Bemutatkoznak az otthonról vállalkozó anyák

Bemutatkoznak az otthonról vállalkozó anyák

2015. jún 16.

Múltkori bejegyzésemben már említettem, hogy egyre több olyan édesanyát ismerek meg mostanában, aki gyermeke születése után nem tért vissza korábbi munkahelyére, hanem új irányt vett élete és vállalkozni kezdett. Úgy látszik, ezzel az észrevétellel nem vagyok egyedül, hiszen ez a jelenség hívta életre a MOMents 365 fotóprojektet. 

moments01.jpg

Te hogyan dolgozol?

Gyerekek mellett otthonról vállalkozó anyukáknak tette fel ezt a kérdést Szabó Ági családi- és portréfotós, a MOMents365 fotóprojekt megálmodója. Ági egy 21 hónapos kisfiú anyukája, és szintén gyermeke mellől indította el a vállalkozását.

"Nagyon sok a vállalkozó anyuka körülöttem és mivel én is ebben a cipőben járok, tudom milyen nehéz munka a különféle szerepek között lavírozni: napjában többször is váltani anyukából vállalkozóba, vállalkozóból anyukába, onnan pedig feleségbe. Ezért szeretettem volna ezeknek az anyukáknak egyfajta dicsőségfalat állítani néhány fotó formájában. Csakhogy közben pillanatok alatt rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez és az ő segítségükkel fejlődött az ártatlan kis ötletem egy nagyszabású tervvé, ami kiállítás és egyesület formájában fog tovább élni." - mondja Szabó Ági.

Ági egy dolgozó anyáknak indított Facebook oldalon kérdezte meg először, hogy kinek lenne kedve megmutatnia magát, azt, hogyan dolgozik otthonról, mit csinál és miért lett vállalkozó. Alig pár óra alatt több, mint harminc anya írt és a jelentkezők száma azóta is egyre nő.

Ági két fotósorozattal mutatja be az anyákat: a helyszíni portrék otthon készülnek munka közben, sokszor a lábuk körül sertepertélő gyerekekkel. A műtermi portrék pedig a fotós lakásán, a házi stúdióban egy, az anyák munkájára jellemző tárggyal együtt.
moments03.jpg
Katona Eszter, a babyberry és a Pici Piac megálmodója

A 30 anya már most szoros kapcsolatot tart egymással, egy városligeti ismerkedő pikniken beszéltek először egymásnak arról, hogy ki, miért váltott. Itt elmondták: volt, akit a munkáltatója bocsájtott el, amikor kiderült, hogy már nem tud a gyerekek mellett napi 10-12 órát távol lenni a családtól, más éppen a kicsik mellől érezte magában az erőt ahhoz, hogy végre megvalósítsa álmát és valami teljesen újba kezdjen. Ugyanakkor a csapat tagjai olyan egyedülálló anyák is, akiknek nem volt kérdés, hogy szinte az újszülött mellől vállalkozni kezdenek, mert el kell tartaniuk magukat és a gyermeküket. A nők vállalták, hogy a fotók mellé őszintén megírják a saját történeteiket.

"Szabadságot akarok, a döntés szabadságát, hogy ne más mondja meg, hol és mennyi időt kell dolgoznom, milyen elveket kell követnem ahhoz, hogy a megélhetéshez elegendő pénzt keressek. A férjem szintén vállalkozást tervez. Félek. Arra gondolok, hogy nem gyerek mellett kellene alkalmazottból vállalkozóvá válnunk, és nem egyszerre mindkettőnknek. Hogy úgysem fog sikerülni. Aztán, hogy talán mégis." - írja például Bacsó Flóra, a Megbeszéljük.hu megálmodója.
moments02.jpg
Bacsó Flóra

A MOMents 365 fotósorozat ősszel egy kiállításon szeretné bemutatni a 30 vállalkozó anya történetét. Ehhez támogatókat keresnek. Remélik, hogy mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy megosszák velük történetüket és hamarosan 365 vállalkozó anya mutatkozik be a weboldalon. Azt szeretnék, hogy a MOMents 365 alulról jövő társadalmi kezdeményezésből mozgalommá nője ki magát. Ennek a kerete terveik szerint olyan egyesület alapítása lesz, amelynek tagjai az otthonról dolgozó anyák.


Fotók: Szabó Ági
A werkfotókat Müller Marianna készítette