Tudd meg, hogy hova járnak a párizsi bloggerek

Tudd meg, hogy hova járnak a párizsi bloggerek

2015. sze 24.

Még egyetlen utazás előtt se vettem a kezembe útikönyvet. Általában az internetről -lehet meglepő lesz-, főleg az Instagramról nézek ki néhány úti célt, aztán leginkább arra megyek amerre a lábam visz. A Bright Lights Paris azonban biztos nálam lesz, ha legközelebb eljutok Párizsba!

bright02.jpg

Rengeteg külföldi bloggert követek Instagramon, akik előszeretettel fotózzák Párizst. Így találtam rá anno Angie Niles-re is (LaVieAnnRose), aki egy brooklyni blogger és divattanácsadó, és egyik kedvenc úti célja a francia főváros, ahol több alkalommal élt néhány hónapot. Blogger barátnői és helyi ismerősei segítségével mostanra szinte minden apró zugát ismeri a városnak. Első sorban a menő, amolyan Instagramra való zugokra gondolok :) Nemrég jelent meg első könyve Párizsról, amit alig akartam letenni, annyira megtetszett olvasás közben. 

Vásárolj, egyél és élj párizsi módra

"Voltam olyan szerencsés, hogy többször jártam Párizsban és minden alkalommal próbáltam találni egy csajos könyvet, ami segít abban, hogy hol vannak azok a szuper helyek, amiket nem árasztottak el a turisták. Szerettem volna egy olyan könyvet, amit ha kinyitok, akkor egy adott utca helyeit látom az oldalon és kiválaszthatom, hogy melyikeket akarom kipróbálni, majd becsukom a könyvet és élvezem Párizst... Majdnem egy hetet töltöttem azzal, hogy utcáról utcára kitérképeztem a helyeket a könyvembe, így az olvasónak nem kell folyamatosan a könyvvel a kezében sétálnia. Ha pedig otthon van, akkor a könyvet lapozgatva álmodozhat Párizsról, miközben tippeket kap ahhoz például, hogyan legyen franciás az otthona." - magyarázta Angie egy interjúban a kezdetekről.

bright04.jpg

Angie és barátnői egy beszélgetés során arra a megállapításra jutottak, hogy annyiféle párizsi nőtípus létezik, ahány kerület van. Mindnek megvan a maga helyi sajátossága és ezzel párhuzamosan a stílusbeli különbségek is jól kivehetőek. Ez adja a könyv gerincét, amely végighalad az egyes kerületek legjobb szállodáin, cukrászdáin, éttermein, felsorolja a legjobb gasztronómiai lelőhelyeket, a legérdekesebb ruha és design boltokat, végigvisz a piacokon, parkokon és múzeumokon. Ami szerintem a legjobb benne, hogy mindezt nem száraz, tényszerű megállapításokkal, hanem személyes élményeken és véleményeken keresztül teszi. Mintha csak egy barátnőmmel beszélgetnék arról, hogy mik a kedvenc helyei és hova érdemes ellátogatni. 

bright03.jpg

A könyvben egyébként tippeket kapunk többek között egy igazi francia sajttál elkészítéséhez, a hamisítatlan Saint-Germain-i megjelenés kialakításához vagy az otthonunk kellemes illatosításához. De emellett van benne néhány recept is, Párizsról szóló filmek és könyvek listája. Egy szó mint száz, ez a könyv szerintem hasznos egy utazás során és szórakoztató otthon a fotelben ülve. Azoknak szól, akiket egyszer már elvarázsolt Párizs, vagy legalábbis nyitottak rá!

fotók: Angie Niles