A 8. kerület legszebb lépcsőháza

A 8. kerület legszebb lépcsőháza

2014. máj 27.

Néhány nappal ezelőtt részt vettem a Budapest Beyond Sightseeing egyik sétáján, ahol írók, költők nyomában jártunk. A két és fél órás séta (vagy már-már túra) minden helyszínéről képtelenség beszámolni, ezért meg sem próbálom. Az első helyszín azonban igazi meglepetést okozott számomra, nem is sejtettem milyen szépséget rejt a Gutenberg tér egyik lakóháza (pedig illett volna...)!

DSC_0641.JPG

gut.jpg

A Gutenberg-Otthon régen

A Gutenberg-Otthon (Gutenberg tér 4.) már az utcáról nézve is monumentális építmény, azonban igazi nagysága bent található. A szecessziós palota a Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egylete Székházának épült 1907-ben. A négyemeletes épület nagyobb részében a fenntartást biztosító bérlakások, kisebb részben pedig a szakegylet hivatali helyiségei, könyvtára és előadásokra is alkalmas díszterme, illetve a földszint utca felőli részén üzletek kaptak helyet. 1948-ban államosították az épületet és a lakásokat kisebbekre osztották. A kezdetekben a házban lakott Lechner Ödön építész és maga a tervező Vágó József, de a ház híres lakói közé tartozott Mándy Iván író és Heller Ágnes is.

diszterem.jpg

A díszterem egykori pompájában

Érdekesség, hogy a díszterem az udvar közepét foglalja el és egykor színielőadásokat tartottak itt. Sajnos azonban mostanra magánkézbe került és az új tulajdonos komoly "romboló munkát" végzett itt. Az épület szomorú sorsával a Magyar Narancs részletesen foglalkozott. 

DSC_0635.JPG

DSC_0636.JPG

DSC_0631.JPG

Pedig annyi szépség van itt! A lépcsőházat Róth Miksa ólom üvegablakai díszítették, amelyeket sajnos kitörtek a hetvenes években, azonban sikerült a pontos rekonstrukció. Ezzel szemben a korlátrács kék Tiffany-üvegbetétei eredetiek. A padló öntött terrazzo burkolatában a ház monogramja olvasható: G.O.

DSC_0637.JPG

DSC_0643.JPG

DSC_0644.JPG

DSC_0647.JPG

DSC_0640.JPG

DSC_0639.JPG

DSC_0646.JPG