Az IKEA szerint 2025-re nem lesz hűtőszekrény a konyhákban

Az IKEA szerint 2025-re nem lesz hűtőszekrény a konyhákban

2015. máj 03.

Érdekes, hogy amennyire vonzódom a vidéki stílushoz, annyira lázba hoznak az okosotthonok. Nem állítom, hogy szívesen élnék egy olyan házban, ahol a hőmérséklettől kezdve a bevásárláson át a redőnyök felhúzásáig, mindent gépek irányítanak, mégis izgatottan figyelem miként fejlődik ez az ágazat és hogyan változhatnak meg mindennapjaink. 

Az IKEA elképzelte hogyan fog kinézni a jövő konyhája. A Concept Kitchen 2025 elnevezésű projekt a lakberendezési márka, egy design ügynökség és a svéd Lund University illetve az Eindhoven University of Technology tanulóinak együttműködését takarja. Arra kérték a tanulókat, hogy vázoljanak fel olyan folyamatokat, amelyek az elkövetkező 10 évben a konyhák megváltozásához vezetnek, például a városiasodás, a lakóterek csökkenése, a vízhiány vagy a kevesebb húsfogyasztás. A jelentkezők közül négyet választottak ki gyakornoknak az ügynökséghez, ahol tökéletesre fejlesztették víziójukat. Az eredményt a Milánói Design Hét részeként mutatták be és az IKEA szárnyai alatt marad még fél évig, hogy teljesen körbejárják az élet a konyhában témakörét. 

konyha02.jpeg

Ilyen lesz a jövő konyhája?

A konyha egy olyan helyiség, ahol a jövő és a múlt technológiái találkoznak és egy olyan hely jön létre, ahol minimalizálható az ételpazarlás és az internet uralta világ megmutathatja igazi erejét.

Noha a különböző okoskonyhákban már gyakran találkozni az internet szabályozta hűtőszekrényekkel, az IKEA szerint a jövőben el fog tűnni ez az eszköz, mert nem eléggé energiabarát. Ehelyett az emberek úgy fogják tárolni az étel, ahogy azt a múltban tették: olyan tárolókba kerül az étel, amelyek természetes szigetelők, például hűtésre alkalmas kerámiákba.

konyha04_3.jpg

Ugyanakkor nem fognak az emberek hetente zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni, hanem  drónok segítségével automatikusan érkezik majd a friss élelem. A design is a tárolást tartja majd szem előtt átlátszó edények formájában, így a lakók mindig tudják, hogy meddig kell elfogyasztani az ételt és ne romoljon meg.  

konyha03.jpeg

Egy másik pazarlás elleni megoldás a vizet kettéválasztó mosogató, amely fekete és szürke víz kategóriákat alakít k. A fekete víz szennyezett és nem lehet újra felhasználni és a csöveket kezelik vele, míg a szürke víz tiszta és újra fel lehet használni például ételek megmosásához vagy locsoláshoz. 

konyha01.jpeg

A tervezők olyan technológiákat is integrálnának, amelyek jelenleg is ismertek, de a jövőben mindenki számára elérhetővé válnának. Az okosasztal képes lesz scannelni a ráhelyezett ételeket és recepteket ajánl az összetevők alapján. 

konyha05.jpeg

Ti hogyan képzelitek el a jövő konyháit? Szívesen élnétek ilyen okoseszközök között?