Így alakítsd ki a tökéletes babaszobát

Így alakítsd ki a tökéletes babaszobát

2015. már 24.

Mostanában erősen lefoglalják a gondolataimat a babaszoba kialakításának lehetőségei, és ezt az időszakot élvezettel nyújtom hosszúra. Tervezgetek, inspirálódok, de azért lassan kezd összeállni minden apró részlet. 

babszoba01.jpg

Millie & Boris uniszex kollekció

Egy újszülött érkezése kétség kívül nagy változást jelent minden ember és minden otthon életében. A babaszoba kialakításánál nem csak a szépséget vagy a divatot, hanem a praktikusságot is szem előtt kell tartani. Sőt, első sorban praktikusnak, kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. Valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a baba nagyon gyorsan nő, úgyhogy érdemes már a fal színének kiválasztásánál gondolni arra, hogy ne csak egy újszülött számára legyen cuki, hanem akár egy ötéves gyerek is jól érezze majd magát a szobában. Ugyanígy mérlegelni kell a bútorvásárlásnál is azt, hogy mennyi ideig lehet kihasználni az adott tárgyat és ennek fényében mennyit érdemes rákölteni. 

Zavarba ejtően sok termék van a piacon, a választék tényleg bőséges, csak az kell a nagy káosz közepén, hogy az ember megálljon egy pillanatra és higgadtan átgondolja, mi az, amire tényleg szüksége van.

babaszoba02.jpg

Pixie & Finch kislány kollekció

 Hogyan tervezd meg a gyerekszobát?

- Először kezdj ötleteket gyűjteni! Nagyon jó online forrás erre a Pinterest vagy a különböző blogok. Mentsd el, ami tetszik, válogass okos megoldások között. Ez egy nagyon fontos szakasz, én például soha nem gondoltam volna a szürke alapon fehér csillagos falra, egészen addig, amíg be nem sétáltam egy Mamas & Papas egyik üzletébe...

- Ha már megvan, hogy nagyjából mit szeretnél, akkor nézz körbe a piacon és térképezd fel, hogy hol mi kapható és milyen áron.

- Listázz! Én mostanában listákból élek, Google dokumentumban gyűjtöm, hogy miket kell megvenni, mennyibe kerül, milyen a mérete és hol lehet megrendelni vagy megvásárolni. Aztán ha meglátok egy jobbat vagy olcsóbbat, akkor felülírom a korábbi tervemet és így haladok a végső lista felé. Fontos, hogy minden termékhez írd oda, hol lehet kapni, így megspórolsz majd magadnak néhány felesleges kört, amikor a boltot elhagyva jössz rá, hogy valami kimaradt.

mamas01.png

Once upon a time fiú és lány kollekció

Azt javaslom, hogy a design kialakításánál a szoba képzeletbeli felépítését kezdd a fal színével. Ha nem jön be a kék vagy a rózsaszín, akkor nyugodtan gondolkozz természetes, fehér vagy szürke árnyalatokban! Az én ízlésemhez is ez áll közelebb. Majd ezután a teret egyéb színekkel dobhatod fel a textilek és egyéb kiegészítők révén. Így máris kezd karaktert kapni a szoba. 

Bevallom, nekem egyáltalán nem jön be, ha egy gyerekszobában minden takarón, párnán, pelenkázón, függönyön és szőnyegen kis cuki állatok láthatóak. Sőt, arra törekszem, hogy a minimálisra redukáljam ezeknek a mintáknak a számát (leginkább 0-ra). Szerencsére erre is van lehetőség, bár nehezebb megtalálni a megfelelő darabokat... de a végleges design előtt még van egy fontos lépés: Gondold át, hogy mik azok a bútorok, amik mindenképp helyet kell kapjanak egy újszülött szobájában

1. Rácsos ágy

A legfontosabb bútor, hiszen ebben nagyon sok időt fog eltölteni gyermeked. Ha 60x120 cm fekvőfelületű ágyat választasz, akkor abban körülbelül 2-3 éves koráig fog aludni, ezért olyat válassz, ami megfelelően masszív és minőségi. Gondold át, hogy olyat szeretnél, amit csak kisbaba korában tud használni, vagy átalakíthatóra van szükséged. Ebben az esetben, ha használt ágyat kapsz, mindenképp ellenőrizd le, hogy az eltávolítható rácsos oldalak jól tartanak-e. 

babaszoba03.jpg

Harbour fehér rácsos ágy

Vannak rácsos ágyak, amelyek fekvőfelületének magassága állítható, így amíg a gyerek kicsi, könnyebben eléred magasra téve, majd később, ha már meg tud fordulni, lejjebb lehet engedni a fekvőfelületet. Olyan is van, aminek az aljába fiókos részt építettek, ez nagyon praktikus lehet tároláshoz, de ha nincs ilyen része, akkor is megoldhatod néhány doboz ágy alá helyezésével. 

babaszoba04.jpg

Millie & Boris uniszex ágytakaró

A matrac kiválasztásánál ne spórolj néhány ezer forinton, mert ha megfelelő, akkor nagyon sok nyugodt órát nyersz majd vele. 

Ja, és semmiképp ne tedd az ágyat az ablak elé!

2. Pelenkázó asztal vagy szekrény

A pelenkázó kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy ne billegjen, legyen védőkorlátja és megfelelő magasságú legyen a számodra. Ha sok helyed van a szobában, akkor válassz olyat, amin sok tárolási felület van, sőt lehetőleg komódként is funkcionáljon, illetve később eltávolítható legyen a pelenkázó felülete, így máris van egy bútordarab a későbbi gyerekszobába is. Amikor a helyét keresed, akkor praktikus, ha minél közelebb teszed a kicsi ágyához. 

babaszoba05.jpg

Aruba fehér pelenkázó asztal

3. Pihenő szék

Ez egy olyan kényelmes széket jelent, amiben szoptatás közben kényelmesen elüldögélhetsz. Nagyon sok idődet fogja ez a tevékenység elvenni, így nem számíthatsz arra, hogy majd leülsz az ágy szélére és el van intézve... Próbáld ki, hogy milyen székben tudsz kényelmesen hátradőlni, könnyedén felállni belőle és jó-e, ha van lábtámasztéka. Azt is gondold át, hogy szeretnéd-e, ha hintázna kicsit vagy inkább stabilan álljon. 

Amikor megtervezed, hogy milyen ágyneműk és szőnyegek kerüljenek a szobába, akkor gondolj arra, hogy jó, ha ezek "együtt tudnak nőni a babával", tehát nem válnak hamar cikivé. Válassz olyan színpalettát és mintákat, amelyek nem kimondottan bébisek. Legyenek rétegezhetőek, lecserélhetőek, helyettesíthetőek. 

mamas02.png

Once upon a time kollekció

Ha mindezzel megvagy, akkor gondold át a fényviszonyokat és a megoldásokat. Legyen sötétíthető a szoba, ugyanakkor a mesterséges fények ne vakítsanak, találj ki valamilyen hangulatvilágítást és ne feledkezz meg az éjszakai fényről sem!

babaszoba06.jpg

Pixie & Finch kislány kollekció

Ha van valamilyen kreatív vagy hasznos megoldásod, akkor mutasd meg a Maison blog Facebook oldalán!