A bőr szerelmese

A bőr szerelmese

2013. nov 26.

Takács Judit első ránézésre inkább visszafogottnak tűnt találkozásunkkor, egészen addig amíg észre nem vettem lábán a saját tervezésű feltűnő piros cipőt. Ez a fajta összetettség adja izgalmas személyiségét, ami az általa tervezett táskákban és cipőkben is megmutatkozik. 

piros.jpg

Az a bizonyos piros cipő már-már a tavaszi kollekció jelképévé vált, én is azonnal beleszerettem, bár Judit elmondása alapján nincs ezzel mindenki így. Az idősebb emberek általában furcsálló pillantásokat vetnek viselőjére az utcán... dehát nem is hétköznapi darab!

Őszi/téli kollekciójában is megtalálható a nem mindennapi csavar: a táskák fém részeit bükkfára cserélte. A bőr, a szőr és a fa találkozása tökéletes harmóniában áll a hideg évszakra jellemző színekkel. Komoly munka előzte meg a kollekció elkészültét, az előzetes elképzeléstől hónapok teltek el a kivitelezésig. Végül a névtáblák és a fenékszegek is gőzölt bükkfából készültek el. 

tj04.jpgtj05.jpg

"Ez a fa mindennek ellenáll. A bükk egy kemény fa, ami a gőzöléstől nem lesz olyan érzékeny a páratartalomra és nem deformálódik. Ráadásul egy természetes gyantaolajjal is bekentük, amit gyermekjátékokhoz is szoktak használni. Narancsillata van, ami a végterméken is érezhető."- mesélte Judit a gyártási folyamatról. 

Ennek ellenére nem végérvényesen cserélte le a fémet, csupán új alternatívára vágyott. Mint ahogy színekből is rengeteg válaszlehetőséget talál az ember webshopját böngészve: meggy, szilva, rozsda, egérszürke és matt fekete az évszak színei. Igazi különlegesség a két bükkfából készült clutch is. A kistáskák egyike egy doboz táska, míg a másik egy redőnyös áthajtó megoldással kialakított modell. 

tj03.jpg

"A tavaszi/nyári kollekciónál annyira sok ötletem volt, hogy nem bírtam leállni a tervezéssel. Egymás után készültek az újabb darabok. Gyorsan születtek meg. Alapvetően  teljesen tudatos nálam, hogy sokszínű legyen a kollekció. Ennek alapvetően így kell működnie, nem nagyon látom értelmét annak, hogy 2-3 táskából álló kollekciót hozzak ki. Azon már túlléptem, és ha szeretném tartani a színvonalat, akkor olyanokat kell létrehoznom, amiben van választási lehetőség."

Ez a bizonyos választási lehetőség nagyon fontos erény a számára. "Azt szeretném, hogy az jusson rólam az emberek eszébe, hogy nálam mindig tudnak olyan táskát venni, amilyenre éppen szükségük van. Legyen szó alkalmi vagy hétköznapi viseletről." Nem egyetlen táskáról szeretne ismert lenni, hanem a megbízható minőségről és arról, hogy tud alternatívákat kínálni. 

tj08.jpgtj09.jpgtj10.jpgAmikor arról kérdezem, hogy melyik áll hozzá közelebb, a táskák vagy a cipők tervezése, akkor elsőre meglepő választ ad, azonban rögtön megértem indoklását: "Táskát csinálni szeretek, cipőt pedig imádok. Cipőt készíteni olyas valami, amit sosem tudsz tökéletesen csinálni, folyamatosan újat kell tanulni. Rengeteg dologra kell odafigyelni, mert egy rossz mozdulat és dobhatod ki az egészet. Nagy kihívás! Ha valaki táskát akar csinálni, megtanulhatja önmaga, azonban a cipőkészítéshez éveket kell tanulni egy jó mestertől." 

tj06.jpg

Neki volt olyan szerencséje, hogy egyetemen egy igazán jó tanár mutatta meg neki a cipőkészítés módját. Ennek ellenére tény, hogy sokan a táskákkal azonosítják a nevét, amin nem akar változtatni, hiszen cipőből képtelenség gyári termelés nélkül méretsort előállítani. Inkább marad az egyedi cipőknél, amelyekből csupán a  fotózásra készít néhány darabot, és ha valakinek megtetszik, akkor bátran rendelhet tőle.  

tj07.jpg

Munkájában leginkább a bőrvásárlást szereti, ami egy igazi endorfinbomba a számára. "A másik nagyon jó része, amikor készen van egy termék és találkozom a megrendelővel, aki szabályosan szerelmes lesz belé. Ezt a boldogságot egy pillanat alatt át tudják adni, ami azonnal feltölt..."

Beszélgetésünk során azt is elárulta, hogy már a következő kollekció hangulatát és színeit is látja maga előtt, és a jövőben szeretne külföldön is ismertté válni. Soha nem pihen, mindig pörög és dolgozik, most decemberben pedig első sorban a vásárokra koncentrál. 

tj11.jpg

Credits: 

Fotó: Martin Wanda
Styling: Kiss Márk
Modell: Laura Esti - Visage, Evelin - Visage
Smink: Staudt Hanna
Haj: Krasznár Zsolt