Mitől mások a francia nők?

Mitől mások a francia nők?

2014. dec 20.

Rengeteg könyv és cikk foglalkozik mostanában a francia nőkkel. Úgy tűnik, épp elég annyi egy könyvsikerhez, hogy a címe valami olyasmi legyen: Így legyél te is párizsi nő! Oh, és épp van egy ilyen világsiker jelenleg a könyvpiacon, a How to be Parisian wherever you are. Magyarul még nem jelent meg sajnos. 

parisian01.jpg

Egy időben lelkesen gyűjtöttem az efféle életmód könyveket, a polcomon ott sorakozik Mireille Guiliano majdnem összes könyve (A francia nők nem híznak, A francia nők karriert csinálnak, A francia nők nem ráncosodnak), a csodálatos Ines de la Fressange Párizsi sikk című könyve, a Paris Street Style című fotókban bővelkedő divat tippeket adó könyv és a már említett How to be Parisian. Ha ennyire népszerű téma a francia nő az elmúlt években, akkor felvetődik a kérdés, hogy vajon tényleg mások, mint például mi magyarok? Igen, mások, mert máshogy szocializálódtak. Van mit ellesni tőlük, hiszen sokkal tudatosabbak saját magukkal szemben, mint más nők, de azért ne nézzünk rájuk csodabogárként. 

Divat

A francia nők valóban ízlésesen öltöznek, olyan érzékkel, ami hazánkban elég ritka. Ennek több oka lehet, kezdve a történelemmel, a gazdasági helyzeten át, úgy egyáltalán a kulturális háttérig. A magyar nőknek sokáig nem volt lehetőségük divatosan öltözködni vagy a saját ízlésüknek megfelelő ruhákat vásárolni. Azt vették fel, ami elérhető volt a körúti boltokban, a használt ruha kereskedésekben vagy ami családon belül megöröklődött. Tény, hogy miután nyáron hazajöttem Párizsból mindenkit rémesen rosszul öltözöttnek láttam Budapesten, a két divatkultúra közötti kontraszt kézzel fogható (kis képi zavarral élve). 

Szerencsére mostanra sokaknak lehetősége nyílik arra, hogy tudatosan és ízlésesen öltözzön, csak még kevesen tudják, hogyan kellene ezt csinálni. A Párizsban megtalálható márkák jó része hazánkban is elérhető, úgyhogy nézzünk néhány alapszabályt!

1. Sugározd a könnyed, természetesen fakadó eleganciát! A lényeg, hogy ne látszódjon a francia nőkön, hogy órákat töltöttek a készülődéssel. A hajukat általában a természetes színén hagyják, vagy ha mégis festik, akkor ahhoz közel álló árnyalatot választanak. Hajmosás után szárítás nélkül várják, hogy megszáradjon a hajuk, így megmarad a természetes esése. Ruhatáruk egyszerűséget sugároz, ritkán hordanak harsány színeket és kizárt, hogy azokat egymással kombinálják. A feltűnősködés helyett az apró részletekben rejlik egyediségük. 

2. Töltsd fel ruhatáradat jó alapdarabokkal! Aranyszabály, hogy csak a megfelelő és minőségi alapdarabok beszerzése után lehet elkezdeni igazán "divatozni". Amire biztosan szükség lesz, az egy jó és egyszerű pulcsi, egy blézer vagy zakó, egy kis fekete ruha, néhány pamut póló, egy tökéletes farmer és egy semleges színű ballonkabát vagy bőrdzseki. 

3. A lényeg a megfelelő kiegészítő! A francia nő nem aggatja magát tele fülbevalóval, nyaklánccal, karkötővel és gyűrűkkel, hanem kiválaszt egy hangsúlyos kiegészítőt. Egy különleges táskát, egy karakteres sapkát vagy sálat, vagy akár egy feltűnő zoknit és arról nem vonja el a figyelmet másokkal. Így az egyszerűből máris ízlésesen különleges lesz. 

Ha szeretnéd az alapokat ellesni, akkor ajánlom a Párizsi sikk című könyvet, ha viszont részletekbe menően tanácsokra van szükséged, akkor a Paris Street Style-t se hagyd ki. 

parisian03.jpg

Étkezés

A francia nő jól érzi magát a bőrében, és eszerint is táplálkozik. Tudatosan és élvezettel, és ez nagyon fontos. A franciák szeretik hangoztatni, hogy a legfontosabb az életben a szenvedély. Szenvedély a munkád iránt, a szerelem iránt, a hobbid és az étkezés iránt.

1.Figyelj oda arra, hogy mindig az évszaknak megfelelő alapanyagokból főzz!

2. Ne vond meg magadtól a finomságokat, viszont ne habzsolj nagy adagokat és sose éheztesd magad bűntudatból, hanem mozogj! A sportnál és a rendszeres sétánál nincs jobb.

3. Ne egyél állva vagy a tévé előtt ülve!

4. Az étkezést kezeld kicsit rituáléként, szánj rá időt és élvezd mind az öt érzékeddel!

Jól hangzik nem? Ehhez már csak az kell, hogy Magyarországon is bevezessék az egyórás ebédszünetet... Ettől függetlenül rengeteg jó tanács olvasható A francia nők nem híznak című könyvben, nekem nagyon sokat változtatott az étkezési szokásaimon, szóval ha szeretnél elindulni a tudatosabb táplálkozás útján, akkor ezt mindenképp olvasd el! 

parisian04.jpg

Kor

Azt állítják, hogy a francia nők elfogadják a korukat és mindig azt az életszakaszt szeretik, amelyikben épp vannak. Ez irigylésre méltó, főleg ha tényleg igaz. Mindenesetre 40 felett senki nem akar 20 évesként öltözni vagy viselkedni. A lényeg az ápoltság és az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mert ettől fognak szépnek és vonzónak látni mások. Nagyon jó életmód tanácsok olvashatóak a témában A francia nők nem ráncosodnak című könyvben. 

A franciák nem tartoznak azokhoz a fogyasztásra épülő társadalmak közé, mint például az amerikaiak. Saját bevallásuk szerint, csak azt veszik meg, amire tényleg szükségük van és a tárgyi dolgoknál sokkal fontosabb a boldogság. Nem sietnek, nem kapkodnak, nem rohannak, hanem a jelent élvezik. 

Ez a fajta pozitív gondolkozás az, amit el kell sajátítani az évek alatt, hogy végül bizonyossá váljon Coco Chanel mondása, miszerint "negyven felett már senki sem fiatal, de ellenállhatatlan élete végéig maradhat".