Inspiráció a nagyvárosi élethez: ők az Electrolux Design Lab döntősei

Inspiráció a nagyvárosi élethez: ők az Electrolux Design Lab döntősei

2013. sze 18.

Az Electrolux tegnap hozta nyilvánosságra, hogy melyik 8 koncepció került be a Design Lab ’13 verseny döntőjébe. Egy hónap múlva (2013. október 16.), Stockholmban derül majd ki, hogy a lélegző fal, az alakváltó porszívó, a hologramos főzősegéd vagy valamelyik másik pályamű tervezője nyeri-e meg az idei versenyt. 

Az Electrolux nemzetközi formatervező versenyére idén több mint 60 országból, több mint 1700 pályázat érkezett. A pályázók a „városiasodásból” eredő problémákra kerestek megoldást, a közösségi főzés, a friss levegő, és a tiszta otthon témakörökben. 2013-ban Magyarországról is minden eddiginél több, 42 nevezés érkezett, melyek közül Csernátony Fanni (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) SEAbreeze koncepciójával egészen a legjobb 20-ig jutott.

Íme a 8 döntős pályamű:

1. 3F

Germain Verbrackel, Franciaország
Ipari formatervezés, EDNA (Ecole de Design Nantes Atlantique), Franciaország

3F_GermainVerbrackel_1.jpg

A 3F elnevezés a „Form Follows Function”, vagyis a „forma követi a funkciót” koncepció rövidítése. Az elnevezés találó, hiszen a porszívó az adott feladatnak megfelelően képes változtatni az alakját és kiterjedését. A terméket a balett ihlette: működés közben leginkább egy szoknyára hasonlít, amely kecsesen lebeg a padló felett. Ez a porszívó zárt és teljesen nyitott állapotban egyaránt hatékonyan működik, intelligens és felhasználóbarát. A 3F hely- és időtakarékos, és mindig a tisztaság érzetét kelti, miközben a kiválasztott illattal tölti be a teret.

2. Breathing Wall

Jeabyun Yeon, Korea
Terméktervezés, SADI egyetem, Korea

BreathingWall_JeabyunYeon_1.jpg

A Breathing Wall (Lélegző fal) egy falba épített levegőtisztító koncepció, amely azoknak a városlakóknak készült, akiknek fontos, hogy tiszta levegőt tudjanak belélegezni otthonukban. Az elképzelést a hal kopoltyúja, illetve annak mozgása ihlette. A falra rögzíthető, integrált megoldás azt az érzetet kelti, mintha a fal mozogna, miközben a rendszer tisztítja a levegőt. A „Lélegző fal” egy mobilalkalmazás segítségével az egyéni igényeknek megfelelően testre szabható hat paraméter – az időjárás, a memória, a reakció, a légzés, a hangulat és az általános beállítások kínálta lehetőségek – szerint.

3. Nutrima

Janne Palovuori, Finnország
Ipari formatervezés, Metropolia műszaki egyetem, Helsinki, Finnország

Nutrima_JannePalovuori_1.jpg

A Nutrima egy olyan készülék, amely az ételek és a hozzávalók tápértékét, frissességét, illetve a bennük rejlő méreganyagokat mutatja ki. Az eszköz összehajtható, könnyen szállítható, és egy olyan térképes alkalmazás is tartozik hozzá, amely összegyűjti és megjeleníti a felhasználó tapasztalatait, valamint tippeket ad arra vonatkozóan, hol találhatók a jó minőségű élelmiszert árusító helyek. A Nutrima segít az egészséges ételek felkutatásában és a tudatos táplálkozás kialakításában, továbbá lehetővé teszi, hogy a felfedezéseinket másokkal is megosszuk. Az egészséges ételek fogyasztásából közösségi élményt teremt, így lehetőség nyílik a helyi városi piac kínálatának befolyásolására.

4. OZ-1

Wei Kiat Law, Szingapúr
Terméktervezés szak, Nanyang Technological University, School of Art, Design and Media, Szingapúr

OZ-1_WeiKiatLaw_1.jpg

Az OZ-1 egy divatos kiegészítőbe épített, hordozható levegőtisztító és stresszoldó készülék. A különböző borítókkal a felhasználó saját stílusának, illetve öltözékének megfelelően testre szabhatja az eszközt. Másodlagos funkcióként az OZ-1 illatanyagot is kibocsát, amely aromaterápiaként segít a stresszoldásban a tisztítási folyamat során. A diszkrétebb megoldások kedvelői számára az eszközt a gallér alá is el lehet rejteni a hátoldalán található csipesz segítségével.

5. Kitchen Hub

Francisco Barboza Grasa, Spanyolország/Olaszország
Gépészmérnöki diploma és formatervezés mesterfokozat, IED, Torino, Olaszország

KitchenHub_FranciscoBarbozaGrasa_1.jpg

A Kitchen Hub (A konyha lelke) azzal a céllal született, hogy segítsen a családoknak egészségesebben étkezni, és kevesebb étel kerüljön a kukába. A készülék központi eleme az otthon tárolt élelmiszerek információit kezelő alkalmazás, a többi app pedig ennek a logikus kiegészítése. Az eszköz emellett tárolja a családtagok egyéni étrendjét, de van benne receptgyűjtemény és vásárlást segítő funkció is. Az elegáns, álló gyűrű egyszerűen használható a konyhában. Vízzel tisztítható, a rajta tárolt információt pedig a felhasználó egy alkalmazás segítségével akár magával is viheti.

6. Mab

Adrian Perez Zapata, Kolumbia
Universidad San Buenaventura Medellín és Universidad Pontificia Bolivariana, Kolumbia

Mab_AdrianPerezZapata_1.jpg

A Mab egy automatikus tisztítórendszer, amely repülő mini robotok egész seregével gondoskodik arról, hogy minden felület ragyogóan tiszta legyen a lakásban. Az apró repülő robotok segítségével a Mab végigpásztázza és kitakarítja a lakást, illetve területekre osztja a házat, hogy mindenhol a megfelelő takarítási műveleteket végezze el. A mini robotok a lehető leghatékonyabb takarítás érdekében olyan folyadékcseppet használnak, amely megtalálja és csapdába ejti a felületeken található szennyeződéseket. A berendezés elegáns, ugyanakkor letisztult külsőt kapott, így minden otthonban jól mutat.

7. Global Chef

Dawid Dawod, Svédország
Terméktervezés mesterfokozat, Umeå egyetem Designhögskolan intézete, Svédország

GlobalChef_DawidDawod_1.jpg

A Global Chef (Globális szakács) egy olyan konyhai készülék, amely a lézeres hologram-technológia segítségével összehozza a világ különböző pontjain élő embereket, s közben nagy hangsúlyt fektet a főzés vizuális élményére is. A készülék segítségével közösen főzőcskézhetünk a szeretteinkkel, de akár sztárséfektől is vehetünk főzőleckéket. Az eszköz elemzi az ételeket, mozgásérzékelő kamerával rendelkezik, és képes 360 fokban hologramot vetíteni maga körül. Az ötlet főként abból ered, hogy a sűrűn lakott, fejlett városokban, ahol egyre több az egyfős háztartás, az emberek szívesen foglalkoznak a főzéssel, és szeretnék fejleszteni tudományukat e téren. Ugyanakkor szívesen megosztják egymással tapasztalataikat. Ez a koncepció segíthet a kapcsolatteremtésben, és utat nyit a kreativitásnak.

8. Atomium

Luiza Silva, Brazília
Végzett formatervező, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Brazília

Atomium_LuizaSilva_1.jpg

Az Atomium egy 3D nyomtató, amely molekuláris összetevőkből, rétegről rétegre építi fel az ételt. A termék segítségével a gyerekek játékos módon készíthetik el a saját ételeiket, így az étkezés egy élvezetes, kreatív és egészséges tevékenységgé válik. A gyerekek megrajzolhatják azt az ételt, amit enni szeretnének, megmutatják a készüléknek, amely érzékeli az információt, és a kívánt alakban kinyomtatja az ételt. Közben úgy válogatja össze a molekuláris összetevőket, hogy a tápanyagok összetétele a felhasználó szervezete számára a legmegfelelőbb legyen, ezáltal egészségesebbé is teszi az étkezést.