Zöldebb jövőt épít London és New York

Zöldebb jövőt épít London és New York

2014. sze 05.

Mostanában már nem szoktam itt a blogon ilyen hírekkel foglalkozni, de két nap alatt, két olyan sajtóanyagot is kaptam, amiben egy-egy nagyszerű kezdeményezésről számoltak be. 

Zöld híd épül Londonban

A Garden Bridge látványtervei egy tavaly meghirdetett pályázatra készültek el, amelynek célja a Temze két partja közötti gyalogos közlekedés javítása volt. A nyertes pályázat Heatherwick Studio által tervezett parkos átkelő, a Garden Bridge lett.

Garden Bridge1.jpg

A folyó fölött ívelő gyalogos „Kert-híd” látványtervei már elkészültek. Az új, zöld híd átadása 2017-re várható. Ezen nem csak sietve átkelnek majd az emberek, hanem parkként is szolgál, ahol jó egy kicsit megpihenni. 

Garden Bridge2.jpg

A Garden Bridge növelni szeretné London sokszínű kertészeti örökségét, parkokkal, terekkel, veteményesekkel, közösségi kertekkel és számos őshonos növényfajjal. Kacskaringós ösvények, zegzugos kertek és parkokon át vezet az út az egyik partról a másikra. 

Komposztáló szigetek épülnek New Yorkban?

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, amelynek szállítása, kezelése és feldolgozása több mint 300 millió dollárba kerül a városnak. A probléma megoldására a President Architecture tervező iroda kifejlesztette az úgy nevezett Green Loop „zöld hurok” rendszert, mely tíz egymáshoz kapcsolódó mesterséges szigeten kialakított komposztáló egységként működne. A tervezők szerint a Green Loop a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudná feldolgozni. 

NewYork komposztáló sziget1.jpg

Ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre, miközben csak nagyban növelik a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a Green Loop szigetek hálózata helyben oldaná a hulladékfeldolgozást. New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztáló szigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

New York komposztáló sziget2.jpg

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnak. Az acélváz szerkezet belsejében komposztáló egységek működnének, tetejükön pedig parkok és közösségi kertek kerülnének kialakításra. Mindezek megvalósítását 2020-ra tervezik, ha a városvezetés elfogadja a terveket.

Én az ilyen ötleteket, terveket mindig üdvözlöm, az már más kérdés, hogy sajnos a fele sem szokott megvalósulni... Ti mit szóltok hozzá?

A hírek forrása az Impress magazin.