Párizs varázslatos háztetői éjszaka

Párizs varázslatos háztetői éjszaka

2015. jún 29.

A párizsi épületek tetői mindig lenyűgöznek, éjszaka és naplementekor pedig különösen varázslatos hangulata lesz a városnak. Ez a látvány ragadta meg Alain Cornu fotóst is, akinek kiállítása még július 24-ig tekinthető meg a Salon du Panthéon-ban. Ha pedig most nem tudsz odáig elmenni, akkor nézd meg őket itt a blogon.

cornu7.jpg

"Nem tudtam elaludni éjszaka. A testem pihent, de képek táncoltak a fejemben: mesterséges fények, zűrzavaros épületek, megközelíthetetlen emberek... Ez az érthetetlen világ nem hagyott aludni. Egy idő után úgy döntöttem, hogy felkelek, felöltöztem és elindultam otthonról. Tökéletes alkalom lett volna egy éjszakai sétára, de nem mentem ki az utcára. Mivel évek óta életem egy földszinti lakásban, így sosem kényszerültem arra, hogy felmenjek a lépcsőkön. Felkapcsoltam a villanyt és elindultam felfelé. 

Meglepődtem az emeleten. Habár ismerős volt a dekoráció, mégis olyan idegennek tűnt az épület. Félelemmel és izgalommal indultam a következő emelet felé. Senki sem tiltja, hogy éjszaka barangolj a házadban, de mégis úgy éreztem, mintha valami rosszat csinálnék ezzel. Tovább mentem és az a megérzésem volt, hogy hamarosan értelmet nyer ez a kis séta. 

Az egyetlen fény a tetőablakon keresztül jött be, végigfutott a fal mentén, szinte szétfolyt a padlón és megvilágított egy létrát. Ezt a létrát szokták használni a tetőfedő munkások, kéményseprők és antenna szerelők a tetőn. Nem zárták le. Ezt egy jelnek vettem, ami azt mondta, hogy másszak fel rajta. Kivettem a létrát, hogy elérjem vele a kijáratot és felmásztam rajta, majd becsuktam az ablakot. Lassan felálltam a tetőn és végtelen nyugalom lett úrrá rajtam." - mesélte a művész egy interjúban a fotósorozat megszületéséről. 

cornu08.jpg

alaincornu.jpg

cornu1.jpg

cornu2.jpg

cornu3.jpg

cornu4.jpg

cornu5.jpg

cornu09.jpg

Olyannyira megértem a fotós vonzalmát a párizsi háztetők iránt, hogy amikor tavaly ott nyaraltam, én is többször lefotóztam este a tetőket. Íme :)

windows13.JPG

dsc_0328_3.JPG

(Ez a fotó mobillal készült, ezért a rossz minőség, de nekem szép emlék.)