A kötött ruhák különleges bája

A kötött ruhák különleges bája

2015. dec 20.

Úgy vettem észre, hogy kétféle hozzáállás van a gyerekek öltöztetéséhez: van, akinél a funkcionalitás az egyetlen szempont, és van, akinél más tényezők is éppolyan mérvadóak. 

kamorka01.jpg

Az első csoport tagjai úgy vélik, hogy a gyereknek (főleg, ha még kicsi) nem számít milyen anyagból van a ruhája, milyen színeket visel és egyáltalán jól néz-e ki. A lényeg, hogy az időjárásnak megfelelően legyenek ráadogatva a ruhadarabok, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Ezzel nincs is bajom, én azonban inkább a második csoportba tartozom. 

Szeretem, ha Dávid az általam jónak vélt ruhadarabokat hordja. Szerintem már ezzel elkezd fejlődni az esztétikai érzéke, megtanulja azt, hogy mit lehet kifejezni az öltözködéssel és milyen sokban tudja befolyásolni az ember hangulatát. A bőrrel érintkező anyag kellemes érintése pedig az egyik legfontosabb szempont!

klaudia_portre-132.jpg

Télen a kötött ruhák kerülnek a középpontba, már ha a felnőttek ruhatáráról van szó, ugyanis a gyerekeknél valamiért annyira nem számít mostanában divatosnak, pedig rengeteg értékkel bír! Erről beszélgettem a Kamorka organikus gyerekruhák tervezőjével, Dömény Klaudiával. 

"Gyermekkorom óta csodálattal nézem, ahogyan valaki a két kezével és egy pár kötőtűvel, teljesen új, izgalmas és gyönyörű felületeket tud létrehozni egy gombolyagból. Nagyon becsülöm a kézimunka minden formáját, de az ízléses kötött holmik mindig is a kedvenceim voltak. A kötött ruhák tervezése igazi kihívás, pláne gyerekek számára, hiszen a nem kevés napi mozgás során maradni kell a kényelem mellett, így igyekszem olyan darabokat tervezni, amik kiszolgálják a praktikus viseletet, de magunkban hordozzák a kötött felületek szépségét" - vallja Klaudia. 

dsc_7290.jpg

"Alapvetően úgy gondolom, hogy a kötött ruhák tervezésében nincsenek határok, sőt! Viszont esetemben a gyerekeknek való tervezés miatt vannak határok, melyek a kényelmet és a praktikumot helyezik előtérbe, így inkább mintában és felületben tudok szabadabban tervezni, mint formailag. Arról nem is beszélve, hogy egyelőre sokkal kevesebb a színes organikus alapanyag, mint a különféle műszállal kevert fonal, így színekben is kicsit meg van kötve a kezem."  

Egyetértettünk abban, hogy a kötött holmik nem csak puhák és melegek, ebből adódóan nagyon kényelmes és praktikus viseletek télen, hanem időtállóak is. Nagyobb gyereknél már érdemes "befektetni" egy-egy jó minőségű kötött pulóverbe vagy kardigánba, ami akár több éven át elkísérheti. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezek a szépségek kézzel készülnek, így igazán egyedi, szívvel-lélekkel készült darabok, amelyekhez őszintén lehet kötődni. 

kamorka03.png

"Az egyik legmeghatározóbb emlékem, mikor Anyukámmal meglátogattuk az egyik falubeli nénit, aki kötött nekünk pulóvereket és zoknikat is, nagyon élveztem, hogy én választhattam ki hozzá a fonal színét és a pulóver fazonját is. Anya is kötött számunkra egy-egy darabot, de időhiány miatt inkább varrt nekünk különféle ruhákat. Szerettem mikor a húgommal egyenruhánk volt, azt pedig pláne, hogy az én Anyukám készítette. Tiniként pedig előszeretettel bújtam Anya pulcsijaiba, amiket még főiskolás korában kötött magának, ezeket a mai napig őrzöm és nem hagyom kiselejtezni, pedig egyik-másik színe rettenet..." - mesélte mosolyogva Klaudia, aki noha alapot maga is tud kötni, de ennél jobban még nem sikerült elmélyülnie a kötés művészetében. 

"Persze nem adom fel, időről - időre újra próbálom, mert folyamatosan lenyűgöz, mikor elkészül egy - egy darab és szeretném, ha én magam is kialakíthatnék érdekes mintákat, viszont örülök annak, hogy megtaláltam Kati nénit, aki csodálatosan köt és megvalósítja mindazt, amit elképzelek és papírra vetek."

Márpedig Klaudia szerintem gyönyörűséges dolgokat tervez, amiket valóban öröm lehet megvalósítani, viselni pedig még inkább! 

kamorka04.png

A Kamorkát ITT találjátok a Facebookon, érdemes követni!