Így ötvözd otthonodban a modern és a vintage elemeket

Így ötvözd otthonodban a modern és a vintage elemeket

2016. feb 23.

Szeretem, ha egy házban a modern bútorok vintage vagy rusztikus elemekkel találkoznak, azonban nem egyszerű ezt jól megvalósítani. 

vintage.png

Napok óta tanulmányozom olyan otthonok fotóit, ahol a modern bútorok mellett (legyen az akár IKEA) tökéletesen megférnek a vintage darabok. Sőt, ezek erősítik egymást és egy különleges hangulatot hoznak létre a lakásban. Ha valaki ilyen házra vágyik, akkor az némi tervezést és átgondolást igényel, mert nagyon könnyű elrontani az enteriőr kialakítását. 

Tapasztalt ember tanácsára voltam kíváncsi a témában, ezért kerestem fel Fitos Györgyit, a KREM-home lakberendezés és galéria egyik megálmodóját. 

vintage02.jpg

Az arányok

A legnagyobb nehézséget talán a modern és a vintage elemek arányának helyes meghatározása okozza ezeknél a tereknél. 

"Semmiképpen sem szerencsés egy középutas, azaz 50-50% -os választás. Így inkább kioltja, mint erősítené egymást a két stílus. Sokkal hatásosabb eredményt érhetünk el, ha az egyik stílust csak kiegészítő elemként használjuk a másik mellett. Például, ha alaphelyzetben modern a nappali főbb bútorzata, akkor a vintage elemeket kiegészítőként használjuk hozzá, így még inkább kiemeljük az adott bútort vagy enteriőrt. Célszerű egyik vagy másik stílus javára billenteni a mérleg nyelvét, de ez személyes beállítottságunk függvénye. Számomra a modern bútor vintage kiegészítőkkel inkább romantikus városi, míg az antik és retró bútorok új köntösben, modern kiegészítőkkel a XXI. századi vidéki romantikát idézik." - javasolja Györgyi.

Anyagok, színek

Ha kitaláltuk, hogy milyen arányban szeretnénk beengedni a modern és a vintage bútorokat, akkor azt kell átgondolni, hogy milyen színeken legyen a hangsúly. Sötét vagy világos bútorok? Harsány vagy visszafogott? Mintás vagy egyszínű? A legrosszabb ilyen esetben, ha az ember amolyan megláttam és beleszerettem módon vásárol, mert a végeredmény biztos nem lesz egységes. 

"Legegyszerűbben akkor válik kiegyensúlyozottá, letisztulttá az enteriőrünk, ha a színekkel jól sáfárkodunk. Figyelembe kell venni a terünk nagyságát, és azt, hogy mennyi fény jut a helyiségbe. Óvakodjunk az ad hoc dolgoktól, mert abból könnyen nagy zűrzavar válhat. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlen a biztonságos fehérnél vagy bézsnél kell maradnunk. Nekem erről a két színről mindig az jut eszembe, hogy biztonsági játékos, aki csak ezt használja."

antik_barsony_karpitozasu_fotel_1.jpg

Györgyi meglátása szerint az anyagok terén a modern „alaphoz” jól illenek a régi fém kisbútorok, cégtáblák, natúr fabútorok, de ütős lehet egy durván kopott, régi használati eszköz vagy annak átalakított, új funkciót kapott reinkarnációja. Aki romantikusabb bátran használhat fonott kiegészítőket, természetes anyagokat, de jól megfér itt a finom, nőies csillogás is.

Különleges látványt nyújthat egy kristálycsillár és egy fejőszék találkozása, egy kopott külsejű kis szekrény és egy csillogó bársonyszövet, vagy egy üzemablakból lett tükör és egy formatervezett fürdőkád… vagyis a szépség és a szörnyeteg millió alakban.

Kinek áll jól?

Szerintem ehhez a stílushoz az embernek el kell érnie egy bizonyos kort, amikor egyáltalán érdekelni kezdi a minőségi bútor és lehetősége is van rá, hogy megvegye. 

"A fiatalok szeretik a laza tereket. Ők használni szeretik a tárgyakat, nem porolni. Más berendezési tárgyakra van szüksége az egyedülálló és a már családos fiatalnak. Főleg a fiatal férfiak szeretik a meglepő, vicces darabokat, az ipari jelleget, az egyszerű, funkcionális bútorokat. De persze ott van a másik tábor, aki fészekrakó típus: szereti a romantikus kiegészítőket, világos tereket, apró, személyes kiegészítőket. Szívesen vadásznak a nagyszülők padlásán, és társítják régebbi, esetleg átfestett darabokat az otthon összeszerelhető modern, kényelmes bútorokkal. Tehát szerintem ők nyitottak erre a stílusra."

vintage03.jpg

Így rendezd be a nappalit vintage és modern elemekkel

"Egy kényelmes, modern kanapé jó kiegészítője lehet egy régi, akár kissé kopottas kilim- vagy rongyszőnyeg. Izgalmas lehet egy újrahasznosított/reinkarnált dohányzóasztal. Vagy ha szükséges, akkor egy sok cuccot, iratot elnyelő modern tároló szekrény. A textíliák színével és anyagával tudjuk összekötni a helyiség egyéb színeit. Régi képkeretek, tükrök, apróbb dekorációs tárgyak, fekete-fehér fotók. Leginkább egy-egy meghökkentő társítással (régi-új, kopott-csillogó, fém-fa-üveg, modern-antik) tudunk izgalmas, ránk jellemző tereket létre hozni."

Ez a stílus arra ad lehetőséget, hogy a modern kor elvárásai találkozhassanak a régmúlt értékeivel. Nem kell kizárólagosan megállapodni az egyik vagy a másik mellett, hiszen a világ folyamatosan fejlődik és ezzel az igények is változnak. A vintage tárgyak játékra adnak módot, színesebbé, tartalmasabbá teszik a környezetünket. Nem utolsó sorban nagyon jó szórakozás lehet a vintage, antik vagy rusztikus kincsek keresése, kinek-kinek pénztárcája szerint piacokon, online felületeken, üzletekben, vásárokon. 

vintage05.jpg

"Ez is egy bizonyos értékmentés, a múltunk egy darabkájának megőrzése, még ha néhányan ezt nem is így gondolják. Mi ezt látjuk benne, ennek a gondolatnak az átadására törekszünk."