5 tipp a nyugodt éjszakai alváshoz

5 tipp a nyugodt éjszakai alváshoz

2014. jún 19.

Igazán sosem értettem azokat, akik büszkén hirdetik magukról, hogy nekik elég napi 4-5 óra alvás. Ez nem verseny, ráadásul hosszú távon ők maradnak le, ugyanis a folyamatos regenerálódáshoz szüksége van a szervezetnek az ideálisnak tartott 8 óra alvásra. Nem véletlen, hogy a "ráadás-pihenést" szépítő alvásnak szokták nevezni, ami nem csak a külsőnek, hanem a léleknek is jót tesz...

sleep.jpg

Az elalvással ritkán van problémám, viszont hajnalok hajnalán felébredek, főleg nyáron. Sőt, ha kicsit nagyobb rajtam a nyomás, akkor éjszaka 2-3 alkalommal is megébredek és nagyon nehezen alszom vissza. Ezért elkezdett foglalkoztatni a téma, hogy miként tudom hatékonyabbá tenni az éjszakai alvást. 

1. Tedd félre az okostelefont! Az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz a saját nyugalmad érdekében az, ha az ágyban fekve már nem futod át az emaileidet, nem készítesz még egy jó éjt fotót az Instagramra és nem nézed meg, hogy mit csinálnak mások a Facebookon. A szakemberek szerint elalvás előtt legalább fél órának kell eltelnie kütyük nélkül, hogy utána nyugodtan tudjunk pihenni. Olvass inkább egy könyvet vagy újságot, én attól körülbelül tíz perc alatt mély álomba zuhanok...

2. Ne a tévé hangjára aludj el! Az előző ponthoz hasonlóan a tévé sem vezet pihentető alváshoz. Sokan szeretik azt, ha egy film búgására merülnek álomba, egy időben én is ehhez szoktam hozzá. A fények és a hangok azonban nem segítenek az ellazulásban, még akkor sem, ha ezt tudatosan nem érzed. Nekem például az is elég ahhoz, hogy éjszaka megébredjek, ha valahol a szobában bekapcsolva marad valami és aprókat villog. Nem látom, de mégis érzékelem és megzavar az alvásban. Vizsgálatok szerint a mesterséges fények elnyomják az alvási ciklust irányító melatonin (a sötétség hormonjai) termelődést. 

3. Vedd vissza a fényeket! A melatonin részben a retinában termelődik, ezért például alvászavar ellen kék lencséjű szemüveget is szoktak adni az embereknek. A melatonin termelődés megkezdéséhez egy-másfél órával az alvás előtt kapcsold le a csillárt, csak egy hangulatos kis lámpát égess! (Egyébként ezért alszanak el gyakran az emberek tévénézés közben...)

4. Ne egyél sokat, ne igyál alkoholt! Az elalvás előtt elfogyasztott alkohol van, akit "fejbe vág" és az illető szinte bezuhan az ágyba, már alszik is. Viszont az alvás minősége nem mindegy! Az alkohol alapvetően felajzottá teszi a szervezetet és garantáltan nem vezet kipihent, kellemes ébredéshez. Hasonlóképp az éjszakai evés sem. Aki elalvás előtt megtömi a gyomrát, az zaklatott néhány órára számíthat, tele rossz álmokkal és kimerült ébredéssel. Éppen ezért néhány órával az elalvás előtt ne egyél semmit, alkohol helyett pedig igyál egy nyugtató gyógyteát (ajánlom Gyuri bácsi gyógyteáit!)

5. Szellőztesd ki a szobát! A hálószoba hőmérséklete nagyban befolyásolja az alvást. A legtöbben kicsit hűvösebb szobában szeretnek aludni (18° C körül), mert a túl meleg vagy túl hűvös szoba rontja az alvás minőségét. A szellőztetés azért sem árt, mert friss oxigén jut a szobába és ez kellemesebbé teszi a közérzetet is. A téli hónapokat leszámítva csak nyitott ablaknál tudok aludni.

+1. Ha felébredsz az éjszaka közepén, csinálj valamit! Nincs annál rosszabb, mint amikor felébred az ember éjjel kettőkor és utána reggelig csak forgolódik. Ha fél órán belül nem sikerül visszaaludnod, akkor add fel, ez nem fog menni és egy kicsit kezdj bele valamibe. Olvass könyvet vagy locsold meg a virágokat, néhány perc múlva ismét aludni fogsz!

És nektek milyen bevált trükkötök van a jobb alvás eléréséhez?