Organikus gyerekruhák birodalma - Kamorka

Organikus gyerekruhák birodalma - Kamorka

2015. okt 25.

Aki végigsétált már a Pozsonyi úton az tudja, hogy ez Budapest egyik legcsaládiasabb utcája. Mindenfelé babakocsit toló anyukákba és gyerekeikkel a parkokba igyekvő családokba botlik az ember. Talán ezért nem lepett meg, hogy a Kamorka nemrég épp ezt a helyet választotta székhelyéül. 

kamorka01.JPG

A bolt már kintről nézve is különleges. A hatalmas ablakokon keresztül jól látni, hogy minden dekoráció a természetet idézi, fatörzsek és gallyak között sorakoznak a színes kislány és kisfiú ruhák. Mindez Dömény Klaudia organikus ruhákról szőtt álmának a megtestesülése. 

dsc_0331.JPG

Bár Klaudia nagyon fiatal, beszélgetésünk során végig azt éreztem, mintha sokéves tudatos tervezgetés állna a háta mögött. Elmesélte, hogy bár nincs gyermeke, nagyon szereti őket és vágya, hogy a bolt ne csak egy eladói tér, hanem közösségi találkozópont legyen, ahova a gyerekek bejárhatnak rajzolni vagy játszani. Ennek érdekében hamarosan például bábelőadásra várja őket a Kamorkába. 

dsc_0356.JPG

Mi is az az organikus anyaghasználat? 

A ruhák Németországból beszerzett organikus alapanyagokból készülnek, nagyon aprólékos kézimunkával. Legfontosabb tulajdonságuk a természetesség. Nem tartalmaznak semmilyen mesterséges, mérgező vagy allergizáló anyagot. 

A növényi eredetű textilre akkor mondhatjuk, hogy organikus, ha az alapanyagot semmiféle vegyszer nem éri a földeken vagy a feldolgozás során. Az állati eredetűek esetében az állatot nem etetik vegyszerezett vagy hormonkezelt táplálékkal, így a bundája teljesen természetes marad. Azt már szinte mondanom se kell, hogy a színezéshez is csak természetes festéket használnak. 

dsc_0310.JPG

dsc_0311.JPG

Az összes darabot a harmónia, a kényelem és a letisztultság jellemzi. A bolt olyan nyugalmat áraszt, ami valószínűleg Klaudia kiegyensúlyozott, barátságos személyiségének köszönhető. Közvetlenségét jól mutatja, hogy azonnal beavatott terveibe, elárulta, hogy nemsokára elindul a webshop, és megmutatta a hamarosan elkészülő új ruhák terveit is. 

dsc_0323_1.JPG

dsc_0325_1.JPG

dsc_0317.JPG

dsc_0334.JPG

A változatos anyaghasználat, az aprólékos tervezés és a tudatos színhasználat egy nagyon komplex téli kollekciót eredményezett. A boltban körbenézve több kedvencem is lett és nem egyszer mondtam azt, hogy ha ez lenne felnőtt méretben is, elfogadnám. Kiderült, hogy ezzel nem vagyok egyedül, ezért hamarosan néhány ruhának elkészül a felnőtt változata is!

dsc_0336.JPG

dsc_0337.JPG

dsc_0355.JPG

Bár hazánkban még nem elterjedt ez a fajta környezettudatos öltözködés, és valljuk be, nem is olcsó "mulatság", mégis remélem, hogy a Kamorka megtalálja állandó közönségét és sok gyereknek okoznak majd örömet ezek a ruhák!  

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövesd a Maison blogot a Facebookon is!