A nő, aki megteremtette az IKEA alapját

A nő, aki megteremtette az IKEA alapját

2016. jan 02.

Azt mondják, Karin Larsson volt az IKEA-kor előfutára. Az biztos, hogy a svéd lakberendezés sokat köszönhet neki. 

karin04.jpg

Egy unalmas estén bambultam a tévé előtt, amikor egy egész érdekes műsort találtam. A BBC forgatott egy háromrészes dokumentum sorozatot olyan nőkről, akiknek művészete nem túl ismert, mégis valami meghatározót alkottak (The story of Women and Art). Az egyik epizódban felbukkant Karin Larsson, illetve az ő otthona és annyira magával ragadott, amit láttam, hogy természetesen kicsit kutatni kezdtem utána az interneten. 

karin03.jpg

karin07.jpg

A neve ismerős volt, de nem tudtam, hogy pontosan miről nevezetes... Pedig ha ma azt mondjuk, hogy "svéd stílus", akkor az egyértelműen Karin Larssonnak tulajdonítható. Több mint 100 év telt el azóta, hogy tevékenykedett, de még mindig annyira modernnek hat! Messze megelőzte a korát bájos és kényelmes családi otthonával.

De mi tette ennyire különlegessé?

Az 1900-as évek elején a szobák inkább levegőtlenek és sötétek voltak, vastag kárpitok jellemezték őket, és a fő szobákat kizárólag vendégfogadásra használták, a gyerekek például ki voltak tiltva innen. Ezzel szemben Karin Larsson és férje, a népszerű festő Carl Larsson valamint nyolc gyerekük házának minden szobája kényelmes, világos, légies és élhető volt a család minden tagja számára, még a kutyának is.

karin02.jpg

A szobákban régi és új bútorok egyaránt megtalálhatóak voltak, Karin saját készítésű textileket használt dekorációnak és rengeteg szobanövényt helyeztek el a világos terekben. A fát többnyire fedetlenül hagyták, például a bútorok vagy a fenyőpadló esetében. Sok natúr vagy fehér bútoruk volt, de gyakoriak a kis színes motívumok használata, például apró festett virágok vagy csíkok. A házra Carl Larsson akvarelljein keresztül figyeltek fel a svédek, és így lett a skandináv design meghatározó eleme. 

karin06.jpg

Karin nem követett trendeket, inkább ő alkotta meg őket. Az, ahogy kialakította a kellemes mindennapi élet színterét még ma is nagy hatást gyakorol ránk. Otthonukban úgy használta ki a természetes fényeket, alkalmazta a színek és az anyagok játékát, hogy a végeredmény minden szegletében őket szolgálta. 

karin05.jpg

karin08.jpg

Ma már Karint úgy tartják számon, mint Carl Larsson múzsája és innovatív művész. Munkája nem csak a belsőépítészekre volt nagy hatással, hanem az IKEA-ra is. Ha megnézem a Larsson házban készült fotókat, akkor döbbenetes hasonlóságot találok a mai IKEA bútorokkal. Ez nem is titok. Ha az IKEA történelméről van szó, akkor mindig megemlítik a Larsson-házat, sőt 1997-ben Londonban rendeztek kiállítást  “Carl and Karin Larsson: Creators of the Swedish Style" címmel, amit az IKEA szponzorált. A kiállítás hatalmas figyelmet irányított Karin úttörő stílusára, egykori otthona pedig népszerű múzeum manapság. 

Képek:  Nationalmuseum és Larsson website