Természetesség kicsiknek

Természetesség kicsiknek

2016. máj 19.
Természet és természetesség. Ez a két szó jól jellemzi a Mini Naturát, ami máris a szívem csücske lett. 
mini_natura.JPG

Nem mondok újat azzal, hogy minden anyuka a legjobbat szeretné kisbabájának. Ez igaz arra is, amibe öltöztetjük. Nekem nagyon fontos, hogy egyrészről stílusos ruhákat és kiegészítőket adjak Dávidra, másrészt pedig az, hogy lehetőleg jó minőségű és bőrbarát anyagból készült darabok legyenek. A meleg időszak közeledtével egyre lényegesebb, hogy jól szellőző, nem izzasztó ruhák kerüljenek a kis fiókjába.

A Mini Naturát Tóth Tímea álmodta meg körülbelül egy éve. Környezettudományi-ökológus szakon végzett, majd több évig dolgozott egy norvég óvodában. Így nem is csoda, hogy most gyerekeknek tervez első sorban természeti mintákkal díszített 100% GOTS- minősítésű organikus pamutból készített ruhákat. 

mini01a.jpg

Miért fontos, hogy organikus pamutból készüljön a ruha?

A pamut viselése természetesnek és tisztának tűnhet, mégis a gyapot egy olyan növény, melynek termesztése egyre inkább mesterséges technikákon alapul. Ilyen többek között a peszticidek, szintetikus műtrágyák és génmódosított vetőmagok alkalmazása. A pamut attól lesz organikus, hogy a bio-farmokon a gyapot termesztésénél mellőzik az említett egészségre ártalmas vegyi anyagokat. Az organikus pamut viselése kellemes érzést nyújt a bőrnek, és használatával csökkenthető a káros anyagbevitel. Ráadásul a festés során is csak növényi alapú festékanyagot használnak, így a ruhák különleges színvilágot kapnak. 

Különlegesség még, hogy Tímea a ruhák készítéséhez limitált szériás skandináv design textileket használ fel, melyek külföldi tervezők munkái. Szerintem nagyon egyedi, vidám és játékos ruhák születtek, amelyek közelebb hozzák a gyerekekhez a természetet. 

"Új textileket körülbelül 3 havonta szerzek be, az évszakokhoz igazodva állítom össze a kollekciókat. De ha például meglátok egy izgalmas design anyagot, arra azonnal lecsapok. A jövőben az anyagbeszerzés gyakorisága változhat, illetve tervben van egy állandó alap kollekció is, a babák számára legszükségesebb ruhadarabokkal." - árulta el nekem Timi. 

Nagyon megszerettem azt a kis pólót, ami a gyerekek (és az emberek) sokszínűségét mutatja, a maci rongyi pedig szuper társ a babaágyban és utazásokon. 

És melyik az ő kedvence? "Igazából minden minta különleges, nehéz választani, de talán az állat motívumokat szeretem a legjobban. Sokszor felbukkannak veszélyeztetett állatfajok is az anyagokon, ez jó mód arra, hogy a nagyobb gyerekekkel elbeszélgessünk ezekről az állatokról, hogy jobban megismerhessék őket. De lehet mesét is szőni a motívumok köré, számolgatni őket, a legkisebb icurka-picurka babák pedig nem tudják levenni a szemüket ezekről az élénk színekről és mintákról."
mini.jpg
A közeljövőben szeretné tovább bővíteni a készletet, hiszen tervben van egy állandó alap kollekció, egy folyamatosan változó kényelmes/laza kollekció (ami már most is van), és egy elegáns/alkalmi kollekció, ahol szabadjára engedheti a fantáziáját. Sőt, gondolkodik lakástextileken is, és szeretne együttműködni valamelyik természetvédelmi szervezettel, azáltal hogy az eladásokból támogatná őket, hiszen a cél ugyanaz, megóvni a Földet, és annak lakóit.