A Löffler testvérek apró remekműve - Andrássy út 82.

A Löffler testvérek apró remekműve - Andrássy út 82.

2013. okt 08.

Ha az Andrássy úton sétálok mindig magára vonja a figyelmem ez a kétemeletes, a szomszédos épületek mellett kicsinek mondható ház. 1882 és 1916 között Tirschl Józefa volt az ingatlan tulajdonosa, azonban ekkor még nem úgy nézett ki, mint ahogy ma ismerhetjük. 1917-ben Michelstädter Ármin tulajdonába került a ház, aki a második emeleten, a legdíszesebb ablak mögött lakott.

andrassy01.jpg

Jelenlegi külsejét 1917-ben nyerte el az épület, amikor a meglévő rész átalakításával Löffler Sándor és Béla (akik nevéhez többek között a Kazinczy utcai zsinagóga kötődik) megtervezte és felépíttette a házat. 

A második emeleten van egy aszimmetrikusan elhelyezett erkély, szép díszes ajtóval, a kapualjban gipsz stukkók és eredeti márványburkolat. Az épületben a Nemzeti Egészségfejlesztő Intézet van, jobban mondva volt. Az Intézet 1952 óta használta a házat, azonban 2007-ben felvetődött, hogy magánkézbe kell kerülnie és az Intézet a Gyáli útra költözik. Hogy ennek mi lett a kimenetele, nem tudom, az viszont tény, hogy életnek jelenleg nyoma sincs az ablakok mögött. 

andrassy03.jpgandrassy02.jpgandrassy04.jpgandrassy05.jpg

És így mutatja az épületet a Google utcakeresője:
andrassy00.png

andrassy06.png

forrás: budapestem.hu

fotók: Maison blog