Könyvajánló: Az egyszerű és nyugodt otthon megteremtése

Könyvajánló: Az egyszerű és nyugodt otthon megteremtése

2015. aug 08.

Egy felgyorsult, fogyasztás-központú világban élünk, ahol mindent próbálnak megkönnyítve elénk rakni és rengeteg a külsőség. Ahogy a múltkori bejegyzésben írtam, olykor egyszerűen besokallok ettől és semmi másra nem vágyom, csak arra, hogy kiszakadhassak ebből a közegből és egy jóval egyszerűbb és tudatosabb életet élhessek. A Keep it simple című könyv ehhez viszi egy lépéssel közelebb az embert az otthona kialakításán keresztül. Egyszerre lakberendezési és életmód könyv.  

keepitisimple8.jpg

A könyv praktikus és inspiráló útmutatóként szolgál azok számára, akik szeretnének boldog és ugyanakkor, a szó nemesebbik értelmében, egyszerűbb otthoni életet teremteni. A szerzők számára fontos volt, hogy valóban hasznos tanácsokat adjanak. Ahogy Atlanta Bartlett fogalmazott egy interjúban: "A boldog és pihentető otthon megalkotása számunkra nem csak a kinézetről és a stílusról szól, hanem egy olyan utazásról, amelynek célja egy kényelmes, praktikus, személyes és élvezetes otthon megteremtése." 

Az egyszerű élettel az a "probléma", hogy egyáltalán nem könnyű átállni rá és létrehozni a minimalista környezetet, ami sok embert megijeszt elsőre. Ezzel a szerzők is tisztában vannak, ezért nem dobják mély vízbe az olvasót, hanem lépésenként közelítenek. Először meg kell találni a prioritásokat, újra felfedezni azt, hogy mi a fontos az életben. Ez elsősorban lelki tevékenység, tehát arra buzdítják az olvasót, hogy gondolják át, mit jelent számukra az otthon és hogyan szeretnének élni. Ha ezen túljutottunk, akkor jöhet a valódi átalakulás és a könyv megtanít arra, hogyan vegyünk vissza a jelenlegi életmódunkból és változtassunk egy egyszerűbb és boldogabb irányba. 

keepitsimple7.jpg

keepitsimple9.jpg

keepitsimple98.jpg

Persze most ne gondoljatok valami nehéz olvasmányra, a könyv alapvetően fotókra épül és rövid tanácsokra, amelyek beindítják az olvasó fantáziáját és megteremtik az igényt az otthon átgondolására. Ha szereted a vidékies lakberendezési stílust, a shabby chic-et és a rusztikus hangulatot, nem utasítod el az újrahasznosítást és a felújítást, valamint a kreatív megoldásokat, akkor ezt a könyvet imádni fogod!

keepitsimple1.jpg

keepitsimple10.jpg

keepitsimple2.jpg

keepitsimple3.jpg

Végül íme Atlanta Bartlett legfontosabb 8 tanácsa a pihentető családi otthon megteremtéséhez:

1. Szeresd a tökéletlenséget! Az élet sokkal vidámabb, ha megtanulod szeretni a dolgok tökéletlenségét. 

2. Értékeld az élet egyszerű örömeit! Semmi értelme egy olyan otthonnak, ahol pihenés közben nem szabad összegyűrni a párnákat vagy letenni a kávés csészét az asztalra. 

3. Tarts rendet! Nem buzdít arra senkit, hogy dobjon ki egy csomó személyes holmit, hiszen mindenkinek máshol van az ingerküszöbe, ha rendetlenségről van szó. Találd meg a sajátodat!

4. Fenébe a trendekkel! Találd meg a saját stílusod!

5. Légy kedves a bolygóhoz! Ne feledkezz meg az újrahasznosításról és a javításról!

6. Találd meg újra a kapcsolatot a természettel! Legyen szó akár egy csokor virágról a konyhaasztalon vagy egy veteményes kertről, fontos, hogy legyen kapcsolatod a természettel!

7. Győződj meg róla, hogy az otthonod valóban praktikus! Időt spórolsz vele és a stressz helyett élvezni tudod az életet.

8. Légy kreatív! Tudósok bebizonyították, hogy a kreativitás elűzi a stresszt, a depressziót és javítja a memóriát. 

keepitsimple5.jpg

keepitsimple6.jpg

(A Keep it simple egyelőre nem olvasható magyar nyelven.)