Milyen stílusú az otthonod?

Milyen stílusú az otthonod?

2013. sze 20.

Az egyik legnehezebb feladat az, hogy kitalálja az ember, hogy milyen stílusú otthonban szeretne élni és azt következetesen meg is valósítsa! Én egyszer eldöntöttem, hogy minden bútor fehér lesz a nappaliban, de aztán beleszerettem egy barna fa telefonasztalkába, majd egy szintén barna ruhásszekrénybe... sebaj azért a gyerekkoromból visszamaradt laminált felületű darabokat sikerül lépésről lépésre lecserélnem. 

Akárcsak a divatban, a lakberendezésben is minden évben megjelennek bizonyos trendek, amiket természetesen képtelenség ilyen ütemben követni. Ráadásul felesleges is, hiszen a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban, nem pedig az, hogy magazinba illő legyen!

A káosz elkerülése érdekében összegyűjtöttem a stílusirányzatokat, amelyekből mindenki ki tudja magának választani azt, amelyik leginkább otthonos a számára! Nektek milyen stílusú az otthonotok? 

1. A minimalista

Itt nincs helye a rendetlenségnek, a polcokra felhalmozott apróságoknak és a rózsamintás tapétának! A kevesebb több elvét követve alig lehet kiegészítőkkel találkozni, a minimalista ember kedvenc színei pedig a fekete és a fehér.

minimalist.jpg

2.  Az afrikai

Az afrikai stílus épp az előző ellentéte. Az elmúlt években igen népszerű lett az állatmintás (párducmintás, zebracsíkos, tigrismintás stb.) textil és ezzel az afrikai stílus is. Meleg, sárgás falszínek, barna bútorok és persze afrikai kiegészítők, maszkok jellemzik ezt az otthont. 

africa.jpg

3. A férfias

Elég hasonló a minimalista stílushoz, azonban itt minden szobában fellelhető egy-két kütyü, hatalmas televízió... A színek nem jellemzőek, az elegáns fekete-fehér uralkodik. 

masc.jpg

4. Vidám virágos

Ha ilyen stílusú otthont szeretnél magadnak, bátran használd a vidám és élénk mintákat! Ne fogd vissza magad, legyen minden virágos! 

floral-themed.jpg

5. Tudor stílus

Kicsit menjünk vissza a múltba, egészen a Tudor-házig. Az úgynevezett Tudor-stílus az építészetben a késő gótika és reneszánsz elemeit ötvözi, amely nem jellemző hazánkra, inkább Angliában és Franciaországban lehet ilyen házakkal találkozni. Lakásbelsőknél a fa kiemelt használata jellemzi, amellyel mély, sötét, titokzatos zugokat hoznak létre. Az ilyen stílusú lakásban körbenézve a nemes luxus érzete uralkodik.  

tudor-interior-design.jpg

6. Mediterrán

Mintha soha nem menne le a Nap a lakásban! Körbenézve azonnal eszünkbe jut a Görög tengerpart, ahol a napfény és a tenger uralkodik, az otthonban pedig a sárga és a kék színek. 

grace-decor.jpg

7. Indiai stílus

Kell ezt magyarázni? :)

indian-style.jpg

8. Tengerész

Az egyik kedvencem ez a stílus, mégsem tudnám otthon elképzelni, egy norvég lakásban annál inkább! Kék, fehér és piros színek, meleg fa és tengerész motívumok. Szerencsére igen divatos manapság ez az irányzat, ezért nem nehéz horgonyos vagy hajós kiegészítőkhöz jutni. 

nautical-theme.jpg

9. Shabby Chic

A másik kedvencem, bár elég nőies stílus. A szobákban a fehér az uralkodó szín, amit pasztellel tökéletesen ki lehet egészíteni, illetve néhány kopottas bútorral és csipkével.

shabby.jpg

10. Modern

Ha modern otthonra vágysz, akkor először is válassz magadnak valamilyen élénk színt, például a sárgát. Majd válassz egyenes, feszes vonalú bútorokat, némi fémes vagy fényes hatással. 

modern.jpg

Természetesen ez nem egy teljes lista, a stílusokat tovább lehet bővíteni, árnyalni.