Az örök rend titka

Az örök rend titka

2014. dec 27.

Talán helyesebb lett volna, ha kérdőjelet teszek a cím végére... Marie Kondo egy olyan japán módszer kifejlesztője, amellyel örökre száműzni lehet a rendetlenséget otthonról és mindezt nem csak személyes tanácsadás formájában osztja meg az emberekkel, hanem egy könyvben is. 

mariekondo_rendalelke.png

Én azok közé tartozom, akik rendszeresen pakolnak otthon, akik szeretik maguk körül a rendet, ennek megfelelően állandóan kidobom azokat a holmikat, amiket feleslegesnek ítélek meg, de valahogy sosem lesz igazán rend. Most vált számomra világossá, hogy mit rontok el!

Marie Kondo egy igazi kis csodalénynek tűnik, mert már ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat és azóta fejleszti rendrakási képességét. Sok módszert kipróbált már és így a saját, illetve később ügyfelei bőrén tapasztalta meg azt, hogy mi az, ami működik és mi az, ami jól hangzó tanács, de valójában tévút. Sikeres tokiói vállalkozása a legjobb bizonyíték arra, hogy valóban tud valamit, amit talán mások nem, és így a folyamat végére a zavaros, zsúfolt lakásokból harmonikus, rendezett otthonokat teremt. 

konmarie01.jpg

Amikor először kezembe vettem a Rend a lelke mindennek című könyvet, kicsit csalódott voltam. Arra számítottam, hogy kapok majd egy képeskönyvet, amiből elleshetek néhány hajtogatási és tárolási praktikát, de valami teljesen mást (és sokkal jobbat) találtam. Ez a könyv első sorban a rendről alkotott képet változtatja meg és azt, hogy miként kell rendet tenni úgy, hogy később se ússzon el a lakás. Ha pedig megvan az elérni kívánt rend, akkor Marie Kondo szerint életünk más területeken is pozitív változásnak indul. 

Elkezdhetném pár mondatban összefoglalni a KonMari-módszer lényegét, de kicsit feleslegesnek érzem, mert ez "önismereti tréning" is egyben, így a teljes megértéshez el kell olvasni a könyvet az elejétől a végéig. Ami egyébként nem nagy kihívás, én legalábbis egy nap alatt végeztem vele és alig várom, hogy alkalmam legyen a gyakorlatban is kipróbálni. Ezért írtam a cikk elején azt, hogy talán helyesebb lenne kérdőjelet tennem a cím végére, mert amíg nem teszteltem, nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy ezzel a módszerrel meg is marad az örök rend, viszont biztatónak tűnik. 

Ha te is szívesen elolvasnád a Rend a lelke mindennek című könyvet, akkor most megnyerheted a blog Facebook oldalán!