Mi is az a minimál gardrób?

Mi is az a minimál gardrób?

2016. ápr 17.

A múltkori bejegyzés után többen kérdeztétek, hogy pontosan mit takar az a kifejezés, hogy minimál gardrób. 

minimal.jpg

Nos, a minimál gardrób célja, hogy csak olyan ruhadarabokból álljon, amelyeket rendszeresen hordunk. Ez néhány ember számára azt jelenti, hogy nagyon kevés ruhát tartalmaz a szekrénye, míg másoknál bár sok ruha van, a lényeg az, hogy mindnek legyen funkciója. Szerintem nem a darabszámmal kell törődni, mert a ruhák számolgatása nagyon frusztrálóvá tud válni. Ugyanakkor van egy bizonyos mennyiség, ami felett képtelenség minden ruhadarabot kihasználni. Ilyenkor ezektől meg kell válni. 

A lényeg, hogy a gardróbod jól funkcionáljon az évszakoknak megfelelően, és minden olyan ruhát szabadulj meg, amit nem hordasz, mert nem tetszik, rossz a mérete, nem kényelmes, meguntad vagy elhasználtad.

A jól összeállított minimál gardróbból bármit vesz ki az ember és húz magára, abban jól érzi magát! Minden darab tudatos tervezés és vásárlás eredménye, minőségi és tartós darabok. Sosem olyan célból kerültek a szekrénybe, hogy a ma esti bulira jó lesz ez a ruha, de többet úgysem veszem fel. Jó taktika, hogy már a vásárlás előtt gondoljuk át, hol tudnánk viselni az adott ruhát, és ha nem tudunk felsorolni legalább három olyan alkalmat, amikor a közeljövőben felvesszük, akkor inkább tegyük vissza. 

Ebből is látszik, hogy nincs két egyforma minimál gardrób. Ha valakinek például a munkája megköveteli az elegánsabb öltözetet, akkor neki adnia kell arra, viszont aki inkább sportosan szeret öltözni, annál nem fognak blézerek lógni a szekrényben. 

A minimál gardrób tulajdonosa a szükségletekből indul ki, és nem abból, hogy mit szeretne. Ezt úgy kell érteni, hogy nem vesz meg valamit azért, mert XY sztár vagy divatblogger azt viselte egy fotón. Mindennek az eredménye egy jól funkcionáló gardrób, aminek tulajdonosa bármit vesz fel, abban kényelmesen és magabiztosan érzi magát, miközben gyakorlatias és céltudatos marad az öltözködésével és a vásárlásaival kapcsolatban. 

fotó: noa/noir