"Nem tárgyak, hanem energiák között élünk" - interjú Franta Ágival

"Nem tárgyak, hanem energiák között élünk" - interjú Franta Ágival

2015. ápr 27.

Amikor hazai tervezőtől vásárolok, akkor mindig úgy érzem, mintha a terméken kívül a tervező gondolataiból, személyiségéből is kapnék egy darabot. Azt hiszem, ez fokozottan igaz Franta Ági esetében, akinek az összes pozitív energiája visszaköszön jellegzetes csillaglámpáiban, talán a megalkotás körülményeinek hatására. 

Ágival a tavaszi kollekció kapcsán találkoztam nemrég és teljesen magával ragadott a belőle áradó báj és határozottság párosa, az elkötelezettség, amivel a lámpáihoz viszonyul. Sikerült megvalósítania álmait és lényegében a semmiből létrehoznia valamit, ami mindenki számára bátorítást nyújthat. 

frantaagi01.jpg

"Ma már az álmaimat élem"

 

Immár 5 éves a csillaglámpa, honnan datálod a kezdetet?

Akkoriban eléggé ramaty állapotban voltam, de egyszerűen volt egy belső sugallatom, hogy lámpát kell készítenem. Másnap felkeltem és elkezdtem ernyőkészítőt keresni, lerajzoltam az ötleteimet és nekiálltam tervezgetni. Még nem tudtam, hogy mi hogy lesz belőle pontosan, de nekiálltam. Éreztem, hogy ez így nagyon jó lesz, és amikor elkészült az első lámpa, akkor mondtam a családomnak, hogy erre majd mindenki emlékezni fog, mint az Ági első lámpája. Próbáltam magamat biztatgatni, mert amikor az ember a gödör alján van, akkor csak ez marad. Nem tértem le az útról, hanem sok visszajelzést kapva végül sikerült olyan lámpákat terveznem, amire ma már büszke vagyok.

Nagyon filmszerűen hangzik ez a bizonyos sugallat, de nem biztos, hogy én például képes lennék megtervezni egy lámpát, anélkül, hogy valamennyire értenék hozzá. Nálad mi volt az előzménye?

Már 3 évesen skandináv építészeti magazinokat nézegettem, mert az érdekelt. Aztán a kislányom születése előtt ékszerésznek tanultam, ami szintén egy kreatív foglalkozás. Majd utána lakberendezőként dolgoztam, sok munkánk volt. Utána jött egy mélypont, amikor szinte könyörögtem, hogy adjatok egy jelet, mit kéne csinálnom :) Azt éreztem, hogy kellett a megoldás az akkori élethelyzetemre és nyitott szemmel jártam, ezen gondolkoztam, úgyhogy ez egyáltalán nem volt olyan egyszerű dolog, mint ahogy ma tűnik. 

Most ennyi év távlatából azt mondhatod, hogy megérte ez az út és elérted a céljaidat?

Ma már az álmaimat élem, úgyhogy igen. Sokan megkeresnek azzal a kérdéssel, hogy mi a titka annak, hogy a semmiből létrehoztam valamit. Én nem jártam az Iparművészetire, nekem nem volt mesterem, viszont ennek megfelelően elég szabad gondolkozású voltam és azt csináltam, amit gondoltam. Most már ebből élek, csak erről szól az életem. Tavaly év végén vettem észre azt, hogy az egész egy gondolattal, egy lámpával kezdődött, és úgy érzem, ahogy telik az idő, több dimenzióba terjed ki ez az egész. Hiszen ez egy olyan lakberendezési termék, amit ritkán vesznek az emberek. Viszont már évek óta jelen vagyok a piacon, egyre többen hallottak róla, így amikor lámpát akarnak venni, akkor hozzám jönnek a legkülönbözőbb helyekről. Szóval hálás lehetek, mert szeretettel fordulnak hozzám. 

frantaagi04.png

Igen, alapvetően maga ez a lámpa tök egyszerű dolognak mondható, mégis úgy megragadja az embert, hogy aki nyitott rá, az nem felejti. Mi lehet a sikerének titka?

Amikor megalkottam, akkor hajnalban volt egy belső késztetésem, hogy fel kell kelnem és megcsinálni. Papírokat vagdostam ki, kizártam a negatív gondolataimat arról, hogy miért nem lehet, nem korlátoztam magam és egy pár órán belül megszületett az első a lámpa kicsiben. Reggel elmentem alapanyagot vásárolni, megszűnt minden, egy nagyon érdekes állapotban rajzolgattam tovább az étkezőasztalon. Estére elkészült a csillaglámpa, fellógattam és annyira boldog voltam. Lefotóztam és egész hétvégén azt néztem, hogy ez fantasztikus. Én ott átadtam az irányítást valakinek és egyszerűen megtörtént. 

Később jöttem csak rá, hogy micsoda jelentéssel bír az ötágú csillag, hiszen ez egy világszerte ismert ősi isteni szimbólum. Megmutattam néhány embernek, akiknek tetszett, úgyhogy nekiálltam a gyártási folyamatnak. Kértem és kaptam, szerintem az életben lehet olvasni a sorok között és akkor megkapja az ember a választ. Úgyhogy így történt. 

Említetted, hogy dolgoztál lakberendezőként. Össze tudod foglalni, hogy milyen a stílusod otthonteremtési szempontból? Mi tetszik?

Végső soron az a fontos, hogy ha valahova bemész, akkor érzed-e, hogy szeretet van a falak között vagy sem. Olyan egyszerű körülmények között is, ahol senki nem foglalkozott a designnal érezheted azt, hogy itt jó lenni. Ez az igazi érték. Ezen felül nálam minden megfér, nagyon szeretem például a pasztell színeket, de ez megfoghatatlan. A lényeg, hogy aki benne lakik az jóban van-e magával és ez kisugárzik. Igazából nem tárgyak között, hanem energiák között élünk. Én ezt már ilyen szemmel nézem. 

frantaagi02.jpg

Tavaszi kollekció

 

Nagyon örülök neki, hogy a lámpakollekció tavaszra teljesen megújult színeit tekintve, mert rengeteg kedvencem akad köztük. A gyönyörű pasztell színek eddig hiányoztak a készletből, ám Ági igazán egyedi árnyalatokat kevert ki. Akinek ez kevés újdonság lenne, annak még egy kicsit türelemmel kell lennie, de a beszélgetés során megtudtam, hogy hamarosan új formát kapnak a lámpák, sőt a kapcsolókra is új grafikák fognak kerülni.

frantaagi03.png

Noha már több európai országban vannak viszonteladói a márkának, a hazai webshop még csak mostanában fog debütálni, így a friss hírekért érdemes figyelemmel követni a frantaagi lámpák Facebook oldalát!