Így tanulok angolul anélkül, hogy kilépnék a lakásból

Így tanulok angolul anélkül, hogy kilépnék a lakásból

2016. jan 13.

Ülök itthon a laptop előtt és egy brazil lánnyal beszélgetek angolul. Ez simán megtörténhet az EF EnglishLive-on. 

learning-english.jpg

Tavaly érkezett a felkérés, hogy kezdjem el használni az EF EnglishLive (akkor még EnglishTown) elnevezésű online angol oktató rendszert, és ha tetszik ez az újszerű megoldás, akkor legyek az egyik nagykövetük. A lehető legjobbkor történt mindez, mert éppen azon gondolkoztam, hogyan tudnám fejleszteni az angol nyelvtudásom! Úgyhogy belevágtam és azóta rajongok az EF EnglishLive-ért!

Mitől más az EF EnglishLive? 

Sokféle nyelvtanító szolgáltatást kipróbáltam már az interneten, mivel arra sosem volt időm és energiám, hogy beiratkozzak egy nyelvórára és minden héten munka után ott üljek késő estig. Online viszont akkor tanulok, amikor jól esik. Ez ez egyik nagy előnye az EF EnglishLive-nak. A hét minden napján, a nap 24 órájában vehetek itt órákat és tanulhatok valódi emberektől. Mert az nem lenne nagy csoda, hogy bármikor elindíthatok egy feladatsort, itt azonban a gyakorlatokon kívül csoportos vagy magánórákat lehet venni a szintén a laptop előtt ülő tanároktól. 

Mit vártam tőle?

Jól tudok angolul, minden nap olvasok angol nyelven, fordítok, filmeket nézek, olykor emailezek. Viszont sose kell megszólalnom. Biztos sokan jártok ugyanebben a cipőben... Aztán amikor hozzám szól egy külföldi az utcán és útbaigazítást kér, akkor zavarba jövök és csak makogok neki valamit, utána pedig fogom a fejem, hogy ezt nem így kellett volna mondanom. Tehát arra volt szükségem, hogy valahol megszólalhassak, valakivel beszélgethessek angolul és egy kis magabiztosságot szerezzek ezen a téren. 

Az első gyakorlatok írásban történtek. Nagyon sokféle feladat van az oldalon, tesztek, angol történetek és azokhoz kapcsolódó feladatok, játékok, szótárak, nyelvtani tudásbázis. Volt, amikor levelet meg kellett írnom egy beszámolót, majd azt továbbítani egy tanárnak, aki kijavította és 24 órán belül elküldte a személyre szóló értékelést. Akár egy valódi órán! Ezután jutottam el a várva várt csoportos-, majd magánórákhoz, ahol már beszélgetni kellett.

Mit kaptam?

Tényleg izgultam amiatt, hogy meg kell majd szólalnom angolul, még akkor is ha mások nem látnak, csak hallanak. Bezárkóztam a szobába, nagy levegőt vettem és beléptem az első csoportos órámra. A következő fogadott: a képernyő bal oldalán chat ablakban jelennek meg a résztvevők nevei, illetve a tanár. Itt lehet írásban beszélgetni, ezen kívül egy gombnyomásra elnémíthatom és visszahangosíthatom a mikrofonom, valamint egy gombbal jelentkezhetek (akár egy valódi órán). A képernyő közepén a tanár vetíti az adott témakör anyagát, jobb oldalon pedig ő jegyzeteli a hasznosabb, fontosabb szavakat és kifejezéseket. 

Az óra első részében bemutatkozik a tanár, majd egyenként megszólítja a diákokat és tőlük is bemutatkozást kér. Amikor az én nevemhez ért, villámgyorsan kiléptem az óráról... :) Majd utána ültem, meredten néztem a képernyőt és azon morfondíroztam, hogy ezt most miért csináltam? Tudtam, hogy ha most nem lépek vissza egy csoportos órára (ugyanoda már nem térhet vissza az ember), akkor lehet, hogy sose fogok. Úgyhogy ismét beléptem egy csoportba, elkezdődött az óra, bemutatkoztam és szuper élmény volt!

Ezt az órát egy Ázsiában élő angol nő tartotta, aki nagyon kedves volt, rajtam kívül pedig egy brazil és egy kínai lány volt még ott. Kezdetben mindenki úgy beszélt mint aki éppen felel az iskolában, aztán a végére feloldódott a hangulat és már pici nevetgélés is belefért. A tanár nem javít ki, ha nem bakizol nagyot. Neki az a lényeg, hogy beszélj! Próbálkozz, írd körbe, amit szeretnél elmondani, kérdezz, valamit csinálj. Én pedig épp ezért voltam ott. 

english.jpg

Ezt a kis történetet azért meséltem el, hogy ti is kedvet kapjatok és ne aggódjatok amiatt, ha eleinte bénáztok :) 

Egyébként mielőtt valaki azt gondolná, hogy én valami csodanő vagyok, mert egy idestova féléves gyerek mellett a munkán kívül még a tanulásra is van időm, elárulom, hogy sajnos a vágyottnál jóval kevesebbszer tudom elindítani az EnglishLive-ot. Olyankor viszont nagyon feltölt, és ha épp csak félórát foglalkoztam az angollal, akkor is megérte, mert aznap is léptem egyet előre. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövesd a Maison blogot a Facebookon is.