Inspiráló Bloggerek: katartik

Inspiráló Bloggerek: katartik

2016. ápr 12.

Újabb inspiráló bloggert mutatok be nektek, akit érdemes követni! Ezúttal Ruttner Katával beszélgettem. 

kata02.JPG

Kicsit nehéz lenne Katáról személyes felhang nélkül beszélnem, hiszen mára az egyik legjobb barátnőm és Dávid keresztmamija. Úgyhogy meg se próbálok, viszont nem ezért választottam be őt is az Inspiráló Bloggerek sorozatba, hanem azért, amit az elmúlt évek során letett az asztalra, mint blogger. 

Olyanokról írok, akik példamutatóak lehetnek a most kezdő bloggerek számára és élvezetes, hasznos és minőségi olvasmányt nyújtanak a követőiknek. Megvan az egyéni hangjuk, stílusuk és mondanivalójuk. Kata ilyen! Profi a szakmájában, mint tartalomgyártó, hiszen évek óta a TV2 riportere, ugyanakkor egy csupaszív lány, akinek a blogján keresztül átjön a személyisége, sőt a lelke. Ugyanis nem riad vissza a lélek rezdüléseit boncolgató témáktól sem, főleg amióta elkezdett coach-nak vagyis életvezetőnek tanulni. 

Kihasználtuk a szép időt és nemrég a Margitszigeten sétáltunk, beszélgettünk, fotóztunk, hogy ti is jobban megismerhessétek őt és a katartikot

kata05.JPG

A blogod az évek során nagyon sokat változott, ahogy te magad is. Emlékeim szerint egy időszakban a divat volt a középpontban, aztán a design, a jóga, a borok, most pedig a coaching tanfolyam határozza meg. Mi az, amit mindenképp át szeretnél adni az olvasóidnak? 
A változás minden pillanatban benne van, ahogy én változtam, úgy változott velem együtt a katartik is. Már amikor megszületett a blog, tudtam, hogy szeretném, ha minden körülmények között önazonos felület lenne.  Középpontban mindig az volt, ami az életem bizonyos időszakaiban érdekelt. Érdekes, hogy a divatot kiemeled -mondjuk ez gyakori másnál is :) -, pedig én nem érzem és soha nem éreztem, hogy valaha is a középpontban lett volna, inkább csak amolyan segítség volt a magyar designereknek, hogy nálam is megmutatkozzanak és igen, ebben ruhatervezők is voltak, de soha nem volt a katartik például fashion blog.
Aztán néhány éve meguntam azt a világot, jött egy fordulat és szépen átalakult életmód bloggá, ebbe pedig a jóga, a gasztro - itt jöttek be a borászatok - most pedig a pszichológia is helyet kapott. Mindig azok a dolgok, amelyek az életemben is foglalkoztatnak. Azt érzem, hogy a katartik most kezd igazán olyan lenni, amilyennek mindig is elképzeltem, ami egyben azt is jelenti, hogy kezdem azt az életet élni, amit mindig is elképzeltem. :)
Fordítsuk akkor meg kicsit a dolgokat :) Mit ad a blogolás neked a hétköznapok során és mi az, amit a blogodnak köszönhetsz az elmúlt évekből?
Sokszor hallgatok a megérzéseimre, olyankor is amikor a realitás mást diktál. Amikor létrehoztam a katartikot, akkor azt éreztem, hogy ebből valami nagyon jó dolog lesz, de hogy pontosan mit fog nekem adni vagy hogyan és mikor, azt nem tudtam megfogalmazni. Aztán ahogy teltek az évek egyre inkább bebizonyosodott, hogy az intuíciók jók voltak. A blog által több kapu is kinyílt, barátokat, új, fejlődésre inspiráló kapcsolatokat szereztem vele és miután sokan olvassák, az önbizalmamnak is jót tett. A blog vezetett el több addig járatlan útra és "neki" köszönhetem a coach tanfolyamot, több utazást és számtalan fontos élményt, amelynek tapasztalatait átadhatom. 
kata06.JPG
A blogodon gyakran találkozom azzal az érzéssel, főleg a fotóid alapján, hogy van benned egyfajta romantikus magány. Fontos számodra az egyedül töltött idő?
Nagyon. Persze ez nem azt jelenti, hogy társaságba nem járok, vagy a barátaimmal nem érzem jól magam. Az egyedüllétet én nem érzem magánynak, az elcsendesedés nagyon hasznos, fejleszti a személyiséget. Amúgy, hogy mikor vagyok inkább egyedül és mikor társaságban ez nálam nagyon hullámzó, gyakran érzem azt, hogy túl sok a zaj és a felesleges cselekvések, reakciók stb... Ilyenkor elvonulok a saját világomba, akár a négy fal közé, akár a természetbe. Magam vagyok és ez tölt fel.
Az eddigi évek tapasztalatai alapján, szerinted milyen nehézségei vannak a blogolásnak? Volt már olyan, amikor eleged lett vagy elbizonytalanodtál? 
Ha voltak is olyan pillanatok, amelyek által megtorpantam, azokat a blogom esetében nem nehézségnek fogom fel, hanem inkább lejtőknek és magasságoknak. Egyszer fent, egyszer lent. Vannak akik azt mondják, hogy egy blognál fontos a rendszeresség és a folyamatos posztolás. Én ezzel nem értek egyet, egy személyes blognál az tükröződjön, amilyen a blogger. Ha éppen nehéz időszak van és nincs olyan amiről írnék, akkor nem írok olyan gyakran, ha pedig az ellentettje, akkor ez meglátszik a bejegyzések gyakoriságából is. El kell fogadni, hogy vannak nehezebb időszakok, amikor nem megy minden karikacsapásra, ha ezt sikerül ilyen szemüvegen keresztül nézni, akkor megmarad az egyensúly. 
dsc_0119.JPG
És hogy kezeled az esetleges negatív kommenteket?
Analizálom azokat, és ha úgy érzem van benne igazság, törekszem arra, hogy változtassak. De ha csak bántásról szól, akkor elengedem. Nem találkozom amúgy gyakran negatív kommentekkel, de természetesen volt már rá példa. 
Mint minden blog esetében... Mennyire sikerült személyes kapcsolatot kialakítanod az olvasókkal? 
Ha úgy érzik az olvasók, akkor szerintem bátran írnak kommentet vagy akár nekem személyesen üzenetet. Amióta elkezdtem pszichológiával és életmóddal foglalkozni, és coachnak tanulok, talán még személyesebb kapcsolatok alakultak ki. Sokan írnak tanács miatt és kérdezik, mikor kezdem el a coachingot élesben. Ezek azért elég jól esnek.
Mit tudnál azoknak tanácsolni, akik most kezdenek bele a blogírásba? 
Ezt a kérdést feltették a TV2 Akadémián is, ahol több más bloggerrel és újságíróval együtt blogírást tanítok egy nagyon szuper csoportnak, akik azért jelentkeztek a kurzusra, hogy belelássanak a blogolás fontos szegmenseibe és bloggerek tapasztalataival lépjenek ki úgymond a piacra. 
Ott azt válaszoltam erre a kérdésre, hogy adják magukat és ne próbálják meg kitalálni, kinek milyen témák tetszenének a blogon. Az olvasóközönségre a blogger személyisége is hat. Szerepeket erőltetni pedig ugyanúgy mint ahogy az életben, a blogolásban sem szerencsés.