Audrey Hepburn utolsó otthona

Audrey Hepburn utolsó otthona

2013. dec 31.

Majdnem 21 évvel ezelőtt, 1993 januárjában hunyt el svájci otthonába a gyönyörű színésznő, Audrey Hepburn. Utolsó háza, a La Paisible (A békés) egyben legnagyobb szerelmének színhelye is.

Hepburn_villa.JPG

fotó: Vespa Strapazzatela

Ahogy a Délutáni szerelem című filmjében is többször elhangzik, darázsderék és nagy, barna őzike szemek jellemezték. Húsz év balett-tanulásnak köszönhetően azonban vékonysága erővel párosult. Nehéz elhinni, hogy ez a kecses, bájos nő szinte egész életében arra várt, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Végül sikerült neki...

audrey01.jpg

Korábban már kétszer házasodott, mindkét kapcsolat alapja valamilyen közös érdeklődés volt. Harmadik és egyben legnagyobb szerelmével Robert Wolders-szel is megvolt a közös pont: mindkettejük életében történt valamilyen tragédia, és mindketten segíteni akartak az embereken. Mindketten színészkedtek és az egyszerű, visszahúzódó életet részesítették előnyben. 

1980-ban találkoztak először egy közös barátjuk által rendezett vacsorán, ahol Wolders-t (vagy Robbie-t, ahogy Audrey becézte) éppen felesége halála okozta szomorúság gyötörte. Azonnal egymásra találtak és rájöttek, hogy milyen sok közös van bennük. Egész este beszélgettek, hat hónappal később pedig a média nyilvánossága előtt is bejelentették, hogy egy párt alkotnak. 

audrey02.jpg

"Akkor találkoztunk, amikor mindketten komoly megpróbáltatásokon mentünk keresztül, azonban pontosan tudtuk, hogy mit akarunk - együtt lenni." - nyilatkozta Robbie.

audrey03.jpg

"Hiszek a rózsaszínben. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb fogyókúra. Hiszek a csókolózásban, a rengeteg csókban. Hiszek abban, hogy elég erős leszek, amikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszem, hogy a boldog nők a legszebbek. Hiszem, hogy a holnap egy újabb nap, és... hiszek a csodákban."

audrey09.jpg

Az Alpok lábánál fekvő, svájci La Paisible volt az a hely, ahol Audrey megtalálta a vágyott nyugalmat. Robbie is a birtokra költözött, hogy megoszthassák egymással egyszerű, csendes mindennapjaikat. Itt nevelték a színésznő fiatalabbik fiát, Luca-t, kertészkedtek és állatokat tartottak. Ahogy Luca egyre idősebb lett, Audrey-nak több ideje jutott arra, hogy napjait a UNICEF-nél végzett munkájának szentelje.

Hepburn_villa02.jpg

audrey05.jpg

Otthon ölében a fiával, Luca Dottival

Hepburn_villa04.jpg

"Ahogy idősebb leszel, rájössz, hogy két kezed van. Az egyik azért, hogy segíts magadon, a másik pedig azért, hogy segíts másokon."

Hepburn_villa03.jpg

Hepburn_villa07.jpg

fotó: Yul Brynner

Robert így mesélt a napi rutinról: 7:30-kor keltek, a napot egy szelet pirítóssal kezdték, amit Audrey lekvárjával kentek meg, aki délig a UNICEF-fel kapcsolatos feladatait végezte az étkezőben. Ebédre a saját zöldséges kertjükben termett növényeket ették egy szelet sajttal és kenyérrel, majd délután következett egy kis alvás és séta az utca túloldalán elterülő szőlőhegyen. 

audrey04.jpg

"A legjobb dolog, amibe kapaszkodhatok az életben az Robert" - mondta a színésznő ekkoriban. Életük békésen telt, viták nélkül, és ami a legfontosabb, biztonságban érezték magukat a világ érdeklődő szemei elől elbújva. 

Hepburn_villa05.jpg

audrey11.jpg

fotó: Audrey Hepburn

Ennek ellenére nem házasodtak össze, ami a médiát nem hagyta nyugodni akkoriban. 1989-ben, a Barbara Walters-nek adott interjúban Audrey úgy írta le az eltelt kilenc évet, mint élete legboldogabb időszaka, majd Walters megkérdezte, hogy miért nem házasodnak össze. Audrey szemérmesen annyit válaszolt: "Házasok vagyunk, csak nem hivatalosan."

1987-re Audrey mindkét fia elköltözött otthonról, és hivatalosan is kinevezték a UNICEF Jószolgálati Nagykövetének. Robbie mindenben támogatta, sőt gyakran elkísérte tanulmányi útjaira, ahol megállás nélkül fotózta őt. Közösen küzdöttek a gyerekek jogaiért, azonban az évek alatt egyre fáradtabbak lettek. Audrey idősebb fiának, Sean-nak megígérte, hogy visszavesz a tempóból, csak még egy utat teljesíteni kell. 

audrey06.jpg

audrey07.jpg

1992 szeptemberében, miután a színésznő visszatért szomáliai útjáról rosszul érezte magát, de azt hitte, valamilyen gyomorrontást kapott. Néhány nap múlva erősödtek a fájások, ezért Robbie a kórházba rohant vele... A vizsgálatok kimutatták, hogy Audrey rákos, ami a hasi területen terjedt el. Azonnal megműtötték, de rossz hírrel szolgáltak...

Audrey egyetlen vágya már csak azt volt, hogy visszatérhessen a La Paisible-be, de túl gyenge volt a repülőúthoz. Robbie ebbe nem nyugodott bele és felhívta Audrey jó barátját, a tervező Hubert De Givenchy-t, akitől kölcsönkérte privát gépét és azzal hazaszállította a színésznőt.

Az elkövetkező hetekben szerelme és két fia is mellette volt, együtt tettek rövid sétákat a kertben, sőt a karácsonyt is megünnepelték. Robbie-val sokat beszélgettek, tervezgették közös jövőjüket. 

Hepburn_villa06.jpg

Január 20-án Audrey csendben, álmában hunyt el -  Robbie bár tudta, hogy ez elkerülhetetlen, teljesen összetört. 

Nem sokkal halála után Audrey barátja és színésztársa, Gregory Peck egy visszaemlékezés alkalmával elszavalta a színésznő kedvenc versét, amit Audrey is gyakran sugdosott Robbie-nak. Magyarul nem találtam, ezért elnézést azoktól, akik nem tudnak angolul. 

I seem to have loved you in numberless forms, numberless times…
In life after life, in age after age, forever.
My spellbound heart has made and remade the necklace of songs,
That you take as a gift, wear round your neck in your many forms,
In life after life, in age after age, forever.

Whenever I hear old chronicles of love, it's age-old pain,
It's ancient tale of being apart or together.
As I stare on and on into the past, in the end you emerge,
Clad in the light of a pole-star piercing the darkness of time:
You become an image of what is remembered forever.

You and I have floated here on the stream that brings from the fount.
At the heart of time, love of one for another.
We have played along side millions of lovers, shared in the same
Shy sweetness of meeting, the same distressful tears of farewell-
Old love but in shapes that renew and renew forever.

Today it is heaped at your feet, it has found its end in you

The love of all man’s days both past and forever:
Universal joy, universal sorrow, universal life.
The memories of all loves merging with this one love of ours –
And the songs of every poet past and forever.

(Unending Love by Rabindranath Tagore)

Mindez két olyan ember szerelmi története, akik közös életét nem a nagy érzelmi kitörések jellemezték. Mindketten átéltek nehézségeket, tragédiákat és tisztában voltak vele, hogy a legegyszerűbb dolgok a legfontosabbak az életben. Szerelmük barátságra, a másik tiszteletére és tiszta, mély szeretetre épült. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor lájkold a blog Facebook oldalát is! 

Hasonló bejegyzések:

Marilyn Monroe utolsó otthona

Még mindig eladó Edith Piaf utolsó otthona