3 dolog, ami megkönnyíti a kezdő anyukák első napjait

3 dolog, ami megkönnyíti a kezdő anyukák első napjait

2015. aug 05.

Másfél hete született meg Dávid, ami egyszerre tűnik nagyon rövid időnek, ugyanakkor nagyon hosszúnak is. A napok csak úgy rohannak, és én sehogy sem érem utol magam. Szerencsés vagyok, mert nem mondhatom, hogy kialvatlan lennék, a férjem egész nap segít, mégis egy újszülött mellett minden egyes percnek megvan a maga előre kigondolt feladata. Egész nap listaszerűen pörög a fejemben, hogy ha kicsit le tudom tenni a fiamat, akkor a szabad 1-2 órában mosnom kell, mosogatnom, ennem és így tovább... Ez a fajta végeláthatatlan pörgés bizonyára minden anyuka számára ismerős, ezért fontos, hogy próbáljuk megkönnyíteni a saját dolgunkat, még akkor is, ha csak apróságokról van szó. 

adamo01.jpg

A legfontosabb, hogy legyen valaki, aki akár egész nap tud segíteni és tanácsot adni, amíg kialakul a napi rutin! Ez ideális esetben az apuka vagy a nagymama. Minden nappal egyre könnyebb lesz gondoskodni az apróságról (mondom ezt 9 nap után, de bízom benne, hogy a pozitív tendencia már nem fordul visszájára). Innentől kezdve már az az elsődleges szempont, hogy neki jó legyen, és szerencsére, ami jó a babának, az jó a mamának is. Összegyűjtöttem néhány dolgot, ami a gyakorlatban nagy segítséget jelent, és valamilyen módon könnyebbséget hozott a napjainkba. 

1. Adamo hinta

Régóta szemeztem az Adamo hintával és miután az összes kisgyermekes ismerősömtől azt hallottam vissza, hogy nekik nagyon bevált, az egyik legfontosabb tétel volt a megvásárolandó dolgok listáján. Nem is bántam meg, sőt minden forintot megért. Dávid nagyon jól elvan benne, olykor képes 2-3 órát is végigpihenni benne, alszik vagy nézelődik. 

Pamutvászon anyaga jól szellőzik most a nyári nagy melegben, mozgása pedig állítólag nagyon hasonlít az anyaméhben tapasztalt ingerekhez, ezért érzik olyan jól magukat benne a csecsemők. Sőt, úgy vettem észre, hogy a hasfájáson is segít.

adamo02.jpg

Ez a legmegbízhatóbb bébihinta, amit a Fejlesztőházak és a Heim Pál Gyermekkórház is használ és javasol.

2. Szoptatós alkalmazás a mobilon

Képtelen vagyok fejben tartani az utolsó szoptatás idejét, papírra írni pedig elég macerás, ezért kerestem egy alkalmazást, amiben ezt vezethetem, de ennél sokkal többet találtam. A Breastfeeding - Baby Tracker applikációval csupán egy gombnyomás szopizásnál elindítani a stopper órát, ami méri, hogy melyik mellből mennyi ideig és mikor evett a baba. Így bármikor elég csak rápillantanom és pontosan tudom, hogy mikor jött el a következő etetés ideje. Ugyanígy vezethető benne, hogy mennyit aludt vagy sírt, mikor fürdött és lett tisztába téve, illetve a súlya és a hossza is nyomon követhető. Ha valami hasznos alkalmazás a telefonon, akkor ez az!

Természetesen több ilyen alkalmazás létezik, keressetek rájuk!

3. Monello babamelegítő csillag

Az első Pici Piacon találtunk rá a Monellora, aminek a babamelegítője szerelem volt első látásra. Ez lényegében egy nagyon puha, finom anyagú takaró, ami úgy van kialakítva, hogy könnyedén beledugható a baba feje, karjai és lábai a csillag ágaiba. Villámgyorsan bebugyolálható és nem rúgja le magáról, ráadásul nagyon cuki. 

Olyan esetekben jöhet nagyon jól, amikor például hozzám hasonlóan valaki elfelejti kikészíteni a csecsemő tiszta ruháját, és erre már a pelenkázón pucéran fekvő gyerek mellett jön rá. 

monello01_1.jpg

Ez a három most a kedvencem, de nekünk az is nagyon bevált, hogy éjszakára egy éjjeli fényt helyeztünk el a pelenkázó mellé, amit az esti pelenkázás során áhítattal néz sírás helyett. Illetve van egy zenélő kis körhintánk, aminek a csilingelő hangjára azonnal odafigyel. Ezzel már sikerült félbeszakítani jónéhány sírást. 

És nektek mi vált be? Ha van tippetek, írjátok meg a blog Facebook oldalán!