A lakás kis fekete ruhája: a metró csempe

A lakás kis fekete ruhája: a metró csempe

2015. már 09.

Az elmúlt hetekben a fürdőszoba felújítása kapcsán még jobban elmélyedtem a csempék világában, és rájöttem, hogy a metró csempénél nincs szebb! Egyesek számára biztos furcsa lehet, hogyan tudok ilyen dolgokért rajongani, de számomra ez olyan, mint a lakás „kis fekete ruhája”. Ahogy a neve is mutatja, a metró csempe olyan burkoló, amit a metró állomások falán használtak.1904-ben épült meg például New York első fehér metró csempével borított állomása. Azóta töretlen a népszerűsége letisztult stílusának és egyszerűségének köszönhetően.

subway.png

Megpróbáltam összeszedni néhány módot, ahogy ezek a kisméretű csempék elegánsan, bájosan vagy épp kreatívan felhasználhatóak a fürdőszobában vagy a konyhában. 

1. A klasszikus

Fehér színű és akár a plafonig ér – így lehet összefoglalni a metró csempe klasszikus felhasználását. Időtlen varázsa miatt jó befektetés, ha az ember hosszú távra szeretné kialakítani otthonát. Túl nagy kockázatot nem vállalsz vele és mégis biztos, hogy mindenkiben pozitív hatást fog kelteni a végeredmény. Ráadásul bármilyen stílussal párosíthatod, mindennel megállja a helyét. 

metro09.jpg

metro15.JPEG

metro01.jpg

2. Változó méret

A klasszikus metró csempe 75 mm x 150 mm. Ha valaki némi különlegességre vágyik, akkor neki kedveznek a modern kialakítások, így a kisebb és nagyobb méretek. Ezek inkább a fürdőszobában mutatnak jól, mintsem a konyhában.

metro22.jpg

metro08.jpg

3. Merész szín

Ahogy írtam, a klasszikus metró csempe fehér színű, de természetesen ez nem mindenkinek elégíti ki az igényeit, így már a legmerészebb színekben is megtalálható.

metro04.jpg

metro20.jpg

metro18.jpg

4. Eltérő fuga

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy feldobd a klasszikus fehér metró csempét az, ha sötét fugát választasz hozzá. Így egy háló jön létre és a hatás sokkal mozgalmasabb, mint fehérrel fugázva.

metro03.jpg

metro19.jpg

5. Elhelyezés

Ha maradnál a klasszikus színnél és formánál, akkor is lehetőség van „megbolondítani” egy kis kreatív elhelyezéssel. Például rendezheted őket függőlegesen, vagy vegyesen, néhány sort vízszintesen, a többit pedig függőlegesen. Így a helyiségbe belépő biztos megzavarodik egy pillanatra és a figyelem a csempére irányul...

metro05.jpg

6. Felszín és anyag

Nem csak a színekkel, a méretekkel és az elhelyezéssel lehet játszani, hanem az anyaggal vagy a textúrával is. Léteznek például márványozott felületek, vagy tükörhöz hasonló ezüstös darabok is. 

metro07.jpg

metro17.jpg

Találtam a Pinteresten egy hasznos segítséget a csempék elhelyezéséhez:

minta.jpg

Nektek melyik megoldás tetszik?