Könyvhöz készült az új desszert - La Delizia

Könyvhöz készült az új desszert - La Delizia

2015. már 03.

A keksz nekem hosszú éveken át egyet jelentett a boltokban előre csomagoltan kapható sós vagy édes ropogtatni valókkal, és nem is nagyon rajongtam értük. Egészen addig míg megismertem a La Delizia-t és rá nem jöttem, hogy milyen az, amikor egy keksznek valódi íze van. Szinte egyenként meg lehet állapítani az alapanyagokat, érzed például a mogyorót, a citromhéjat, a gyümölcsöket, a kakaót, miközben mégis egységes egészet alkotnak. Erre mondhatnánk azt, hogy mintha a nagymama sütötte volna!

Manapság divatos mindent kézzel készítettként vagy háziként tálalni. Persze ennél a divathullámnál rosszabb sose történjen, főleg ha igaz is és valóban egyre többen adnak arra, hogy tudják pontosan mit esznek meg. Így van ez a La Delizia-nál is, ahol minden kekszet kézzel készítenek a cukrászok. Ez egy korántsem egyszerű munkafolyamat, egy-egy végleges receptet például hosszas kísérletezés és kóstolás előz meg. 

huszezerejszaka_ladelizia1.jpg

Nemrég annak kapcsán hívtak meg a Jókai utcai boltba, hogy  D. Tóth Kriszta Húszezer éjszaka című regényének főhőse által inspirált pohárkrém desszertet kreáltak. Sajnos a hivatalos bemutatón nem tudtam ott lenni, de így legalább alkalmam nyílt beszélgetni Oczella Péterrel, a La Delizia egyik tulajdonosával.

A fanyar citromkrémmel indító indító desszert finom szeder réteggel folytatódik, majd édeskés kókuszkrémmel végződik. Az egészet egy teljes kiőrlésű citromos keksz koronázza meg. Igazi frissítő desszert, főleg így a tavasz és nyár közeledtével. Az azonban csak a közönségen múlik, hogy meddig marad a kínálatban. 

„Erről még keveset beszéltem, de régebben szerettem volna úgy összeállítani a süteményeink kínálatát, ahogy külföldi híres manufaktúrákban látni. Tehát egy körülbelül 10 desszertből álló szortiment van, abban nagyon jók és akár 100 éve is ugyanazokat készítik. Azt gondoltam kicsit naivan, hogy csinálunk egy repertoárt, amit tökéletesre fejlesztünk, de rá kellett jönnünk, hogy ez itt nem megy. Szerintem Magyarországon olyan későn robbant a gasztronómia, hogy most még ki vagyunk éhezve az újra, így az a hely nem tud gyökeret verni, ahol minden nap ugyanazt ehetjük, folyamatosan meg kell újulni." - árulta el Péter, aki beszélgetésünk során végtelen lelkesedésről és elhivatottságról tett tanúbizonyságot. 

ladelizia02.jpg

fotó: Instagram

Az új desszertet Szomjas Helga, a könyv főhősének személyisége ihlette, és legnagyobb örömükre a koncepció elnyerte Kriszta tetszését is. Eddig a közönség részéről is pozitívak a visszajelzések, ami Péterék számára nagyon sokat jelent.

"Nagyon őszinték a vásárlóink, sok visszatérő vendégünk van, akik mindig megmondják, ha valami nem tetszik. Módosítani is szoktunk egy-egy desszerten a visszajelzések alapján. Eleinte például kicsit édesnek találták a tiramisut, így azonnal visszavettünk a cukorból, a vevők pedig meglepődtek, hogy ezt tényleg megcsináltuk értük."

Az új desszert mellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hangsúly még mindig az 50 féle kekszen van. A friss finomságok előállításán négy cukrász dolgozik minden nap.

ladelizia01.jpg

fotó: Instagram

"Tízféle keksszel indultunk négy évvel ezelőtt. Ahogy kezdtek minket megismerni az emberek, úgy mi is egyre többféle kekszet kezdtünk készíteni és most 50-nél tartunk. Menet közben jöttek az ötletek, elindult a kísérletezés. Tökéletes kekszekre törekszem, ebben nagyon maximalista vagyok. Amíg a cukrászok például nem találták el a citrom és a levendula arányát, addig azt a kekszet nem kezdtük el árulni. Csipeteken múlik a siker, könnyű elrontani."

A főleg édes kekszek közül nehezen tudnék kedvencet választani, pedig már a nagy részüket megkóstoltam. Talán úgy mondanám, hogy mind nagy kedvenc, nem lehet mellényúlni. 

Miután arról érdeklődtem, hogy mi várható a La Delizia-tól a jövőben, Péter elárulta, hogy egyrészt szeretnék még több emberrel megismertetni ezt az "otthoni süti érzést", másrészt a két pesti mellett szívesen nyitnának Budán is üzletet. Sok sikert!