A Design Hét legérdekesebb programjai

A Design Hét legérdekesebb programjai

2013. sze 27.

Szubjektív válogatás következik.

Ma kezdődik az idei Design Hét, amelynek olyan szerteágazó a program felhozatala, hogy szinte elveszik benne az ember. Ezen próbálok segíteni néhány kiemelten jónak tűnő eseménnyel:

Fornasetti tapétakiállítás

Szeptember 27. péntek 10.00 Code-Decode bemutatóterem

A 20. századi olasz design egyik kiemelkedően tehetséges figurája volt Piero Fornasetti. Összetéveszthetetlen stílusa, a szürreális képzőművészet határát súroló rézkarcai, a humort sem nélkülöző rajzai és az ezekkel díszített használati tárgyak ma már ikonikus státuszt élveznek. A tervező egyedi világát jelenítik meg a Cole & Son Fornasetti kollekcióinak tapétái is, melyek először tekinthetők meg kiállítás formájában Magyarországon.

cole.jpg

Maestri kiállítás - Az olasz design mesterei

Szeptember 27. péntek Iparművészeti Múzeum

A milánói Triennálé először mutatja be Magyarországon gyűjteményének egy részét. A Maestri tárlat a Triennálé állandó kiállításából válogatott design klasszikusokat vonultat fel. A kiállítás huszonegy legendás olasz designer munkásságát kíséreli meg összefoglalni olyan darabokon keresztül, melyek megalkotásuk óta tervezőik névjegyévé, kultikus és vágyott tárgyakká, egyszersmind az olasz design jelképeivé is váltak. A Gio Ponti által tervezett Superleggera szék, Achillle és Pier Giacomo Castiglioni Arco lámpája és Ettore Sottsass Valentine írógépe – melyek mind egy korszak emblémáivá váltak – csak néhány darab a mintegy száz kiállított tárgy közül.

maestri.jpg

Metszéspontok X Crossovers nyitókiállítás

Szeptember 27. péntek 18.00 Design Terminál

Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában. 

niels_van_eijk_bobbin_lace_lamp_nl_1.jpeg

Alma Abonyi első kollekciójának bemutatkozója

Október 1. kedd 18.00 The Changeroom

A Design Hét alkalmával bemutatkozik az Alma Abonyi első, Phoenix elnevezésű kollekciója, amelyet 7 darab női, 7 darab férfi táska, valamint kisebb kiegészítők alkotnak. Különlegességük elsősorban formájukban és anyagukban rejlik, összességében mindegyik egyszerre képzőművészeti alkotás és használati tárgy. Alapanyaguk sem mindennapi, a divatban eddig csak nagyon ritkán használt szénszövet, epoxy gyanta, illetve szőrme és bőr építi fel a darabokat. 

alma.jpg

illy Art Collection

Október 3. csütörtök 10.00 Mobili Mania

Az illy minden évben egy neves kortárs művészt kér fel arra, hogy a Matteo Thun által megalkotott ikonikus fehér illy csészét dekorálja. Az így született illy Art Collection limitált szériás sorozatait 1994 óta több mint 70 művész díszítette: Marina Abramovic, Francis Ford Coppola, Anish Kapoor, Pedro Almodóvar csak néhány név a sok közül. A 2013-as kollekció megalkotásánál a kínai Liu Weire esett a választás – az általa tervezett csészék első ízben mutatkoznak be hazánkban.

liu.jpg

Michele De Lucchi  előadása a MOME-n

Október 4. péntek 11.30 MOME

Michele De Lucchi építész, formatervező a kortárs olasz design egyik meghatározó alakja. A design, a kézművesség és az ipar összekapcsolódásának szükségességéről tart előadást. A sztárdesigner vendég munkássága napjainkban is iránymutatónak számít, aminek egyik legismertebb munkája, az 1987-ben, Giancarlo Fassinával közösen tervezett Tolomeo lámpa is ékes bizonyítéka, hiszen ez mai napig az egyik legnagyobb darabszámban eladott használati tárgy a világon. 

tolomeo-by-michele-de-lucchi-giancarlo-fassina.jpg

Plusz egy: rengeteg gasztro program közül is válogathattok az idén. A Sugar! például különleges fogással készül, amely csak ebben a tíz napban lesz elérhető. A különleges tányérdesszertet egy veronai tiramisu-pohárkrém, az illy jegeskávés macaron és a kávés-karamelles tortaszelet alkotja majd.

sugar.jpg