Felfedik a hazai kastélyok titkait!

Felfedik a hazai kastélyok titkait!

2014. aug 05.

Magyarország szerencsére nincs híján csodálatos, vagy egykor csodálatos, mára leromlott állapotú, de így is varázslatos kastélyoknak. Szeretnék minél több ilyen épületbe eljutni, de már az komoly munkát jelent, hogy összegyűjtsem, hol mi van és mit lehet róla tudni. Ezért örültem meg nagyon, amikor rábukkantam a Kastélyok.com oldalra!

kastely01.jpg

A Kastélyok menüpontra kattintva földrajzi elhelyezkedés, név vagy állapot alapján is kutakodhatunk a listában. Ezután a kiválasztott kastélyról olyan részleteket tudhatunk meg, mint például a pontos elhelyezkedése, ki volt az építtetője vagy kik voltak a lakói. Sőt, a weboldal szerkesztői saját tapasztalataikat is megosztják az épületről! 

Az oldal ötletgazdája Badó Péter örömmel mesélt nekem a kastélyokról, és kiderült, hogy a Kastélyok.com igazi "szerelemgyerek", olvassátok!

- Mikor és milyen célkitűzéssel jött létre az oldal?

- Mi nagyon szeretünk kirándulni és főleg a kastélyokat szeretjük. Szeretjük felfedezni a szépségeit, megismerni a történetüket (némelyik nagyon érdekes), a titkaikat, észrevenni a bennük rejlő szépségeket, egyebeket. Az oldalunk, a Kastélyok.com gyakorlatilag ezért készült, hogy a kirándulásaink, felfedező túráink eredményeit megoszthassuk másokkal. Nem utolsó sorban túraajánlatokat adunk a kirándulni vágyóknak, az általunk jónak ítélt kirándulásokat ajánljuk másoknak. Ha néhány ember miattunk szerette meg a kastélyokat és kellemes időtöltést szereztünk nekik, már megérte. Ezen kívül vannak olyan ajánlataink is az oldalon, amik nem kapcsolódnak a kastélyokhoz, de érdekes és hasznos időtöltést garantálnak.

kastely04.jpg

- Mostanra mi valósult meg a kezdeti tervekből?

Az oldalunk kb. 2 hónap alatt készült el, 4 ember kemény munkájával. Ketten magát az oldalt programoztuk le, ketten az adatokat gyűjtötték, fényképalbumokat készítettek. A március végi indulásunk óta az oldal kinézete nem változott, habár új funkciók a tapasztalatok valamint a felhasználói ötletek alapján kerültek még bele. Azóta is folyamatosan bővítjük az adatbázisunkat és talán az egyik legnagyobb adatbázissal, fényképalbumokkal rendelkező kastélyos oldal lettünk.

- Hányan dolgoztok rajta és hogyan történik a munka?

- Mára gyakorlatilag hárman visszük az oldalt, jómagam az oldal programozását és az adatbázisok feltöltését végzem, lányom, Andrea a programozásban segít, valamint hasznos szakmai tanácsokkal lát el minket, párom, Szűcs Eszter pedig a Facebook oldalt viszi egyedül.

- Kiknek lehet hasznos vagy érdekes az oldal? Milyen információk találhatóak meg rajta?

- Az oldal a kastélyok lexikális felsorolásán túl igyekszik róluk minél több élő, napi információt adni, bemutatva az épületeket fényképekkel, leírva a történetüket is.  Az oldal "autós szemmel" készült, tehát minden kastély megtalálását GPS koordináták segítik, a tájékozódáshoz térképnézetet kapunk, ahol van Google Streetview-s nézete a kastélynak, azt is betesszük, hogy a tájékozódást segítsük. Ezen kívül minden kastélynál valamint túraajánlatnál többfunkciós útvonaltervezőt is találunk, ahol kiválasztható az indulási pontunk, valamint a célhoz képest még bármilyen köztes pontot is beállíthatunk a térképen.

Található még az adatlapokon saját tapasztalat is, amiben leírjuk azokat a dolgokat, amikre érdemes figyelni az épület meglátogatásakor. Ez vonatkozhat a megközelítéstől kezdve a nyitvatartáson át mindenre.

Beépítettünk egy térképes nézetet is, ahol a kirándulni induló láthatja egy adott területen vagy megyében a kastélyok elhelyezkedését, ezzel is könnyítve az út megtervezését. Ezen kívül lehetőség van regisztrálás után egy saját kastélylátogatottsági térkép definiálására is. Rendszeresnek mondható hírlevelünk is van már, amelyben a regisztrált felhasználóinkat tudósítjuk az új híreinkről, az adatbázisunkba újonnan felvett kastélyokról, a frissült képgalériákról, az esetlegesen felkerült új információkról.

kastely03.jpg

- Melyik kastélyt emelnéd ki, amely a személyes kedvenced valamiért?

- Ez az egész kastélyok iránti "szerelem" egy véletlennel kezdődött, amikor is Nádasdladányba tévedtünk és megnéztük az ottani kastélyt. Megbabonázott minket a szépsége, a története, a titkok, amiket az idegenvezető mesélt. Azóta az ilyen helyeket tudatosan keressük és hihetetlen dolgokkal találkozunk, ezek vonzanak minket újabb és újabb felfedezések után. Nagyon nagy a szórás a kastélyok állapota, állaga, funkciója között, pl. az állami tulajdonú kastélyok nagy része valamilyen egészségügyi intézményként vagy iskolaként működik még ma is. Egyik legnagyobb meglepetés volt és talán az egyik legszebb kastélyunk a nagymágocsi Károlyi-kastély, ahol napjainkban sérült embereket gondoznak, ők egy gyönyörű, hatalmas kastélyban élnek, ahol az egykori gróf az emeleten pl. egy márvány kápolnát rendezett be korán elhunyt gyermeke emlékére. Az ilyen épületekben nem is fogják fel az emberek, hogy milyen különleges helyen élhetnek.

De vannak gyönyörű kastélyok is, ha ilyennel találkozunk, akkor mindig örülünk, mert érezzük a gondoskodást, az elkötelezettséget. Nagyon szép, frissen felújított kastély pl. a tiszadobi, ez edelényi, a nádasdladányi, a fertődi. Vannak magántulajdonban lévő kastélyok is, pazarul kinézőek és berendezettek, ahol fényképeznünk sem lehet. Vannak, ahol az Önkormányzat próbál valamilyen befektetőt találni a hasznosításra, ilyen esetekben mindig megpróbálunk hirdetéssel, reklámozással segíteni nekik. Engem például még nagyon vonzanak a romos kastélyok is, ahová "normális" ember be sem mer menni, mert már omladozik. Ez is hozzátartozik ennek a témának a teljes bemutatásához.

Ez a blog kevés lenne a kedvencek felsorolásához, mindegyik kastély más és más, mindegyiknek megvan a saját varázsa.

kastely02.jpg

- Mik a jövőbeni terveitek az oldallal?

- Visszakérdezek: ha most néhány embert leültetnénk, hogy írjon le minél több magyarországi kastélyt, szerinted hányat tudnának felsorolni? Nemigen lenne, aki 10-15-nél többet le tudna írni, és ezek a legismertebbek lennének, pl. a gödöllői kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a sziráki kastély, a fertődi Esterházy-kastély, talán a turai kastély... pedig az oldalunkon már több, mint 670 kastély található!

Az elmúlt közel 2,5 év alatt kb. 180 kastélyt kerestünk fel, ezekről infókat, képeket tettünk fel az oldalunkra. Ezek a látogatások, kirándulások saját zsebből történnek, ez a mi hobbink. Szeretnénk az adatbázisunkat minél teljesebbé tenni, minél több kastélyt saját tapasztalatokkal és képekkel bemutatni, hogy megszerettessük, megismertessük ezt másokkal is. A felhasználók kéréseit szem előtt tartva igyekszünk újabb funkciókat beépíteni az oldalba, hogy növeljük oldalunk látogatottságát, tetszését. Szeretnénk a legismertebb és leglátogatottabb kastélyos oldallá válni.