Kockaházak ihlették a TheBétaVersion új kollekcióját

Kockaházak ihlették a TheBétaVersion új kollekcióját

2015. ápr 13.

Biztos mindenki számára ismerősek a Magyarországon elterjedt kockaházak. Most ezek nyújtottak inspirációt egy csodalatos táskakollekcióhoz, amelyet Rainer Zsófia álmodott meg.

150328-gyr1-0206-a.jpg

A TheBétaVersion 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióját egészen pontosan Katharina Roters: Hungarian Cubes című fotóalbuma ihlette: a sorozattal való találkozás olyan elsöprő hatással volt Rainer Zsófi tervezőre, hogy elhatározta, erre az inspirációra építi a TheBétaVersion következő kollekcióját.

Könyvében Roters a Kádár-korszak kockaházait gyűjtötte össze: ezeknek az eredetileg egyforma épületeknek a homlokzataira a lakók a saját elképzeléseik alapján, vagy mesteremberek segítségével festettek mintákat, megtörve ezzel az épületek a személytelenségét. Az absztrakt, geometrikus festményeket idéző házak mintái folklórként terjedni kezdtek, többen elkezdték kérni a már látott díszítéseket, regionális jellegzetességek is kialakultak. Ezek a házak nem pusztán erőteljes vizuális lenyomatai egy letűnt korszaknak, de a jelenség társadalmi szempontból is izgalmas: a környezet díszítésének, és az egyéniség megmutatásának természetes igénye az adott korszak kontextusában öntudatlan lázadásként hat. Az albumnak ez az olvasata összevág a TheBétaVersion szellemiségével, amely szerint a divat játékos eszköz arra, hogy az ember kifejezhesse magát, és a ruhadarabok és kiegészítők viselőjük személyiségével együtt kelnek életre.

Az így megszülető kollekció egészére részletgazdag, rajzos karakter jellemző. Az inspirációul szolgáló házak finomabb, raszterszerű díszítményei és nagy léptékű, geometrikus díszítése egyaránt visszaköszönnek a kollekció darabjain. A táskák és kisebb kiegészítők finom, vonalas mintái távolról nézve nagyobb, foltszerű felületekké állnak össze, a lyukakból vonalak rajzolódnak ki; a vászontáskák esetében pedig a geometrikus szabásvonalak idézik a házak homlokzatait. A minták lézervágással és -gravírozással készültek, a kompozíció a tárgyak arányrendszerét követi, így a forma és a díszítés elválaszthatatlan egységet alkot.

150328-gyr1-0063-a.jpg

A kiegészítők színvilágát az alapanyag, a növényi cserzésű marhabőr natúr-aranybarna árnyalata határozza meg, amelyet világos, pasztelles színek egészítenek ki. A bőrtáskákon - a márka hagyományait követve - kisebb felületen jelennek meg a pasztellkék, sárga, vagy fehér részletek, játékos bojtok és háromszög rátétek formájában. A korábbi kollekciók közkedvelt formái színben és mintában is megújulva térnek vissza, a tavaszi kínálat pedig új fazonokkal is bővült. A vízlepergető textilből készült Ezra hátizsák beépített laptoptartó zsebbel rendelkezik, négyféle színvariációban kapható, uniszex darab. A gyűjteményt pénztárca, telefontokok, egy férfi és egy női öv teszi teljessé.

150328-gyr1-0073-a.jpg

150328-gyr1-0170-a.jpg

150328-gyr1-0213-a.jpg

150328-gyr1-0250-a.jpg

150328-gyr1-0268-a.jpg

150328-gyr1-0291-a.jpg

És végül a kedvencem:

150328-gyr1-0119-a.jpg

Fotó: Károlyi György (Flashback)
Haj: Károlyi Márk
Smink: Vozák Timi
Styling: Winkler Dóra
Modellek: Ungár Péter, Varga Zsófia