Babakocsit! De milyet?

Babakocsit! De milyet?

2015. ápr 28.

A gyerekholmik világa teljesen új dolog a számomra, de örömmel vetettem bele magam. Ahogy azt már érezhettétek a blogon, egyre több gyerekdesignban jeleskedő hazai tervezőt mutatok be nektek mostanában. Ezek szuper dolgok, amelyek között mindenki megtalálja a neki tetsző játékot, kisruhát és kiegészítőt. A babakocsi azonban már más kérdés, mert ott a design mellett a funkcionalitás és a biztonság is nagyon fontos szempont. 

babakocsi.jpg

Miután hosszasan bújtam a fórumokat és kérdezgettem az ismerősöket arról, mire kell odafigyelni akkor, amikor egy újszülött számára megválasztjuk az első babakocsit, néhány szempont egyértelművé vált. A későbbiekben néhány változik majd ezek közül, tehát nézzük, mire kell első körben figyelni! Íme néhány jó tanács és néhány kedvencem a Mamas&Papas stílusos babakocsik közül. 

1. Legyen vízszintesbe állítható a fekvőfelülete!

Születése után egyértelmű, hogy a baba még nem fog tudni üldögélni, ezért olyan babakocsit válassz, aminek a felülete teljesen vízszintes! Sőt a legjobb szerintem az, ha több szögbe dönthető, így jó sok hónapig (évig) nem kell lecserélni a kocsit. 

armadillo_flip.jpg

Armadillo Flip szuper kék színben

2. Három kerék könnyebb, mint négy!

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a három- vagy a négykerekű babakocsi a jobb. Bár a háromkerekűek nagyon jól néznek ki és sportosak, mégis sokan azt mondják, hogy a városban nem veszi olyan jól az akadályokat és a rossz burkolaton könnyen megbillenhet. Ez egy nagyon fontos szempont! Ugyanakkor ma már elég masszív háromkerekű babakocsikat lehet kapni, amelyek nagy kereke jól kivédi a kis gödröket és könnyen irányíthatóak, úgyhogy ha sokat szeretnél sétálni vagy kirándulni gyermekeddel, akkor mindenképp ilyet válassz. Emellett a bolygósíthatóság is fontos szempont, ami annyit jelent, hogy a kerekek körbeforognak, így könnyen manőverezhető, ugyanakkor fixen rögzíthető is, ha túl hepehupás az út. 

3. Legyen minél könnyebb és egyszerűen összecsukható!

A legtöbb babakocsi ma már 10 kiló alatt van, azonban ha sokat kell emelgetni, akkor akár 1 kiló is számíthat. Választásnál vedd figyelembe a kocsi súlyát és törekedj arra, hogy minél könnyebb mellett dönts, hiszen gyerekkel és csomagokkal együtt biztos nem lesz könnyű menet. Plusz azt is próbáld ki, hogy mennyi idő alatt tudod összecsukni a vázat, mennyire mozog könnyedén és ha autóval is közlekedsz, akkor mindenképp próbáld ki, hogy belefér-e a csomagtartóba. 

sola-mtx-babakocsi-black-10641-2-720x640.jpg

Könnyű Sola MTX babakocsi

4. Szettben gondolkozz!

A legjobb babakocsi szettet választani, ami azt jelenti, hogy nem csak egy szimpla kocsit veszünk, hanem sportrész és autós ülésként használható hordozó is jár hozzá. Az olyan kiegészítőkről már nem is beszélve, mint az esővédő vagy a napernyő és a pelenkázó táska. Ha ezeket mind külön-külön vennéd meg, akkor valószínűleg sokkal drágább lenne a végeredmény, mint együtt, ráadásul így biztos, hogy minden elem kompatibilis lesz. 

szett01.jpg

Zoom háromrészes kezdő csomag - ez az alap

5. Legyen fordítható a sportülés vagy a tolókar, és ötpontos a biztonsági heveder!

A forgatható sportülés vagy tolókar azért fontos, hogy eleinte szemkontaktust tudj tartani a babával, később viszont a másik irányba fordítva kedvére nézelődhessen. Ha a tolókar átfordítható, akkor az menetirányváltás egy mozdulatból áll és séta közben könnyedén változtatható. Ez azért lehet praktikus, mert ha például belesüt a nap a baba szemébe, akkor könnyen háttal fordítható a fénynek. Emellett a biztonsági övet is meg kell vizsgálni, mert újszülötteknek az ötpontos öv ajánlott. A hárompontos öv már csak a csípőnél tart, ezért az már ülni tudó babák számára megfelelő. 

6. Válassz jól szellőző anyagot és védelmező kialakítást!

Noha divatosak a műbőr bevonatok, de ezek kevésbé szellőznek a pamutnál, így érdemes megvizsgálni, hogy olyan anyagú babakocsit válasszunk, amely kellőképpen beengedi a friss levegőt. Ugyanakkor a kupola kialakítása révén védőburkot képez az újszülött körül, akit így kevésbé zavar a fényváltozás vagy az egyéb külső hatások és nyugodtan tud pihenni. 

szett_1.jpg

Puhán párnázott Mylo2 babakocsi

7. Válassz esernyőkocsit, ha sokat tömegközlekedsz!

Az esernyőkocsi lényege, hogy nagyon könnyű a szerkezete és egyszerűen összecsukható. Ezek közt is van olyan, amelyiknek a fekvőfelülete teljesen vízszintesbe dönthető, ezért már újszülött kortól használható. Szerintem ez azonban inkább B kocsinak tekinthető és azok számára praktikus, ha egy ilyen is van otthon, akik gyakran használják a tömegközlekedési eszközöket. 

trek-esernyokocsi-aqua-10559-720x640_1.jpg

trek-esernyokocsi-aqua-10559-2-720x640_1.jpg

A Trek babakocsi összecsukható akár egy esernyő. 

Ha esetleg használt babakocsit vásárolsz, akkor ugyanezekre a tulajdonságokra figyelj oda, annyi plusszal, hogy tanácsos mindig személyesen is megnézni a kiválasztott babakocsit, kipróbálni a fékeket és a rögzítő hevedereket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen a kiszállítást követően!

Végül pedig ne feledkezzünk meg a designról sem, hiszen az sem elhanyagolható, hogy a szülők szeressék a babakocsit, örömmel tegyék bele a gyermeküket és büszkén tolják azt az utcán :)