Budapesti vidámság

Budapesti vidámság

2013. nov 03.

Érdekes levelet kaptam néhány napja egy ismeretlentől, aki egy-két mellékelt fotó kíséretében azt kérdezte tőlem, vajon Magyarországon miért nem fogadják kitörő lelkesedéssel a nemrég felújított lakását? Egészen pontosan arról van szó, hogy a levél magyar származású írója Belgiumban él férjével, de vettek egy lakást Budapesten is. Felújították és az eredményről készült fotókat büszkén elküldték néhány külföldi és hazai magazinnak, azonban sikert inkább csak az amerikai, orosz és kínai sajtóban aratott. 

szín01.jpg

Noha az A Mi Otthonunk októberben címlapon hozta a lakást, az igazi visszhang elmaradt. Margittal, a levél írójával végül arra jutottunk, hogy alapvetően búskomor nép a magyar, félünk a színektől és ezt kár tagadni. Ahogy az emberek többsége a ruhás szekrényébe sem enged be feltűnő, vidám színeket (főleg ősszel és télen), úgy a lakásban is inkább maradnak a visszafogott színeknél, arra biztos nem szól majd be senki... Fehér falak, fekete kanapé, barna szekrények. Én ilyen lakásban nőttem fel, és ezzel szerintem még sokan vannak így. Pedig másképp is lehet gondolkozni a térről, ami körbevesz bennünket, anélkül, hogy zavarba jönnénk a színektől!

szín02.jpg

A házaspár megvalósította azt, amit sokan talán el sem tudnának képzelni, amikor még csak csupasz falakat látnak a leendő otthonból. Energia, vidámság, fény: ilyen és ehhez hasonló szavak jutottak eszembe, amikor megláttam a világos, színes, sőt merész lakást.

szín06.jpgszín04.jpgszín03.jpgszín05.jpg

Margittól nem áll messze a színek bátor használata, mert selyemfestő iparművészként dolgozott. Tisztában van a színek hangulatokra gyakorolt hatásával. Saját elmondása szerint, amikor lakást kerestek, elkeserítőnek találta, hogy milyen szomorú színek közt élnek az emberek, ugyanakkor a másik végletet is megtapasztalta, amikor minden szoba más színű. A budapesti kínálatban nem találtak olyat, ami megfelelt volna az elképzelésüknek, így nekiálltak és a saját stílusukra formálták ezt a lakást. 

szín07.jpgszín08.jpgszín09.jpgszín10.jpg

Imádják, ám ennél is jobban szeretik a folyamatot, amíg elkészül az elképzelt belső, ezért most úgy döntöttek, eladják, hogy valahol máshol újrakezdhessék az alkotást. 

szín11.jpg

Természetesen azt kár tagadni, hogy egy ilyen színvonalú lakás kiépítéséhez rengeteg pénzre van szükség, ám elleshetünk tőlük néhány inspiratív ötletet és hangulatot a magunk stílusához és lehetőségeihez igazított továbbgondoláshoz!