Isteni csokis muffin elfoglalt anyáknak

Isteni csokis muffin elfoglalt anyáknak

2016. jan 12.

Az a legjobb ebben a receptben, hogy az alapját bármikor előkaphatom, és így pár perc alatt kész egy újabb adag muffin. 

img_0922.JPG

Tavaly már többször mutattam nektek a Facebookon Izy Hossack könyvét, a Top with Cinnamon-t. Bizony, angol nyelvű, viszont nagyon könnyen érthető, egyszerű és rövid leírások vannak benne és gyönyörű fotók. És ami a legfontosabb, a receptek nagyon életszerűek. Nem kell hozzá konyhatündérnek lenni (nem is vagyok). 

A duplacsokis muffin mixből szuperfinom sütit lehet sütni, az alapjául használt mixet pedig el lehet tenni és bármikor előkapni. Tejet és tojást kell keverni hozzá, aztán a formákba töltve már mehet is a sütőbe az újabb adag muffin. Anyukaként ez egy igazán remek megoldás nekem, hiszen anélkül süthetek valamit, hogy 10 percnél többet foglalkoztam volna vele. 

muffin01.jpg

És akkor most jöjjön a recept! Először a muffin mixet kell elkészíteni. Ebből az adagból összesen 16 nagy méretű muffin jön ki (nekem csak mini formáim vannak, ezért jóval többnek elég). Majd ebből a mixből 4 muffinhoz elegendő adagot leválasztunk, a többit pedig el lehet tenni egy másik alkalomra. 

A muffin mix összetevői

  • 45 g zabliszt vagy búzaliszt
  • 250 g teljes kiörlésű liszt
  • 85 g kakaópor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna 
  • fél teáskanál só
  • 275 g kristálycukor
  • 120 ml növényi olaj

Egy nagy tálban összekevertem az összetevőket az olaj kivételével. Miután szép egyenletesen összeforgattam a száraz alapanyagokat, hozzáöntöttem az olajat és kézzel belekevertem. Amikor kész volt, akkor 200 g-t külön tálba tettem a mixből, a többit pedig befőttes üvegbe töltöttem. Szobahőmérsékleten egy hónapig eláll a mix. 

4 muffin elkészítéséhez

  • 200 g muffin mix
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 15 g apróra vágott sötét csokoládé (magas kakaótartalmú)

A sütőt 180 fokon előmelegítettem (gáztűzhelyen 4-es fokozat). Ezután a mixhez kevertem egy tojást és egy kis tejet, majd a masszát beletöltöttem a sütőformákba. A tetejére szórtam a csokidarabokat és be a sütőbe! 20-25 perc alatt kész is lettek a muffinok, kb negyedóra alatt pedig megfelelően kihűltek és már lehetett is falatozni.

Nagyon laktató, egy bögre teával, egy kis friss gyümölccsel vagy nyáron fagyival még tovább fokozható :)

Próbáljátok ki! 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a Maison blogot a Facebookon is