Gyönyörű új világ: kokedama

Gyönyörű új világ: kokedama

2014. aug 28.
A mai napig néha meglep, amikor belépek a nappaliba, hogy amit látok az nem pusztán egy dekoráció a lakásban, hanem egy valódi növény. Ez biztos furcsán hangzik, de a kokedama annnyira különleges látvány, hogy nem hasonlítható az eddigi kis cserepes virágaimhoz.

 

kokedama_1.png
fotó: instagram.com/bitayandi

 

Régóta szemeztem a Petite Planet kínálatával, de csak néhány hete jutottam el oda, hogy rendeltem egy kokedamat. Ez lényegében egy ritka, Japánból eredő növénytartási formát jelent, amely révén nincs szükség cserépre, ezt helyettesíti a gyökérzetet körbefogó mohával borított labda. Lehet lógatni vagy egyszerűen csak lehelyezni valahova, mint én is tettem. 

kokedama04.jpg
A kokedama egy nagyon egyszerű ötletből született a 17. századi Japánban: valaki gondolt egyet, kiszedte a bonsai-át a cserépből, és szabad gyökérzettel kezdte nevelni. Ez a nearai bonsai. Később rájöttek, hogy ha mohával borítják a gyökérlabdát, akkor lényegesen jobb lesz a dolog vízháztartása -- magyarul nehezebben szárad ki, és kevesebb ápolást igényel. Mára ez a bonsai stílus többé-kevésbé kiment a divatból, már ami a fákat illeti, de csak hogy átadja a helyét a kokedamának, amely szó egyszerűen csak moha (koke - 苔) gömböt tesz (dama - 玉) japánul. 

Ezeket a növényeket alapvetően egyszerű gondozni és nem csupán egy kis természetet csempésznek a lakásba, hanem feltűnő designelemek is. Ráadásul egy hideg cseréppel szemben ezt a mohagömböt jó érzés megemelni, kicsit gyömöszkélni, odébb pakolni. Sokkal közvetlenebb kapcsolat alakul ki a növénnyel, mint korábban. 

kokedama03.jpg

Az élő moha állítólag a szoba levegőjét is tisztítja, illetve párásítja, bár ezt eddig még nem tapasztaltam. Mindenesetre csodálatos, ami teljesen új élményt nyújt számomra a "szobanyövénytartásban".

kokedama02.jpg

Válogassatok a különböző növények és méretek között, kokedamat minden lakásba! :)