A halk tervező

A halk tervező

2013. okt 18.

Keresztury Katával az általa tervezett ruhákkal kapcsolatban ismerkedtem meg. Üdítő meglepetés volt, amikor egy beszélgetés során elárulta, hogy textiltervezőként is dolgozik, sőt a jövőben erre szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni. 

Manapság a hazai felsőoktatási intézmények szinte ontják magukból a diplomás divattervezőket, azonban kevés olyan fiatallal találkoztam, akik a textil iránti szeretetüket inkább az otthonokba megálmodott takarókon, függönyökön vagy szőnyegeken keresztül tudják megélni. Az F3 - fight for freedom tervezője is divattal kezdte, ez hozta magával az első megrendelést, ami már egy lakásra vonatkozott.

f3.jpg

"Ebben a textiles érában a divatvilág erőszakossága mindent elnyom. A fiatalok, és általában az emberek nagy többsége is csak ezt latja: a divat, a high fashion, a magazinok, híresnek lenni, sok pénzt keresni… Ez vonzó dolog és azt hiszik, hogy csak ebben van pénz, pedig ez korántsem igaz! Az öltözködésről pedig azt hiszik, nagyon fontos dolog. Nyilván ez valamilyen szinten igaz is, de ami ma a divatvilágban van az teljesen abszurd. Éppen ezért ez az attitűd soha nem állt közel hozzám, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy az egészet el kéne felejteni! Nagyon sok tehetség és szuper munka született már divattervezők által, csak túl jelentős szerepet tulajdonítanak neki, mellette észrevétlen marad pl. egy kárpit kép, amit több hónapig, akár évekig készítenek." - magyarázta Kata, és hozzátette, hogy tapasztalatai szerint ami nem elég hangos ebben a rohanó világban, azt nehezen veszik észre. A designra amúgy is kevés embernek van jó szeme vagy igénye, és sajnos még kevesebbnek van rá pénze.

Az F3 márkát 2004 körül alapította, amely 2009-ben egészült ki a Home vonallal. Azóta a kreativitás köré épülnek a mindennapjai, a lényeg, hogy alkothasson valamit. 

"Készítettem már több patchwork szőnyeget, ami egyfajta recycling feladat. Egyszer egy körülbelül 100 éves csomózott szőnyegből, ami mindenhol kopott volt és szakadozott. Alig mertem belevágni, de mindig csak az első vágás nehéz"- mesélte nevetve. Ezenkívül jónéhány ágynemű garnitúra fűződik a nevéhez, de a Vakum Design Galéria felkeresésére egy Eams aluminium szék kárpitját is elkészítette, fotelpárnát egy olasz villába, kanapé- és fotelhuzatokat, sőt lámpaernyőt is.

f3-02.jpgf3-04_1.jpg

Kata saját bevallása szerint nagyon élvezi a munkája változatosságát, a különböző megrendelések nyújtotta kihívásokat. Az önpromocióra viszont jelenleg nincs igazán módja, de úgy tartja, hogy a jó munka a legjobb reklám, szájról szájra terjed híre és így találnak rá az újabb megrendelők, akik szeretnék egyedivé tenni otthonukat. 

Mivel egyedi megrendelésre dolgozik, így itt nincs helye az erőteljes stílusjegyeknek.

"Mindig a lehető legjobb minőségre, a lehető legjobb anyagfelhasználásra törekszem, az anyag tiszteletben tartására, és ha a feladat engedi, akkor valami kis "extra" becsempészésére."

f3-03.jpg

A megrendelők általában határozott elképzeléssel érkeznek hozzá, ha mégsem, akkor Kata javasol anyagot a feladathoz. Már ismeri azokat a helyeket, ahol megtalálja a kívánt terméket, azonban előfordul, hogy az Ecseri piacra megy érte. A legtöbbször a bolti anyagokat nem abban a formában használja fel, amilyenben megvette. Előfordul, hogy maga a textil jó, de nem szép a színe vagy a mintája, esetleg túl vékony. Ilyenkor kompromisszumot kell kötni és ideálissá tenni az anyagot, ami javarészt természetes alapanyagokból készült textilt vagy bőrt jelent. 

A tervek szerint évente csak egy kisebb divatkollekciót készít majd, inkább az F3 HOME megrendelésein dolgozik, talán hamarosan már csapatban belsőépítészekkel és bútortervezőkkel.