulütői. 

1. Kell a társaság

Elsőként mindig a társaság kezd el hiányozni azokban az időszakokban, amikor csak otthonról dolgozom. Olyan jó személyesen megbeszélni a kollégákkal, hogy mit írt az ügyfél, mit gondol jól vagy éppen rosszul, milyen vicces szituációba kerültél vagy mennyire gáz volt egy megbeszélés. A legutóbbi munkahelyemen nagyon jó társaság volt, szinte mindig vidám hangulat volt az irodában. Szerintem csapatban dolgozni jó dolog, és azt se bánom, ha nem töltöm szinte némán az egész napot... Bizony, egy idő után elég magányos dolog tud lenni az otthoni munka. 

2. Az étel továbbra sem főzi meg magát

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy ha otthonról dolgoznának, akkor minden nap főznének maguknak ebédet, nem kéne rendelni vagy étterembe járni, és sokkal olcsóbban megúsznák a dolgot. Nos, én nem ismerek olyat, akinek ezt sikerült volna megcsinálnia. Ha otthon dolgozol a laptop előtt, akkor is délután kettőkor jut eszedbe, hogy ma még nem ettél és rohansz a közeli kifőzdébe. Ráadásul nem ritkán a laptop előtt ülve eszed meg a megszerzett táplálékot. 

3. Még könnyebb megúszni a mozgást

A másik tévhit, hogy ha valaki otthonról dolgozik, akkor sokkal többet mozog, bármikor lemehet sétálni, elmehet futni vagy konditerembe. Én inkább azt látom, hogy aki otthonról dolgozik, az egy idő után már a pizsamáját se veszi le magáról és a haját se fésüli meg reggelente, nem hogy elinduljon egy nagy sétára a nap közepén. Sokkal könnyebb a nap végére vagy elejére (esetleg az ebédszünetbe) úgy beiktatni a mozgást, hogy az embernek reggelente muszáj elindulnia otthonról.   

4. Nincs vége a munkaidőnek

Elcsépelten hangzik, de aki otthonról dolgozik, annak tényleg sosincs vége a munkaidejének, hacsak ő maga nagyon szigorúan határt nem szab neki. Ha tudják rólad, hogy nem egy irodában ülsz, ahonnan 6-kor távozol, akkor képesek az ügyfelek akár este 9-kor is rád írni vagy felhívni valami olyan dologgal kapcsolatban, ami valójában várhatna másnapig. Ha erre reagálsz, akkor éjszakába nyúlóan fogsz dolgozni. 

5. Kimaradsz egy csomó jó dologból

Viszlát csapatépítő kirándulások, utalványok, karácsonyi bulik, napközbeni születésnapozások és bónuszok!

fotó: Pinterest