2 lépés, hogy mindig rendezett legyen az otthonod

2 lépés, hogy mindig rendezett legyen az otthonod

2016. feb 11.

Mindössze két dolgot kell tenni ahhoz, hogy meglegyen a rendezett és tiszta otthon alapja. 

h.jpg

Nem vagyok rendmániás, de van egy saját rendszerem arra, hogy legalább számomra átlátható legyen az otthoni káosz. Ennek a rendszernek a legfontosabb alapja az, hogy mindent kategóriákba sorolok, leginkább funkció alapján. Egy helyen vannak például a tollak, egy másik helyen az apróbb dekorációs elemek, míg megint máshol a kütyük tartozékai vagy az iratok, amiket természetesen szintén kategóriákba soroltam be. A fürdőszobában külön tárolóban vannak a sminkek, a mindennapi használatra való dolgok, a kis eszközök mint olló vagy szempilla göndörítő, és a ritkán használt cuccok. Ha valami rossz polcra kerül, azt azonnal kiszúrom és visszateszem a helyére, mert különben megbontja a rendszerem. Kicsit betegnek hangzik, de egyáltalán nem az, ha az embernek rááll az agya erre a logikára. 

"Kategória, és ne tárolási hely szerint válogass"

A fenti idézet Marie Kondo, a rendrakás nagyasszonyától származik, aki azt mondja, hogy hibás az a folyamat, amikor valaki mindent beledobál a fiókjába, majd megpróbál ebben rendet tenni. Pár nap múlva ugyanolyan rendetlenség lesz benne. A hiba ott van, hogy az ember ilyenkor csak ennek az egy fióknak a tartalmát nézi, és azok között próbál szortírozni. 

Ehelyett inkább kategóriákra kell összpontosítani, például azt mondani, hogy rendbe teszem a tollakat. Ilyenkor össze kell gyűjteni a lakásból minden egyes tollat és úgy eldönteni azt, hogy melyik kell még, melyik nem és hova teszem el őket a jövőben. 

"Több örömöd lesz abban, ha kevesebb cuccod van, mint abban, ha sokat rendezkedsz"

Joshua Becker arra céloz ebben az idézetben, hogy a sok pakolás, rendszerezgetés helyett egyszerűen legyen kevesebb dolog a lakásban. 

Engem nagyon sokat foglalkoztat mostanában a minimalizálás gondolata. Próbálom ezt a gyakorlatba is átvezetni, mert hiszek abban, hogy ha az ember kevesebb tárgyat birtokol, akkor sokkal több energiája marad az igazán lényeges dolgokra. Ráadásul a pazarló fogyasztói magatartással szemben sokkal tudatosabb és előremutatóbb a minimalista hozzáállás. 

Mindezt itthon is igyekszem alkalmazni, és egyre több tárgyról mondok le, például ha van egy nagyméretű vázám, akkor nem veszek még egyet, mert funkcióját tekintve felesleges lenne. Ugyanakkor a megunt, elhasznált vagy felesleges tárgyaktól igyekszem mostanában megszabadulni, és eladni vagy odaadni másnak. 

És akkor itt kicsit visszakanyarodunk az első ponthoz. Ha kategóriák szerint csoportosítja az ember azt, hogy mije van, akkor átlátja azt, hogy mi az, ami felesleges és meg kell válni tőle. 

Ilyen egyszerű :) 

fotó: Planete-deco.fr