Kastély a Disney logó mögött

Kastély a Disney logó mögött

2013. jún 23.

Minden mese a valóságon alapul, és Disney is onnan merítette ötleteit a karakterekhez, a színhelyekhez, sőt még a filmek elejéről ismert logóhoz is. 

disney01.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy 19. századi különc király, II. Lajos, aki a bajor Alpokon túl élt. 1869-ben  megbízást adott egy különleges kastély megépítésére, ami a falu fölé magasodik a meredek sziklafalon. Akkor még nem is sejtette, hogy ezzel az épülettel örök nyomot hagy a kultúrában...

neuschwanstein01.jpg

Ugorjunk pár évet. Disneyland megépítése előtt Walt Disney és felesége, Lillian európai körutazásra ment. Ezt a néhány napot Neuschwanstein kastélyában töltötte a pár, és ez vezetett Csipkerózsika későbbi várának megálmodásához.

Valójában nem csoda, hogy ennek a két férfinek így összeforrtak a víziói. Állítólag II. Lajost Különc Királynak nevezték, mert jópár saját korát megelőző ötlettel állt elő. Ezek közülNeuschwanstein -amelyet Lajos kedvenc zeneszerzője, Richard Wagner tiszteletére építtetett- volt a leginkább figyelemre méltó műve. Ellentétben a hagyományos középkori sötét várakkal ezt az épületet a világos színek és a meseszerű elhelyezkedés jellemzi. Csak úgy mint Disney, II. Lajos is igazi újító volt saját korában. 

neuschwanstein02.jpg

A kastélyban számos korábban nem alkalmazott építészeti technológia fedezhető fel: gőzmotorok, elektromosság, fejlett szellőzés és fűtés mind-mind részei az épületnek, a szobákból pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Fekete-erdőre és a német Alpokra. A különféle építészeti stílusokat ötvöző várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a külső falak tornyaiba csigalépcsőkön lehet feljutni. A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palasból, vagyis a fellegvárból áll. A berendezés és dekoráció román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordoz magán. A király hatása mindenhol érezhető, maga is lelkesen részt vett a tervezésben és a díszítésben. 

A kastélyban található még egy barlangszerűen kialakított szoba (a Grotto) és egy titkos, öblíthető toalett a fő hálószobában, melybe vízvezeték szállítja a vizet. A fellegvárban található a trónterem, Lajos lakrésze, az énekesek terme és a Grotto. 

neuschwanstein03.jpg

Nem meglepő tehát, hogy az építményt évente körülbelül 1,3 millió ember látogatja meg - olykor naponta 6000 kíváncsiskodó is megfordul benne. II. Lajos kreálmánya megragadta Disney fantáziáját, Disney világa pedig a miénket és így lesz az álomból valóság, majd ismét egy álom.

disney02.jpg

forrás: ocregister.com, Wikipedia