Manók helyett fűszert rejtenek a házak - Mesekerámia

Manók helyett fűszert rejtenek a házak - Mesekerámia

2015. már 30.

Amikor először megláttam a Mesekerámia nevét, azonnal érdekelni kezdett, hogy mit takar ez a fantáziadús megnevezés. Bevallom, tőlem távol állnak a kerámiák, mégis valami megfogott a színes kis manóházak látványában és emailezni kezdtem a készítővel. Dudás Emese keramikus, a varázslatos házacskák, gombák, csigák és bögrék megálmodója. 2007-ben került először kapcsolatba a kerámiával. Bár eredetileg bölcsész, de dolgozott informatikai cégnél, majd a Kirowskinál, végül tavaly minden mást feladott és immár csak az agyagozás teszi ki a napjait és a gondolatait.

mesekeramia01.jpg

Igazi művész, aki sosem készíti el kétszer ugyanazt. Már az elejétől fogva érezte, hogy ez több számára, mint egy hobbi. Teljesen kikapcsolja őt, ugyanakkor nagyon oda kell figyelnie a készítés folyamatára, mert rengeteg a hibalehetőség. Épp úgy fizikai tevékenység az agyagozás, mint amennyire szellemi is, hiszen először meg kell terveznie az adott tárgyat, majd kidolgozni.

„2007-ben a Dr. Kresz Mária Alapítványnál tanultam, és 2013-ban készítettem először olyan tárgyakat, amikkel már nagyjából elégedett voltam. Tulajdonképpen rengeteg selejt volt, de ez nagyjából természetes, sokat kell kísérletezni. Mostanra azt mondhatom, hogy kezd összeállni a kép, de azért még mindig minden égetés izgalommal telik.” – tudtam meg tőle.

mesekeramia02.jpg

mesekeramia04.jpg

Úgy tartja, hogy ez egy nagyon klassz anyag, de nem szabad túlzottan könnyedén venni a munkát és tökéletességre kell törekedni, például nem lehet hajszálrepedéses a máz. Attól még, mert valami kézzel készült, az nem jelenti azt, hogy tökéletlen lehet és ez a hozzáállás nagyon szimpatikus nekem.  Emese igazi maximalista, akinek a műhelyéből csak minőségi, lélekkel bíró termékek kerülhetnek ki.

Ennek kapcsán azt is elárulta, hogy nem célja „nagyra nőni”, szeret egyedül dolgozni, mert így tudnak a tárgyak szívvel-lélekkel készülni megfelelő alapanyagokból. Minden egyedi és pontosan megismételhetetlen, ami kikerül a keze alól. Ugyanakkor imádja, hogy a Mesevároson kívül egyedi feladatok is megtalálják, amiknek megfelelni örömteli kihívás.  

mesekeramia03.jpg

Saját bevallása szerint munkája nem az élete részévé vált, hanem az élete vált a munkái részévé. És így természetesen mások életének részévé is...

JÁTÉK!

Ha te is szeretnél részesülni belőle, akkor játssz a Maison blog Facebook oldalán, mert Emese a nyertes számára egy egyedi fűszertartó házat készített, kattints!

mesekeramia.png