A sors alkotta ékszerek

A sors alkotta ékszerek

2015. ápr 17.

A Roskó Mária által tervezett ékszerek régóta a szívem csücskei. A kézzel festett selyem nyakláncok teljesen eltérnek a hazánkban most divatos irányzattól és anyaghasználattól, a finom selyem nőies és bájos, miközben a formák egyedivé és feltűnővé teszik a darabokat. Olyannyira, hogy ha felveszem a rózsaszín nyakláncomat, minden alkalommal megkérdezi tőlem valaki, hol vettem. 

rosko.jpg

A legutóbbi, Előre megfestett sors (Pre-painted destiny) névre keresztelt kollekció nem véletlenül emlékeztet az előzőre, mégis sok mindenben különbözik tőle. Míg a Bubbles kollekciót erőteljes és vibráló színek jellemezték, addig a mostani sokkal finomabb és elmélyültebb. 

"A kézzel festett selyemékszerek inspirációs forrását a tenyér mintázata adta. A fehér vonalak mentén elváló és összeolvadó színek azt a hatást keltik, mintha nagyítóval szemlélnénk a tenyerünket. A kollekció koncepciója arra az évezredes világszerte ismert elképzelésre reflektál, mely szerint a tenyér mintázata összefüggésbe hozható az emberi sorssal. A kollekció minden darabja egy-egy alternatív sorsként is felfogható, amely az egyenként megfestett ékszerek véletlen mintázataként jelenik meg. A különböző formák a modularitás révén végtelenszámú kombinációként jöhetnek létre. A kollekció darabjaiban a kézzel festett anyag selymes fényéhez metálfényű bőrt társítottam." - mesélte a tervező. 

10.jpg

2.jpg

blue3_1.jpg

bordeaux2_1.jpg

earring2_1.jpg

Az elmúlt időszakban Mária kétszer állította ki a Pre-painted destiny kollekciót Tokióban. Ősszel Aoyamában, ahol a környék kis utcáiban rengeteg izgalmas galéria található, most tavasszal pedig a Ginza Matsuya áruház egy hetes pop-up boltjában. Az Oszakához közel lévő, tengerparti Kobéban is bemutatta idén a kollekció darabjait egy üzletben, aminek a különlegessége, hogy egy olyan épületben található, ami valaha egy tengeri kereskedelmi cég székhelye volt, most pedig japán és külföldi designereket bemutató kisebb független üzletek használják az egykori irodahelyiségeket.

rosko02.jpg

"Idei terveim között szerepel az, hogy más anyagokat is társítok a kézzel festett selyemhez, illetve, hogy lesznek olyan darabok is, ahol nem feltétlenül a selyem a domináns. A motívumok tekintetében pedig az absztrakt mellett újra visszajönnek a figurális motívumok, mivel a környezet, ahol élek nagy hatással van rám, az ázsiai vizuális kultúrában ez a fajta ábrázolás domináns." 

14.jpg

7.jpg

ex1_kicsi.jpg

ex3_kicsi.jpg

Ez a kollekció tehát még kiforrottabb és látványosabb, mint az előző, ugyanakkor megtartotta jellegzetes báját és lágyságát. Imádom :)

Kövesd Maria Rosko Facebook oldalát vagy nézz körbe a weboldalon!