A Szent István park ősszel

A Szent István park ősszel

2013. okt 06.

Ha egy kis városi pihenésre vágyom, mindig teszek egy sétát a Szent István parkban, ahol valahogy minden nyugodt és rendezett. Újlipócia város a városban, mégpedig milyen!

"A mai Szent István park és környéke parcellázási, rendezési tervét 1933-ban fogadta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, ebben az egyes telkeket körülépítő, zárt udvaros beépítésnél korszerűbb, keretes beépítést írtak elő. Az építési előírásokban meghatározták a területen létesülő házak homlokzati rendszerét is, így a Szent István park és környéke 1930-as években épült épületei az akkor már elfogadott modern stílust - még ha kommersz változatát is - képviselik." - írja a Wikipedia az első olyan budapesti térről, ahol tehát a házakat igazították a parkhoz. A területen korábban egy parkettagyár állt.

szp16.gif

A Duna melletti parkba lépve a budai oldal házai néznek vissza az érkezőre.

szp12.jpg

Szivarfák, hársfák, akác, gesztenye és rózsák... 

szp03.jpgszp05.jpg

A központi részen többfelé is szökőkutak törik meg a füves rét uralta teret, ami nyáron üdítően hűs, ősszel pedig eköré rendeződnek a beszélgetők. 

szp11.jpgszp01.jpgszp14.jpg

A virágágyást immár az ősz színei uralják:

szp13.jpg

A Rózsakert októberben is színes rózsáktól pompázik a sétaút mentén, bár ilyenkor már sajnos nem lengi be az illatuk az egész parkot. A három éve átadott kertet 240 ágyás alkotja, melyekbe különböző rózsafajtákat ültettek. Ezek a magyar fajták Márk Gergely rózsanemesítőt dicsérik.

szp08.jpgszp06.jpgszp09.jpg

A játszótér a hidegben kihaltabb az elmúlt hónapokban megszokottnál, de még így is lehet napozó párokat, beszélgető időseket és futkározó gyerekeket találni az évszakonként más arcát mutató parkban. 

szp02.jpgszp17.jpgszp07.jpg