A 60 napos kihívás eredménye

A 60 napos kihívás eredménye

2016. ápr 25.

Ennyire jól még sosem sikerült nekem az életmódváltás! Megtapasztaltam a pozitív hatásait, és azt is, hogy milyen az, ha abbahagyom... 

me.jpg

Pontosan két hónappal ezelőtt komoly lépésre szántam el magam, amiről a Facebookon is beszámoltam nektek. Úgy éreztem, hogy változásra van szükségem azért, hogy leadjak néhány kilót, energikusabb legyek és jobban érezzem magam a bőrömben. Nem kezdtem el diétás receptek után kutatni az interneten, nem volt semmilyen iránymutatóm, egyszerűen azt tettem, amit jónak éreztem. 

Összeírtam magamnak néhány szabályt és vettem egy füzetet, amiben az étrendemet vezettem. Erre nem azért volt szükségem, hogy vissza tudjam keresni, mikor mit ettem, hanem azért, hogy tudatos tudjak maradni. Bevált! Azáltal, hogy minden nap leírtam hány kiló vagyok, mit reggeliztem, uzsonnáztam, ebédeltem és vacsoráztam, valamint jelöltem, hogy mennyi folyadékot ittam, minden eddiginél jobban odafigyeltem arra, hogy milyenek az étkezéseim és minden eddiginél jobb eredményt sikerült elérnem. 

Az a helyzet, hogy a terhesség alatt körülbelül 20 kilót szedtem fel, aminek jó része nagyon hamar lement rólam, azonban 4-5 kiló makacsul tartotta magát. Zavart, mert nem éreztem magam csinosnak. Teljesen elment a kedvem attól, hogy új ruhákat vegyek magamnak, mert a próbafülkében nem azt a sziluettet, amihez hozzá voltam szokva, és úgy éreztem, hogy rengeteg ruha eleve nem is állt jól vagy csak a legnagyobb méretben jött rám. 

cumi01.JPG

Ez kihatott a közérzetemre, sokszor nem éreztem magamat igazán magabiztosnak, nem volt kedvem emberek közé menni. Pedig nem vagyok egy otthonülő típus, ráadásul a fiam mellett nem tehetem meg, hogy a párnát a fejemre húzva sopánkodjak. Ugyanakkor a munkám se engedi ezt meg, hiszen megbeszélésekre, rendezvényekre kell járnom. 

Ez a kicsit hosszú, magyarázkodás szerű felvezető után már biztosan kíváncsiak vagytok, hogy mit is csináltam másképp. A szabályok egyszerűek. 

  • Minden reggel egy nagy pohár citromos langyos vízzel indítottam a napot. Frissít, energetikusabbá tesz, sőt állítólag fogyaszt is. Arra azonban figyelni kell, hogy utána igyál egy kis tiszta vizet is, mert nem tesz jót a fogaknak. 
  • Reggeli előtt egy 15-30 perces tornával folytattam a napot. Soha nem voltam a mozgás nagyasszonya, nem is leszek, de reggelente nagyon jól esik, ha megmozgatom az elgémberedett nyakam és hátam, picit súlyzózok, néhány felülés és guggolás. Máris jobban indul a nap. Ezután jöhetett a reggeli, ami szigorúan péksüti mentes volt. Utána ültem csak le a kávémmal a laptop elé vagy kezdtem el Dáviddal játszani. 
  • Visszavettem a kávéfogyasztásból és helyette körülbelül megtripláztam a vízivást. Mindig nagyon keveset ittam, úgyhogy komoly kihívás volt nekem az, hogy legalább egy nagy üveg ásványvíz elfogyjon egy nap alatt. 
  • Napi ötször ettem, kis adagokat, este 7 óráig bezárólag. 
  • Korábban szinte semmi nyers gyümölcsöt nem ettem, úgyhogy most minden nap vettem almát, banánt, barackot vagy valami hasonló gyümölcsöt és tízóraira megettem.
  • Száműztem a tésztát és helyette rengeteg salátát és zöldséget ettem. 
  • Ugyanígy elköszöntem az édességektől is. Ez nagyon nehéz, hiszen Budapest tele van remek cukrászdákkal, desszertezőkbe, ahova elég könnyen betéved az ember babakocsi tologatás közben...
  • Sok a megszorítás igaz? Nos, nem kell mindig szigorúnak lenni magunkhoz, hiszen az étel élvezet! Éppen ezért bevezettem egy büntetlen napot a hétre, amikor lényegében bármit megehettem. Ez nem azt jelenti, hogy betoltam három embernek elegendő hurkát, (bár ezt nem is kívánnám) hanem a hétvégi séta közben például hamburgert ebédeltem és utána sütit ettem. 

És mi lett az eredmény? A közérzetemen szinte azonnal éreztem a változást. Sokkal kevésbé voltam fáradékony és jobb kedvem lett. Hamarosan a változás a súlyomon is megmutatkozott. Bár a 60 nap alatt csak 2 kilót sikerült leadnom a mérleg szerint, de a ruhaméretem 1-másfél mérettem kisebb lett és többen is megjegyezték, hogy nagyon sokat fogytam mostanában... Persze most sem vagyok S-es méret és valószínűleg nem is leszek, viszont már megtalálom azokat az előnyös szabású ruhákat, amikben jól érzem magam. 

Nos, ez így egy igazi sikertörténet lenne, azonban a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a látványos változásokon felbuzdulva az utóbbi időszakban ismét elengedtem magam, aminek meg is van az eredménye. Érzem, hogy ropog a nyakam a rengeteg üléstől, sokat vagyok fáradt, és a testemet nem könnyűnek, hanem nagyon lomhának érzem. Ez ráébresztett arra, hogy komolyan kell vennem az életmódváltást, és nem elég csak egy rövid időszakra! Lehet, hogy nem ehetek minden nap süteményt, de az eredmény, a jó közérzet mindenért kárpótol.